G4Media.ro

Administrația Trump intensifică războiul cu orașele sanctuar. Ce sunt acestea și de…

Sursa Foto: G4Media.ro

Administrația Trump intensifică războiul cu orașele sanctuar. Ce sunt acestea și de ce sunt vizate de Casa Albă

Procurorul general al SUA, William Barr, a declarat luni că Departamentul de Justiție va examina politicile orașelor sanctuare pentru a stabili dacă acestea încalcă legea federală care interzice „adăpostirea sau protejarea străinilor în Statele Unite,” în ceea ce analiștii americani numesc o intensificare majoră a eforturilor actualei administrații republicane împotriva imigrației ilegale”.

Barr a anunțat o serie de acțiuni pe care Departamentul de Justiție le va lua pentru a combate politicile orașelor sanctuare, inclusiv depunerea unor plângeri penale împotriva administrațiilor din aceste municipalități.

Comentatorii nu exclud ca aceste noi inițiative ale administrației să facă parte din strategia președintelui Donald Trump de a relua în forță tema imigrației ilegale în contextul în care republicanul vizează obținerea unui nou mandat la Casa Albă la alegerile care vor avea loc în luna noiembrie.

Campania lui împotriva acestor orașe progresiste, conduse în general de democrați, este astfel explicabilă.

Vorbind în cadrul National Sheriffs´ Association Winter Legislative and Technology Conference, o adunare anuală a șerifilor desfășurată la Washington, Barr a avertizat politicienii și a anunțat declanșarea mai multor procese care vizează legi despre care a spus că pun siguranța imigranților ilegali înaintea cetățenilor americani.

„Astăzi avem o escaladare semnificativă a eforturilor guvernului federal de a confrunta rezistența orașelor sanctuare,” a afirmat Barr. „Vom lua în considerare adoptarea de măsuri împotriva oricărei jurisdicții sau a oricărui politician care, în mod ilegal, împiedică aplicarea federală a legii privind imigrația.”

„Când vorbim despre orașe sanctuare, vorbim despre politici care sunt concepute pentru a permite străinilor criminali să scape. Aceste politici nu se referă la persoane care au venit ilegal în țara noastră și care au fost membri pașnici și productivi ai societății,” a explicat el.

„Scopul lor expres este să adăpostească străini pe care forțele de ordine locale i-au arestat deja pentru alte infracțiuni. Acest lucru nu este nici legal, nici sensibil.”

Sursa Foto: Facebook/ William Barr

„Aceste politici sunt exemple de manuale de ideologie greșită care triumfă asupra aplicării legii bunului-simț, iar publicul și poliția sunt cei care plătesc prețul,” a spus Barr.

Oficialul s-a referit la un caz recent din New York, în care un imigrant ilegal a violat și ucis o femeie în vârstă de 92 de ani, pentru a argumenta că politicienii progresiști au pus „interesele străinilor criminali înaintea celor ale cetățenilor care respectă legea.”

Procurorul general a spus că ofițerii din domeniul imigrației sunt afectați de aceste „politici bazate pe ideologii” și a anunțat sancțiuni împotriva unor administrații din trei state considerate progresiste și liberale.

În statul Washington, Departamentul de Justiție a declanșat o acțiune în justiție pentru a bloca o lege care împiedică Departamentul Securității Interne (Department of Homeland Security – DHS) de a deporta imigranții ilegali dintr-un aeroport din metropola Seattle, respectiv Aeroportul Internațional Boeing Field din districtul King.

În New Jersey, procurorii au susținut că practicile care previn schimbul de informații între oficialii locali din domeniul agențiilor de poliție și cei din domeniul imigrației sunt ilegale. Iar în California, avocații Departamentului Justiției fac eforturi pentru a respinge o nouă lege adoptată de legislativul din stat, intrată în vigoare la 1 ianuarie, care interzice utilizarea spațiilor private de detenție, folosite de DHS pentru a adăposti imigranții aflați ilegal în Statele Unite.

Barr a anunțat, de asemenea, că Departamentul de Justiție va cerceta dacă procurorii generali din toată țara au acuzat în mod intenționat presupuși criminali de infracțiuni mai puțin grave pentru a-i ajuta să evite deportarea. „Oamenii nevinovați sunt amenințați în mod constant și răniți de străini ilegali pe care jurisdicțiile locale i-au eliberat în fața ofițerilor federali de imigrare,” a spus Barr.

Oficialul a afirmat că aceste municipalități „își numesc, cu mândrie, jurisdicțiile drept sanctuare și își împachetează politicile obstructive într-o retorică idealistă și înșelătoare despre protejarea comunităților de imigranți.” Procurorul general al SUA a spus că aceste acțiuni ale guvernelor locale și statale încalcă Constituția, care oferă guvernului federal controlul privind politicile de imigrație.

