G4Media.ro

Agenţia pentru Protecţia Mediului: De vineri seară, în Bucureşti şi localităţile limitrofe…

Sursa foto: Pixabay

Agenţia pentru Protecţia Mediului: De vineri seară, în Bucureşti şi localităţile limitrofe sunt creşteri importante ale concentraţiilor de poluanţi/ O analiză arată că traficul rutier a dus la creşterea concentraţiilor de PM10

Agenţia pentru Protecţia Mediului anunţă că, începând de vineri seară, în Bucureşti şi localităţile limitrofe s-au înregistrat creşteri importante ale concentraţiilor de poluanţi monitorizaţi. „Analiza corelaţiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creşterea concentraţiilor de PM10”, spun reprezentanţii APM, menţionând că au informat autorităţile locale întrucât „în aceste momente este importantă gestionarea eficientă a traficului pentru a nu se produce noi creşteri ale concentraţiilor”.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti arată, într-o postare pe Facebook, că, începând de vineri seară şi până în prezent, în municipiul Bucureşti şi localităţile limitrofe au avut loc creşteri importante ale concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi.

„La staţiile B6- Cercul Militar, de trafic, şi B2- Titan, concentraţiile de PM 10 au fost cele mai ridicate, concentraţia medie orară maxim înregistrată a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilită pentru media zilnică. Şi celelalte staţii de monitorizare au înregistrat concentraţii medii orare ale PM 10 în jurul şi peste valoarea de 100 micrograme/mc Concentraţia medie orară a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiată de Valoarea limită (185 micrograme/mc fata de VL=200 micrograme/mc) doar la staţia B6”, explică reprezentanţii APM.

Conform sursei citate, la începutul serii de vineri, la toate staţiile de monitorizare din oraş s-au înregistrat corelaţii între poluanţii monitorizaţi (creşteri pe aceleaşi perioade ale concentraţiilor de PM10, NO2 şi CO, chiar şi benzen).

„Analiza corelaţiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creşterea concentraţiilor de PM10. Începând cu ora 20, concentraţiile de particule PM 10 au crescut in continuare, în orele de seară spre noapte aducându-se aport suplimentar din încălzirea rezidenţială”, precizează APM.

Aceeaşi sursă menţionează că, întrucât condiţiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulări de poluanţi la nivelul solului si concentraţiile au rămas ridicate şi în cursul dimineţii de sâmbătă, însă la niveluri mai reduse decât în cursul serii.

„Au fost informate autoritaţile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în Capitală. În aceste momente este importantă gestionarea eficientă a traficului pentru a nu se produce noi creşteri ale concentraţiilor”, transmit reprezentanţii APM.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Rudeni, Rudeni, Rudeni – se simtea dimineata inca mirosul latent de H2S la sediul APM doar… Lasati vrajeala cu „trafic auto”…

    • „traficul rutier” e moderat de stațiile ITP RAR autorizate sa opreasca masinile care polueaza sa mai circule.
      Nu exista control real – conteaza doar sa dai banu’ ca sa fii lasat sa-ti faci de cap cu hârbu’ tău

    • Cat despre benzen, ala creste de cate ori da drumul Rudeni din statia de biogaz la hidrogen sulfurat si alti compusi, trebuie doar sa verificati pe site-ul oficial, cei din Straulesti, Chitila, Domenii, 1 Mai, Giulesti, Crangasi, Militari stiu acest lucru si mai sunt si alti compusi…

  2. Sa ma mai lase cu PM10 ala care e de la șantiere/praful de pe câmp (ca nu avem copaci/vegetatie) si sa inceapa direct cu nivelul de Dioxid de Azot:
    „Nitrogen oxide (NO2). A highly poisonous gas. Exposure produces inflammation of lungs that may only cause slight pain or pass unnoticed, but resulting edema several days later may cause death.”

  3. „Analiza corelaţiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creşterea concentrațiilor” – ar fi interesant de văzut care sunt aceste corelații. Asa cum sunt prezentate faptele creșterea poluării nu poate fi deloc pusa pe seama traficului sau a motoarelor cu ardere internă. Sper ca asemenea „corelații” care nu implica și cauzalitate directa sa nu constituie pretexte „motivate științific” pentru instituirea de noi taxe.

    • Clar ” articolul” are o ținta bine definita. Cand nu era trafic , dece era poluare ridicata?

