G4Media.ro

Agenția Fitch estimează o reducere a deficitului bugetar la 4,2% din PIB…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Agenția Fitch estimează o reducere a deficitului bugetar la 4,2% din PIB anul viitor doar dacă se renunță la creșterea cu 40% a pensiilor din septembrie

Agenția de evaluare financiară Fitch estimează o reducere a deficitului bugetar al României la 4,2% din PIB anul viitor doar dacă se renunță la creșterea cu 40% a pensiilor din septembrie și se limitează viitoare creșteri salariale.

Fitch a anunţat că a înrăutăţit de la „stabilă” la „negativă” perspectiva asupra ratingului de credit al statului român şi a reconfirmat totodată calificativul „BBB-” aferent datoriei guvernamentale româneşti pe termen lung în valută, fapt care menţine obligaţiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiţii. Fitch estimează un deficit bugetar de până la 8% din PIB în 2020.

În analiză, agenția menționează că se aşteaptă ca deficitul să scadă în 2021 la un nivel de 4,2% din PIB. Fitch precizează însă că estimarea sa se bazează pe diminuarea sau anularea creşterii cu 40% a pensiilor, aşteptată în septembrie anul acesta şi limitarea viitoarelor creşteri de salarii.

În urmă cu trei zile, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat rectificarea bugetară, spunând că în privința pensiilor nu se schimbă nimic. Într-un răspuns la o întrebare pentru G4Media.ro, Florin Cîțu a spus că în rectificare ”nu se schimbă nimic referitor la pensii”, ceea ce înseamnă că rămâne valabilă prevederea legată de creșterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie 2020.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Important pentru România și pentru ministrul finanțelor este ce declara o asociația internațională a unor bănci, care măsoară țările în funcție de un indicator ce tine de activitatea băncilor. Bravos!!!!

    „We rate 94 of the world’s 100 largest banks”.

    • Sa stii ca conteaza foarte mult ce spune Fitch. In functie de ce spun ei, Romania se poate imprumuta mai scump sau mai ieftin. E o diferenta uriasa intre a te imprumuta cu o dobanda de 0-1% si a te imprumuta cu o dobanda de 4-6% ( asta in cazul in care te imprumuta cineva). Sigur mai este FMI-ul, dar ne amintin ce s-a intamplat data trecuta cand am facut imprumut la FMI.

    • Nu am spus ca nu conteaza, dar ca prim om in stat delegat al romanilor pentru finante, prin functia detinuta de ministru, sa iei in calcul si sa te mandresti ca unii, nici nu conteaza care, dar cu interese financiare, nu unii, doar o firma mai mare privata cu capital strain, cu sediul nu in Romania, iti confirma pozitia si te si lauzi cu asta pe faisbuci si continuing cu atacuri catre opozitia, ce este?

  2. nu poti mari salariile si pensiile cand ai cheltuieli neprevazute si de o amploare fara precedent!

    sper ca guvernul sa reziste presiunilor politicianiste…altfel, cu deficit mare, preturile vor creste, inflatia va *papa* pensia marita…

    sper ca partidele sa faca un pas inapoi !

    ce ghinion…tocmai acum s-a intamplat cand urmeaza alegerile, asta e curat ghinion

    nu fu suficienta prostia si tam-tamul cu anticipatele, parca o sa vad psd-ul cum va bate toba pe marirea pensiilor….

    • Dar pensii speciale se pot plăti!
      Dar salarii si sporuri la bugetari se pot plăti
      Facem economie cu oamenii care au cotizat la fondul de pensii iar statul le a cheltuit banii.
      Apropo voi știați că pensionarii de CAP erau proprietarii stațiunile balneo din România prin fondul de pensii?Ca ei nu au avut salariu niciodată pe munca lor?
      Pentru pensia minim garantat de 704 lei nu avem bani să creștem ?Sunt 1 milion de pensionari cu 704 lei.
      Doar 1 singur pensionar special are acum 730 milioane pensie 73.000lei cat 100 de pensii minime.
      Dar restul ???

      Nu vă e rusine sa spuneti ca ptr cei 5 milioane de pensionari nu sunt bani???
      Au muncit ,nu dar pomană, ati cheltuit banii lor.

  3. Eu cred că trebuie să se termine cu specialele și 300 de șparlamentari. Pt. cei cu speciale în plată impozitare la maximum. Nu poți să pui povara crizei doar pe privați și pensionari. Trebuie neapărat umblat la nr. bugetarilor, inclusiv profesori, nu pot avea același salariu cei care taie frunze la câini ca cei care performează- criterii de performanță obligatoriu, altfel bugetul va fi tot o contabiliate de SRL.

  4. Schema:
    1.SRI+STS=colectivizare internațională a antreprenorilor.
    2.Câțu își reafirmă puterea de strateg financiar al României prin poziționarea mandra lângă o asociație internațională a băncilor, care măsoară în nici un caz deficitul bugetar al unei țări.
    3. Cam toate băncile din Romania au fost vândute și sunt patronate de bănci străine, cu excepție dubioasa a BT, care a cumpărat Bancpost-ul (banca bugetarilor) de la eleni.

