G4Media.ro

Adevărul nerostit despre sănătatea mintală a jurnaliștilor

sursa foto: Pexels

Adevărul nerostit despre sănătatea mintală a jurnaliștilor

Kaan Goktas de la Media Diversity Institute aruncă o privire asupra unui subiect tabu.

Relatarea anumitor subiecte, precum și stresul pentru sănătatea mintală care decurg din acestea reprezintă o provocare majoră pentru jurnaliști. Jurnaliștii care acoperă conflicte, povești despre refugiați, dezastre climatice și naturale, violență, abuzuri și hărțuire, precum și povești umane, se confruntă cu probleme precum anxietatea, depresia, tulburările de somn și de alimentație, epuizarea, traumele și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

De asemenea, jurnaliștii se confruntă personal cu hărțuirea, agresiunea, violența – online și în persoană – și trebuie să facă față unor ore de lucru nesigure. Pandemia globală COVID-19, care a blocat lumea în urmă cu trei ani, a evidențiat dificultățile jurnaliștilor în ceea ce privește sănătatea mintală.

În ultimii ani, există tot mai multe inițiative pentru jurnaliștii care se confruntă cu un stres crescut. De exemplu, în septembrie anul trecut, Centrul Internațional pentru Jurnaliști (ICFJ) a lansat „Reziliența”, un program de sănătate mintală pentru jurnaliștii vorbitori de limbă arabă, care s-a desfășurat în perioada octombrie-noiembrie 2022 și care a vizat jurnaliștii care lucrează în prima linie în regiunea MENA.

De-a lungul anilor, numeroase studii au evidențiat modul în care sănătatea mintală a jurnaliștilor este afectată de subiectele pe care le acoperă.

Un sondaj realizat în 2022 de Forumul canadian de jurnalism privind violența și trauma, care a intervievat aproape 1 000 de lucrători din mass-media canadieni, a constatat că 69 % dintre aceștia au declarat că suferă de anxietate și 46 % de depresie. Un editor video de la CBC care a participat la sondaj a menționat în cadrul sondajului că „din cauza naturii muncii noastre, nu avem ocazia să simțim emoțiile umane în timp ce reacționăm, iar uneori ne lovim foarte tare după aceea”.

Într-un articol de cercetare care a fost publicat în revista Journalism in 2023, Nick Matthews, Val´erie B´elair-Gagnon și Matt Carlson au analizat jurnaliștii care au părăsit profesia. Exigențele crescute ale profesiei și digitalizarea industriei au jucat un rol important în decizia lor de a renunța. Potrivit concluziilor cercetării, „lipsa de sprijin instituțional în ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională și cea privată și sănătatea mintală, combinată cu cerințele instituționale de a fi mereu activi, precum și cu lipsa de echilibru între viața profesională și cea personală, au condus jurnaliștii la un sentiment de deconectare atât de viața personală, cât și de cea profesională”.

Pandemia COVID-19 a avut, de asemenea, un impact asupra jurnaliștilor și a sănătății lor mintale. Cercetătorii au examinat aceste impacturi încă de la început. Un studiu realizat în 2020 de Reuters Institute for the Study of Journalism și de Universitatea din Toronto a constatat că un număr semnificativ de jurnaliști care au relatat despre pandemie au prezentat simptome de anxietate și depresie. Aproximativ 11% au raportat simptome de PTSD și aproximativ 70% au suferit de anumite niveluri de stres psihologic. În conformitate cu cercetările anterioare, jurnaliștii de sex feminin au fost mai predispuși la anxietate, simptome de PTSD și depresie decât jurnaliștii de sex masculin.

Cercetări mai recente privind impactul COVID-19 asupra sănătății mintale verifică aceste rezultate inițiale. Cercetarea lui Gretchen Hoak, publicată în Journalism Studies în decembrie 2022, a analizat atât stresul emoțional cauzat de raportarea COVID-19, dar a examinat și sprijinul organizațional oferit lucrătorilor din mass-media. Hoak a intervievat jurnaliști locali din SUA și, potrivit cercetării lui Hoak, „mai puțin de jumătate dintre participanți au avut acces la resurse de sănătate mintală pentru a ajuta la atenuarea acestui stres”.

Cu toate acestea, în ciuda lipsei de sprijin instituțional, mai multe organizații au creat resurse pentru a ajuta jurnaliștii.