  4. Trafic auto pe naiba. Pute de zile intregi in zona Chitila Chiajna de la gropile de gunoi. Iclusiv azi.
    Garda de mediu tot la PSD?

  5. Băi bagabonților de oficiali, poluarea crescută este de câteva zile, aveți și voi o opinie coerentă, sau vă dați cu părerea la fiecare adiere de vânt ? Păi nu spuneați voi acum două zile că poluarea cu PM10 e de la lemnele arse in sobele rezidențiale și din cauza iernii fumul nu se dispersează ? Și unde e traficul ăla de iarnă mai mare decât cel de vară ? Pe planeta orbechistan ?

    https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/explicatii-pentru-poluarea-crescuta-din-bucuresti-din-ultimele-24-de-ore-este-iarna-1437250

  6. Poluarea masivă (chiar de 10 ori peste limită) nu poate fi doar de la trafic. Au fost arderi masive lângă București. S-a văzut foarte clar pe Airly

  7. Concluzia privind cauza este clar eronata. Ar fi de ajuns ca inspectorii de mediu sa se deplaseze seara, noaptea si dimineata in zori prin oras si mai ales catre margini si ar vedea cu ochiul liber, fara aparatura de detectie sofisticata cum vine fum de peste tot cu miros de gunoi ars. Bineinteles ca din birou, de pe scaune nu vor depista ceea ce este evident sau, oare nu au interes? Locuiesc mai la marginea Bucurestiului la etajul 7 si de vineri seara pana pe la 9:30 sambata dimineata vad de pe balcon cu iese fum si invadeaza orasul, cu miros greu. Va rog, domnilor de la mediu, nu ne mai vindeti gogosi de birou si incercati sa va deplasati pe teren mai ales noaptea. Veti vedea ca sunt foarte usor de depistat cauzele reale ale poluarii.

  8. Principala sursă de poluare din București este arderea ilegală a deșeurilor. Urmează, ca imprtanță, arderea combustibililor fosili în centralele termo-electrice. Apoi, șantierele care nu au nici o protecție împotriva împrăștierii particolelor de praf, pământ, nisip.

    Traficul rutier se află abia pe locul al patrulea.

    De fapt, ceea ce urmăresc autoritățile, la fel precum d-na Fifi, este introducerea unei taxe suplimentare pentru autovehiculele locuitorilor, în vederea suplimentării veniturilor la buget.

    Onest este să fie recunoscută deschis necesitatea de bani la buget și să fie crescute transparent taxele pe proprietate, dacă asta doresc autoritățile.

  9. Stau in sectorul 6 si vineri toata ziua a mirosit oribil de la Rudeni. Toată lumea stie, cei de la protecția mediului nu. Dar hai sa mai bagam o taxa.

  10. Băiatul asta de la agenție o fi var cu tablagiul ala de Alexe din Iași? Numai ala venea cu petarde din astea prin luna aprilie, anul trecut, când eram în lockdown. Băieții astia ce-ar fi sa ne spună cât deșeu importam, ca am ajuns groapa de gunoi a Europei. În fiecare seara aceeași poveste, piue senzorii în draci și ei nu vad/găsesc nimic.

  11. O manipulare ordinara.
    Este clar faptul ca cineva arde illegal gunoaie toxice, cu precadere in weekend.
    Pe langa mirosul intepator de chimicale cancerigene, in aerul bucurestean pute a CORUPTIE.

  12. Ne cred prosti! Ce corelatie sa existe? PM2.5 depaseste de 3 ori limita considerata acceptabila (299%), NO2 este la 50% si CO este la 7%, NO este si el jos, comparativ cu NO2 – acum, pe senzorul de la Ministerlul Mediului de la Lacul Morii. Stiam ca masinile genereaza CO si NOx. Daca valorile de CO si NOx sunt jos, cum se face ca cele de la PM2.5 sunt depasite de 3 ori? Hm, probabil nu de la trafic? Sau au aparut noi modele de masini cu motoare ce functioneaza cu deseuri arse?

  13. Minciuni cu PM-ul ăla. Se ard GUNOAIE. Miroase a gunoi ars. Așa se întâmplă în fiecare seară de joi,vineri, sâmbătă si duminică. Mirosul se simte și pe splaiul Unirii sau zona Pallady.