G4Media.ro

Aeronavele Gripen ale Ungariei, alertate deja de şase ori în Ţările Baltice…

Sursa foto: Wikimedia Commons / airliners.net

Aeronavele Gripen ale Ungariei, alertate deja de şase ori în Ţările Baltice din cauza unor avioane ruseşti

Aeronavele Gripen ale Ungariei, care patrulează şi în spaţiul aerian al Ţărilor Baltice în cadrul misiunii NATO Baltic Air Policing (BAP), au fost alertate deja de şase ori în ultimele două luni din cauza unor avioane ruseşti neidentificate, a anunţat comandantul maghiar al BAP, Attila Ványik, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la baza aeriană din Siaulia, Lituania, care găzduieşte aeronavele maghiare, relatează news.ro, conform MTI.

Attila Ványik a relatat că de la începutul misiunii, în plus faţă de misiunile de alertare apărute, aeronavele maghiare de vânătoare au efectuat şi 36 de misiuni de antrenament, respectiv alte sarcini de pregătire.

Din 2004, este pentru prima oară când BAP – în cadrul căruia statele membre ale NATO protejează prin rotaţie spaţiul aerian al statelor baltice, în ture de câte patru luni – îşi îndeplineşte sarcinile sub o conducere maghiară, a adăugat locotenent-colonelul.

Oficialul a amintit că acesta este schimbul de tură cu numărul 60 al BAP, iar Forţele Aeriene ale Ungariei se află la cea de-a treia misiune a lor în statele baltice, după ce primele două au avut loc în 2015 şi 2019.

Contingentul maghiar îşi îndeplineşte aşa-numita sarcină Quick Reaction Alert cu patru avioane de vânătoare Gripen şi 77 de militari, cu ajutorul Forţelor Aeriene ale Cehiei. Acest lucru înseamnă că în cazul în care este detectată o aeronavă neidentificată, două aeronave de vânătoare trebuie ridicate imediat de la sol, gata pregătite de luptă.

Potrivit informaţiilor furnizate de Attila Ványik, alarmele de până acum au fost declanşate de fiecare dată de avioane ruseşti, avioane de vânătoare, avioane militare de transport şi avioane de recunoaştere care au zburat neidentificate în spaţiul aerian internaţional din apropierea statelor baltice. Aceasta înseamnă că nu aveau depus un plan de zbor, nu au luat legătura prin radio cu controlorii de trafic aerian şi călătoreau având stins indicatorul de poziţie de la bord. În astfel de cazuri este necesară identificarea fizică a aeronavelor, atribuţie care revine avioanelor de vânătoare, a explicat comandantul, conform news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sunt ferm convins că piloții ungari i-au interpelat pe piloții ruși pe „voice channel” cu:

    „Kak de lah? Harașo?”
    😂😂😂