Analiștii americani cred că anunțul lui Barr pare să facă parte dintr-un efort concertat al administrației republicane de a riposta împotriva orașelor considerate progresiste și care limitează cooperarea cu autoritățile din domeniul imigrației. Administrația Trump a vizat de mult timp așa-numitele orașe sanctuare, dar aceste ultime eforturi vin în contextul alegerilor prezidențiale din această toamnă.

În plus, tema imigrației ilegale a fost una pe care republicanul a folosit-o cu succes în campania prezidențială din 2016 și a reluat-o apoi constant după ce a ajuns în fotoliul de la Casa Albă pentru a-și mulțumi baza electorală.

  • La un moment dat, liderul american a spus chiar că va susține crearea unei forțe de deportare care să rețină și să expulzeze milioanele de imigranți care trăiesc ilegal în SUA. Trump a revenit ulterior asupra acelei declarații, iar consilierii săi au precizat că administrația lui va acorda prioritate îndepărtării din America a imigranților ilegali care comit infracțiuni.
Sursa: Facebook/ Donald Trump

De exemplu, în discursul său privind Starea Uniunii de săptămâna trecută, președintele Trump s-a referit la această chestiune și chiar a invitat în sală un american al cărui frate fusese ucis de un imigrant ilegal care fusese eliberat din închisoare din cauza unei legi a orașelor sanctuare adoptate în California.

„În mod tragic, există multe orașe din America în care politicienii radicali au ales să ofere sanctuar acestor străini criminali, ilegali,” a afirmat Trump. „În orașele sanctuare, oficialii locali ordonă poliției să elibereze criminalii străini periculoși pentru a vâna oameni, în loc să îi predea ICE (Immigration and Customs Enforcement) pentru a fi îndepărtați în siguranță” din America.

De asemenea, încă de la preluarea mandatului în ianuarie 2017, Trump a vehiculat constant diferite moduri de a pedepsi orașele sanctuare. De exemplu, în luna aprilie a anului trecut, liderul de la Casa Albă a afirmat că administrația sa ia în considerare „cu tărie” posibilitatea de a elibera imigranții ilegali în orașele sanctuare, în parte pentru a riposta împotriva administrațiilor democrate din aceste orașe.

„În California, guvernatorul vrea să primească o mulțime de oameni, refugiați, într-o mulțime de orașe sanctuare, așa că îi vom da orașelor sanctuar, poate să aibă grijă de ei, dacă acesta este așa cum vrem noi,” a spus el.

În mod separat, Departamentul Securității Interne a anunțat săptămâna trecută că va împiedica rezidenții statului New York să participe la programe care facilitează călătoriile internaționale, cum ar fi Global Entry, din cauza unei legi noi care fac ca informațiile personale depuse de imigranții ilegali ce au depus cereri pentru obținerea carnetului de șofer să ajungă la agențiile de aplicare a legilor din domeniul imigrației.

Criticii au numit mișcarea „răzbunare politică,” iar statul New York a depus luni o plângere prin care contestă în instanță decizia federală.

Așa-numitele orașe sanctuare sunt asadar o țintă frecventă a criticilor lui Trump, care a descris uneori, în detalii grafice, crimele comise de imigranți aflați ilegal în Statele Unite. Acțiunile sale împotriva imigranților ilegali și încercările de a-i deporta pe aceștia au dus la numeroase acțiuni în justiție.

În aprilie trecut, judecătorii de la 9th US Circuit Court of Appeals s-au pronunțat împotriva încercărilor Administrației Trump de a bloca o lege din California care limitează cooperarea dintre autoritățile de aplicare a legii și autoritățile federale din domeniul imigrației.

În iulie însă, aceeași instanță s-a pronunțat în favoarea Administrației Trump și a decis că Departamentul Justiției are dreptul să ofere un regim preferențial în acordarea de subvenții orașelor care ar folosi banii pentru a se concentra pe imigrația ilegală după ce Los Angeles, el însuși un oraș sanctuar, a dat în judecată departamentul pentru că nu a primit nicio finanțare din cadrul programului de finanțare Community Oriented Policing Services.

Președintele Trump a semnat în acest sens mai multe ordine executive, blocând banii ce ar fi trebuit să fie oferiți acestor municipialități pe care le-a criticat pentru politicile lor de orașe sanctuare.

Răspunsul orașelor sanctuar

Oficialii din toate cele trei state americane vizate de acțiunile Departamentului Justiției au spus că nu vor fi opriți de eforturile legale ale federalilor. Secretarul de presă pentru guvernatorul Gavin Newsom din California, Vicky Waters, a afirmat într-o declarație că “nu vom renunța la apărarea legilor noastre.”

„Suntem deja angajați activ într-un proces administrativ cu FAA (Federal Aviation Administration) pentru a rezolva diferitele interpretări existente,” a declarat un oficial din districtul King Dow din statul Washington, Dow Constantine, referindu-se la situația aeroportului din Seattle. „Administrația Trump și procurorul general Barr au ales să ocolească acest efort de dragul de a avea titluri în ziare.”

La rândul său, procurorul general din statul New Jersey, Gurbir Grewal, a acuzat Administrația Trump că „a sacrificat siguranța publică pentru eficiența politică,” susținând că „președintele, care vrea realegerea, a decis brusc să conteste o politică pe care am anunțat-o prima dată în 2018. Ceea ce este dezamăgitor este faptul că foștii mei colegi de la Departamentul de Justiție au fost de acord să coopereze cu această scamatorie din an electoral.”

Dar ce anume sunt orașele sanctuar și de ce au provocat atât de multe controverse?

Sursa Foto: G4Media.ro

„Oraș sanctuar” este un termen mai larg aplicat jurisdicțiilor care au adoptat politici menite să limiteze cooperarea sau implicarea în acțiuni federale de aplicare a legilor imigrației. Mai multe orașe, districte și unele state americane au o serie de politici informale, precum și legi adoptate deja, care sunt considerate favorabile strategiei de „orașe sanctuare.”

Majoritatea politicilor acestor municipalități se concentrează pe necooperarea cu agențiile federale care acționează în domeniul politicilor de imigrare. Multe dintre cele mai mari orașe din Statele Unite (New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago, Seattle) au astfel de politici.

Ideea de orașe sanctuar pare să fi apărut în unele biserici din Statele Unite în anii ’80, care au oferit adăpost imigranților din America Centrală fugiți din cauza violențelor de-acasă, pe fondul reticenței din partea guvernului federal american de a le acorda statutul de refugiat. Acestea au devenit ulterior populare în multe alte locuri, pentru a contracara ceea ce oficialii locali și statali au perceput ca politici federale excesive de imigrare, în special împotriva celor arestați pentru infracțiuni minore, non-violente.

Scopul acestor politici este, în general, să protejeze imigranții fără documente legale care nu sunt implicați în activități infracționale să fie reținuți sau deportați.

Important de menționat este nu există o definiție unică pentru un oraș sanctuar, care sunt de regulă metropolele și statele considerate de stânga, conduse de politicieni democrați. De exemplu, Departamentul de Poliție din Los Angeles (LAPD) a declarat după alegerile prezidențiale din 2016 că își va continua politica de a nu permite polițiștilor să oprească oamenii doar pentru a le stabili statutul de imigrare.

„San Francisco este un oraș sanctuar și nu va renunța la angajamentul său de a proteja drepturile tuturor rezidenților săi,” a declarat fostul primar din San Francisco, Edwin Lee, după ce a anunțat o extindere a unui fond al orașului ce furnizează servicii juridice comunității de imigranți, indiferent că sunt sau nu legali.

La rândul său, Chicago a înființat un fond similar, iar această idee este luată în considerare în alte orașe importante, precum New York. În plus, alte peste o duzină de state și Districtul Columbia au legi care permit imigranților ilegali să obțină carnetul de șofer, acesta fiind, în multe cazuri, singurul act de identitate emis de autoritățile americane.

Unii conservatori americani s-au opus acestor politici de ani buni, urmărind, în același timp, adoptarea unor legi ale imigrației mai dure, care să vizeze imigranții ilegali care trăiesc în SUA. Opozanții orașelor sanctuare citează deseori crimele și infracțiunile comise de imigranții fără documente legale pentru a critica aceste politici permisive.

Surse: DOJ, CNN, Politico, New York Post

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Agenda rasistă a republicanilor continuă.

    • @Aveţi ce votaţi
      Cretin ai fost, cretin esti inca!

    • Bine ca nu esti compatriot cu noi!

    • Lowest black unemployed rate, lowest Latino unemployed rate.

      Rasiști într-adevăr:) între timp in romania: ditrau, latrine in fundu’ curtii, analfabetism și sistem de sănătate la pământ, aa da și căruțe in era 5g

  2. Europa ar trebui sa ia notițe si sa aplice aceeași lege. Daca in SUA sunt adăpostiți criminali printre emigranti, în EU sunt protejați toti teroriștii din Orientul Mijlociu care colcăie prin marile orașe europene. Acesta este efectul politicilor lui Obama, un musulman ale cărui decizii au zguduit America si Occidentul.

  3. Dupa ce si-au petrecut ani de zile urland despre states’ rights cand erau in opozitie, republicanii se comporta acum de parca ele n-ar trebui sa existe. Nu-s fan partidul democrat, dar ipocritii de republicani mananca rahat cu lopata la faza asta. Si totul condus de William Barr, un lingau pupincurist care i-ar pupa si pantofii lui Trump daca i s-ar cere.

    Mai pe romaneste, las-o ca macane.