Dart Centre for Journalism and Trauma, care este un proiect al Școlii de Jurnalism Columbia, a creat o multitudine de resurse care se concentrează pe „îmbunătățirea acoperirii mediatice a traumelor, conflictelor și tragediilor”. Dart a creat, de asemenea, Rețeaua de sprijin pentru jurnaliști traumatizați, care formează terapeuți pentru a ajuta jurnaliștii. Prin intermediul programului, jurnaliștii pot beneficia de ședințe gratuite de terapie de la terapeuți calificați. Organizații precum Reuters și ICFJ au creat ghiduri și seturi de instrumente pentru a-i ajuta pe jurnaliști să facă față stresului și traumelor.

Ca răspuns la pandemia COVID-19, jurnalistul BBC Tom Hourigan a creat un site web numit „News Break”, unde jurnaliștii pot discuta despre sănătatea lor mintală, își pot povesti poveștile și pot oferi sfaturi și sugestii. News Break oferă conținut realizat atât de jurnaliști, cât și de experți în sănătate mintală. De asemenea, acesta încurajează jurnaliștii să se sprijine reciproc, împărtășindu-și experiențele în cadrul unor întâlniri online anonime.

Uniunea Jurnaliștilor din Turcia oferă sprijin psihologic jurnaliștilor în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană care vizează consolidarea jurnaliștilor și a democrației. Directorul Academiei TGS, Orhan Șener, a declarat că proiectul a fost planificat în urmă cu aproximativ patru ani pentru a se asigura că jurnaliștii încarcerați primesc sprijin pentru traumele pe care le-au trăit și pe care este posibil să le trăiască, pe baza faptului că Turcia se află în fruntea listei mondiale cu numărul de jurnaliști încarcerați. Afirmând că până în prezent au sprijinit 35-40 de jurnaliști în acest sens, Șener adaugă că intenționează să continue unitatea, care nu este pe deplin activă în prezent, prin găsirea unei surse de finanțare în viitor.

În afară de resursele create de organizațiile internaționale, în regiunile în care autoritățile îi incriminează pe jurnaliști mâinile pe suportul de sănătate mintală este crucial. Turcia, care ocupă locul 149/180 în Indexul Reporteri fără frontiere (RSF), este unul dintre aceste locuri. Cu sprijinul UE, Uniunea Jurnaliștilor din Turcia oferă sprijin psihologic jurnaliștilor prin intermediul unui proiect menit să consolideze jurnaliștii și democrația. Proiectul a fost planificat în urmă cu aproximativ patru ani pentru a se asigura că jurnaliștii încarcerați primesc sprijin pentru traumele pe care le-au trăit și pe care este posibil să le trăiască, pe baza faptului că Turcia se află în primele 10 locuri pe lista mondială cu numărul de jurnaliști încarcerați. Afirmând că până în prezent au sprijinit 35-40 de jurnaliști în acest sens, Șener adaugă că intenționează să continue unitatea, care nu este pe deplin activă în prezent, prin găsirea unei surse de finanțare în viitor.

Într-un interviu acordat MDI, psihologul și autorul Rojin Nazik, care lucrează, de asemenea, în calitate de consultant pentru Biroul de Comunicare al Președinției Republicii Turcia pe teme precum dezinformarea și știrile false, reamintește că orice persoană care se confruntă cu probleme de sănătate mintală ar trebui să solicite mai întâi ajutorul unui specialist și spune că ar trebui să se asculte pe sine și să nu ignore semnele care arată că are nevoie de sprijin. Această conștientizare este unul dintre cei mai importanți pași spre gestionarea adecvată a problemelor. Nevoia de a urmări agenda în permanență și de a nu rata nimic este poate una dintre cele mai dificile probleme pentru jurnaliști. A lua o pauză de la serviciu, a face un plan de reducere a stresului după muncă, a face plimbări sau exerciții fizice sunt câteva dintre sugestii. O altă sugestie poate fi un pas bun pentru jurnaliștii care se panichează gândindu-se mai degrabă la ceea ce vor face decât la ceea ce au făcut în programul lor încărcat: Țineți o listă cu ceea ce faceți pe parcursul zilei. În plus, se recomandă, de asemenea, ca jurnaliștii să preia controlul asupra orelor de somn și a rutinelor alimentare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...