Agenţiile internaţionale de presă comentează decizia Curţii Constituţionale a României de anulare a alegerilor prezidenţiale
Agenţiile internaţionale de presă comentează decizia de vineri a Curţii Constituţionale a României de anulare a întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale, după ce validase luni primul tur, iar al doilea tur era în desfăşurare în străinătate, transmite Agerpres.
Reuters: Instanţa supremă din România anulează rezultatul alegerilor prezidenţiale
După ce a fost cotat cu o singură cifră înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie, Călin Georgescu – care doreşte să pună capăt sprijinului României pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei – a urcat pe primul loc, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la modul în care a fost posibilă o astfel de surpriză. O victorie a lui Georgescu ar fi dat peste cap politica pro-occidentală a statului membru al UE şi al NATO, apropiindu-l de o centură de state din Europa Centrală şi de Est cu politicieni populişti puternici, favorabili Rusiei, inclusiv Ungaria, Slovacia şi Austria, comentează Reuters.
Cu toate acestea, hotărârea de vineri a aruncat ţara în haos instituţional, deoarece mandatul actualului preşedinte Klaus Iohannis se încheie la 21 decembrie şi nu este clar cine va fi şeful statului după această dată. Analiştii au comentat că hotărârea ar putea eroda instituţiile, declanşa proteste de stradă şi, în cele din urmă, ar putea pune în pericol cursul pro-occidental al naţiunii.
Într-unul dintre documentele declasificate, agenţia de informaţii a României a declarat că Georgescu a fost promovat masiv pe platforma de social media TikTok prin conturi coordonate, algoritmi de recomandare şi promovare plătită. Georgescu a declarat zero fonduri cheltuite în campanie. Serviciul de informaţii a mai precizat că datele de acces pentru site-urile oficiale ale alegerilor din România au fost publicate pe platforme ruseşti de criminalitate informatică, detaliază Reuters.
Turul al doilea din 8 decembrie ar fi fost al treilea scrutin consecutiv după primul tur al alegerilor prezidenţiale şi alegerile parlamentare din 1 decembrie, în care partidele de extremă dreapta au obţinut o treime din mandate, deşi social-democraţii de la putere au ieşit învingători şi speră să formeze un guvern de coaliţie pro-UE. Votul parlamentar nu a fost afectat de hotărârea judecătorească de vineri, menţionează Reuters. Obligaţiunile în valută forte ale României au crescut în urma hotărârii instanţei, mai consemnează agenţia.
AFP: Lovitură de teatru în România – Curtea Constituţională anulează alegerile prezidenţiale
Anunţul Curţii Constituţionale privind anularea întregului scrutin prezidenţial pentru asigura validitatea şi legalitatea acestuia şi solicitarea de reluare a întregului proces electoral a provocat un şoc în ţara est-europeană. Este cea mai recentă întorsătură într-un proces haotic tulburat de suspiciuni de interferenţă rusă în favoarea candidatului de extremă dreapta, scrie AFP.
Autorităţile declasificaseră anterior documente ale serviciilor de informaţii care conţin acuzaţii privind rolul masiv al TikTok în campania electorală, având Rusia în vizor. În primul tur, candidatul naţionalist Călin Georgescu a ieşit învingător spre surprinderea tuturor, eliminându-i din cursă pe favoriţii din rândurile partidelor de guvernământ.
Critic al UE şi al NATO, fostul înalt funcţionar public, venit de nicăieri după o campanie virală pe TikTok, urma să se confrunte cu centrista pro-europeană Elena Lasconi, autoproclamată şi ea „anti-sistem” şi care creştea în sondaje, acumulând sprijin.
Mesajul „România înainte de toate” al lui Georgescu a atins o coardă sensibilă în rândul unei părţi a populaţiei, sătulă de partidele tradiţionale considerate corupte şi care se confruntă cu dificultăţi economice într-una dintre cele mai sărace ţări din Europa, relatează agenţia franceză de presă.
Adept al teoriilor conspiraţioniste şi admirator al lui Donald Trump, el a beneficiat mai ales de o „campanie agresivă de promovare pe reţelele sociale, cu încălcarea legislaţiei electorale”, potrivit autorităţilor.
Două anchete au fost deschise pentru infracţiuni electorale şi spălare de bani, în special de către parchetul anticorupţie, consemnează AFP.
EFE: Justiţia anulează primul tur al alegerilor prezidenţiale din România
Această anulare, care a provocat o nouă bulversare într-o ţară aflată în plin cutremur politic de când Georgescu a câştigat împotriva pronosticurilor primul tur cu 22,9% din voturi, intervine după ce se deschiseseră deja urnele în turul al doilea pentru românii din diaspora, remarcă EFE.
Această decizie vine după ce mai multe rapoarte ale serviciilor de informaţii, declasificate miercuri de actualul preşedinte, Klaus Iohannis, au confirmat o ingerinţă legată de un „actor statal”, identificat de presa română drept Rusia, în campania lui Georgescu.
O reţea de 25.000 de conturi TikTok şi grupuri Telegram coordonate începând din 2022 a amplificat prezenţa lui Georgescu, susţinută de o finanţare externă de 1 milion de euro, plăţi către influenceri şi tehnici avansate de evitare a detectării boţilor.
În plus, un alt raport afirmă că au existat 85.000 de atacuri cibernetice împotriva României atribuite Rusiei, menite să divizeze societatea şi să promoveze naraţiuni antioccidentale.
Georgescu a susţinut că nu a cheltuit nimic pe campania sa şi că totul este un atac la adresa sa şi a candidaturii sale, consemnează agenţia spaniolă de presă.
Candidatul extremei drepte nu a beneficiat de sprijinul niciunui partid, nu a acordat aproape niciun interviu sau miting şi şi-a concentrat campania pe reţelele sociale, în special TikTok, unde a obţinut sute de milioane de vizualizări, rezumă EFE referitor la acest candidat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii