G4Media.ro

Alegeri parlamentare în Irak: Se așteaptă ca elita actuală să rămână la…

sursa foto: Pixabay.com

Alegeri parlamentare în Irak: Se așteaptă ca elita actuală să rămână la putere / Mulți cetățeni au anunțat că vor lipsi de la vot, dezamăgiți de corupția endemică

Cetățenii din Irak votează duminică la alegerile parlamentare. Mulți au anunțat că vor boicota alegerile pentru că și-au pierdut încrederea în sistemul democratic instaurat de SUA, odată cu invazia din 2003, relatează Reuters.

Se așteaptă ca elita înarmată și islamistă șiită să recâștige puterea cu ușurință. Rezultatul alegerilor nu va schimba dramatic echilibrul de putere din țară sau din Orientul Mijlociu, conform unor oficiali din Irak, diplomați și analiști consultați de sursa citată.

Chiar și așa, unii irakieni sunt entuziasmați să voteze la al cincilea scrutin parlamentar din țară și speră la schimbare.

Un cetățean din orașul nordic Kirkuk a spus că a ajuns la secția de votare cu o oră înainte să se deschidă.

„Am venit de dimineață ca să fiu primul votant care participă într-un eveniment care va aduce, sper, schimbare. Ne așteptăm ca situația să se îmbunătățească”, a spus el.

„Fac un apel la poporul irakian: încă este timp. Mergeți și votați pentru Irak și votați pentru viitorul vostru”, a spus prim-ministrul Mustafa al-Kadhimi, considerat pro-Occident, în timp ce și-a pus buletinul de vot în urnă.

Cel puțin 167 de partide și peste 3.200 de candidați sunt în competiție pentru cele 329 de locuri din parlament. De regulă, după alegeri, urmează luni întregi de negociere pentru stabilirea președintelui, prim-ministrului și guvernului.

Alegerile se țin cu câteva luni mai devreme, ca urmare a unei noi legi care are ca scop sprijinirea candidaților independenți. Legea a fost adoptată ca urmare a protestelor împotriva guvernului de acum doi ani, proteste care au dus la demisia fostei administrații.

Protestatarii au cerut eliminarea elitei care conducea țara și pe care o considerau coruptă și nocivă pentru dezvoltarea țării. Protestele au fost reprimate violent, iar peste 600 de oameni au fost uciși de-a lungul a mai multor luni.

Totuși, Irak este mai sigur decât a fost în ultimii ani și sectarismul violent nu mai este atât de prezent de când țara, alături de Iran și de o coaliție militară internațională, a învins așa-zisul Stat Islamic în 2017.

Chiar și așa, corupția endemică și calitatea slabă a administrației a cauzat proaste condiții de trai pentru cei 40 de milioane de locuitori din Irak. Mulți nu au un loc de muncă și nici acces la servicii medicale, sănătate sau electricitate.

Pe de o parte, Statele Unite, țări din Golful Persic și Israel, iar, pe de altă parte, Iran, sunt în competiție pentru influență în Irak.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...