  5. Catu demisia .

  6. Strainii astia e coada de topor a lu Soros. Noi avem incredere decit in Comisia Nationala de Prognoza condusa de domnu Ghiuzdeanu. Jos imperialisti, Roexit, traiasca pretenia romino-sovietica!

  7. Este sub demnitatea unei natiuni sa-si lase pensionarii in crunta saracie dupa o viata de sacrificii.. in schimb sa nu se restructureze aparatul bugetar cat si numarul de parlamentari absolut parazitari. Nimic nu s-ar pierde, doar s-ar transforma si castiga. Batranii uitati de copii si de conducatorii zilei nu vor mai fi dublu discriminati. Ei doar au muncit si au crescut copii, nepoti. Ei nu cersesc, ci, doar un drept elementar isi mai revendica.

  8. Ar trebui să-i rugam pe cei de la fitch,etc.sa facă o simulare in care sa taie pensule speciale,salarile bugetarilor,sporurile bugetarilor,tichetele de vacanta,etc,pensionarea la 40 și ceva de ani,reducerea nr.de bugetari(acolo sunt mii de șoferi de mașină mică),etc.Aia ar fi o analiză utila;sa faci o analiză în care sugerezi doar sa nu se mai de-a bani-din septembrie,amărâților cu pensie medie 1300 lei,după ce ai mărit pensii speciale și salarii de la 1 Ian.,este complet aiurea și profund imoral.

  9. !Gelutul

    sa ne intelegem

    eu sustin ca toate pensiile speciale trebuie impozitate cu 95 la suta….cu atat mai repede, cu atat mai bine….

    dar gandeste-te la casa dumitale…ti-ai putea permite sa cresti cheltuielile cu mancarea , cu hainele, cu excursiile daca ti-a crapat boilerul si ti s-a ars instalatia electrica?

    asta este problema….si cu cresterea pensiilor..

    sa zicem ca pe piata sunt 10 paini si fiecare paine costa 1 leu…atata au oamenii in buzunar, 10 lei si este posibil ca fiecare sa cumpere cate o paine de un leu…

    maresti pensiile si oamenii au in buzunar 20 de lei..oamenii vor sa cumpere tot 10 paini, pe fiecare paine va da 2 lei…unde este castigul?

    dumneata nu ai observat ca cu cat cresc salariile produsele la piata se scumpesc?

    astept raspunsul….

    • @ Tocmai
      Dacă crești pensii si salarii merge si economia.
      România are o economie bazată pe consum, noi nu prea avem ce sa producem.
      Dacă toate pensiile ar fi calculate pe contributivitate ,cu un nivel minim de 704 lei,atunci nu ar exista pensii speciale, nu ar trebui impozitate sau abrogate.
      Dar pensiile pe contributivitate trebuie crescute toate cu 40%,asa cum scrie in legea pensiilor actuala.

    • Pana la acest comentariu am avut impresia ca ești mai destupat!

    • esti tot mai mic…vorba aia ,eu sunt mic,nu stiu nimic.Dar atunci de ce te bagi in vrba…?

  10. !Gelutul

    sa ne intelegem…

    sa deosebim pensiile de salarii…

    nu poti creste salariile fara sa cresti productivitatea muncii…adica sa produci mai mult si evident sa vinzi mai mult, ca valoarea surplusului de bani pe care ii dai pentru salarii si ajunge pe piata sa aiba corespondent in valoarea monetara a surplusului de produse si servicii ce apar prin cresterea productivitatii muncii….altfel totul este in zadar..

    daca dai pensii mai mari, surplusul de bani pe care-l dai trebuie sa se regaseasca in surplusul de produse si servicii create de cei care produc efectiv..altfel totul este in zadar..

    o solutie de a scoate bani neproductivi de pe piata ar fi impozitarea cum visez eu de ani buni cu 95 la suta a tuturor pensiilor speciale si economii la sange in cheltuielile publice

    ce te faci ca vine unul si reduce cheltuielile publice taind detergentii si substantele antinosocomiale din spitale? sau lasand pacientii cu probleme psihice grave fara control si ajunge cate unul sa omoare oameni ?

    a sti sa faci economii fara sa afectezi bunul mers nu este un lucru usor! uita-te cand te duci la primarie cate becuri ard pe holuri si nu le stinge nimeni!

    noi nu avem acest reflex social pentru ca nu-l avem ca indivizi!

    acum, cu coronavirusul oamenii vor vedea cati bani de pomana au aruncat ani buni pe benzina in loc sa foloseasca bicicleta sau mersul cu sistemul public de transport….

    revin, cum sa maresti pensiile daca nu le reduci alora cu pensii sociale si daca economia nu stii daca va functiona si cum va functiona peste o luna!

    eu cand scriu astea o spun din experienta mea profesionala…