G4Media.ro

AEP: Observatorii internaţionali au afirmat că alegerile s-au desfăşurat într-un climat de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

AEP: Observatorii internaţionali au afirmat că alegerile s-au desfăşurat într-un climat de corectitudine, integritate şi transparenţă

Observatorii internaţionali prezenţi la primul tur al alegerilor prezidenţiale şi-au manifestat aprecierea pentru modul de organizare şi desfăşurare a scrutinului de duminică, afirmând că alegerile s-au derulat într-un ”climat de corectitudine, integritate şi transparenţă, valori esenţiale pentru parcursul unei democraţii consolidate”, informează, luni, Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Programul electoral de observare a alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025, organizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în perioada 2 – 5 mai, s-a încheiat luni, cu o sesiune în cadrul căreia observatorii internaţionali prezenţi şi-au manifestat aprecierea pentru modul de organizare şi desfăşurare a scrutinului, se arată într-un comunicat al AEP.

Potrivit sursei citate, participanţii au afirmat că alegerile s-au desfăşurat într-un climat de corectitudine, integritate şi transparenţă, valori esenţiale pentru parcursul unei democraţii consolidate.

Totodată, observatorii internaţionali care au participat la programul organizat de AEP au remarcat că în cadrul scrutinului au fost respectate drepturile electorale ale tuturor cetăţenilor, care au avut posibilitatea să îşi exprime liber opţiunile de vot, precizează AEP.

”Autoritatea Electorală Permanentă le mulţumeşte celor 159 de observatori pe care i-a acreditat la alegerile pentru preşedintele României: participanţi la Programul electoral de observare organizat de AEP (organizaţii internaţionale partenere, autorităţi electorale internaţionale şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice), reprezentanţi ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi ai Adunării Parlamentare a OSCE, dar şi jurnalişti străini”, se menţionează în comunicat.

În cadrul evenimentului de încheiere a Programului, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Zsombor Vajda, a subliniat importanţa alegerilor libere şi corecte pentru o democraţie consolidată şi a reiterat angajamentul ferm al instituţiilor româneşti implicate în organizarea proceselor electorale de a-şi îndeplini misiunea şi atribuţiile stabilite prin lege.

Totodată, conducerea AEP a remarcat concluziile exprimate public de către reprezentanţii Comisiei Electorale Federale a SUA la finalul vizitei de observare, care au transmis că alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat conform standardelor democratice internaţionale şi reflectă angajamentul instituţiilor implicate în organizarea acestora faţă de procesele democratice libere şi corecte.

Printre cei 159 de observatori internaţionali acreditaţi de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile prezidenţiale se numără organizaţii internaţionale partenere, precum RECEF (Le Reseau des competences electorales), A-WEB (Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale) şi Swiss Democracy Foundation, dar şi autorităţi electorale internaţionale: Comisia Electorală Federală a SUA, Oficiul Electoral de Stat al Estoniei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei, Comisia Electorală a Maltei, Institutul Electoral Naţional al Mexicului, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a Bosniei şi Herţegovinei, Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia, Comisia Electorală a Africii de Sud, Comisia Electorală a Republicii Filipine, Biroul Electoral Naţional al Ungariei, Comisia Electorală Centrală a Albaniei, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei, Instanţa Superioară Electorală Independentă a Tunisiei, Comisia Electorală Centrală a Republicii Kazahstan şi Comisia Electorală a Indiei.

La Programul de observare a alegerilor au participat reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei, Franţei, Norvegiei, Suediei, Ungariei, Turciei şi Republicii Kazahstan.

Procesul electoral a fost observat şi de reprezentanţi ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi ai Adunării Parlamentare a OSCE, dar şi de jurnalişti străini, care, la rândul lor, au fost acreditaţi de către AEP.

”Observarea alegerilor este o practică uzuală la nivel internaţional, care vizează asigurarea transparenţei procesului electoral şi validarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Vizita observatorilor internaţionali are rolul de a facilita schimburile de experienţă cu specialişti din instituţii omoloage, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România”, precizează AEP.

Observatorii internaţionali acreditaţi au participat la sesiuni de informare referitoare la cadrul normativ naţional care reglementează alegerile pentru preşedintele României, dar şi la modul de organizare a procesului electoral din ţara noastră.

Întâlnirile au inclus şi discuţii privind desfăşurarea alegerilor din perspectiva practicilor şi a soluţiilor implementate pentru asigurarea securităţii informatice şi a provocărilor care pot apărea în mediul online, în perioada electorală.

De asemenea, observatorii internaţionali acreditaţi au fost prezenţi în ziua alegerilor în secţiile de votare pentru a observa desfăşurarea procesului electoral.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.