G4Media.ro

Acord între instituțiile UE privind împrumuturile neperformante / Reguli europene pentru o…

Sursa foto: Pixabay

Acord între instituțiile UE privind împrumuturile neperformante / Reguli europene pentru o piață secundară a creditelor greu de rambursat

Negociatorii Parlamentului European au convenit cu Consiliul asupra standardelor comune ale Uniunii Europene care reglementează transferul de credite neperformante de la bănci către cumpărători secundari, protejând în același timp drepturile debitorilor, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON).

Măsurile asupra cărora s-a ajuns la un acord vineri seara favorizează dezvoltarea piețelor secundare pentru contractele de credit emise de bănci și calificate ca neperformante.

Părțile terțe (cumpărătorii de credite) ar putea cumpăra astfel de credite neperformante în întreaga UE.

Cumpărătorii de credite (de exemplu fonduri de investiții) nu creează noi credite, ci cumpără credite neperformante existente pe propriul lor risc, precizează Comisia ECON.

Apar actori noi: administratorii de credite, care sunt persoane juridice care acționează în numele cumpărătorilor de credite și gestionează drepturile și obligațiile în temeiul unui contract de credit neexecutant, cum ar fi încasarea plăților sau renegocierea termenilor acordului.

Pentru a proteja consumatorii, toți cumpărătorii de credite vor avea obligația de a avea un agent de creditare. În plus, cumpărătorii de credite din țări terțe vor trebui, de asemenea, să numească un agent de gestionare a creditelor pentru portofoliile IMM-urilor pentru a proteja antreprenorii.

Statele membre ar trebui să se asigure că există o listă actualizată accesibilă publicului sau un registru național al tuturor serviciilor de creditare.

Cumpărătorii de credite neperformante și furnizorii de credite trebuie să respecte și să protejeze informațiile personale și intimitatea debitorilor și să se abțină de la orice hărțuire sau constrângere nejustificată, mai precizează sursa citată.

„Acordul de vineri seară ne poate ajuta să prevenim ca recesiunea economică din timpul crizei coronavirusului să nu se transforme într-o nouă criză bancară. Această directivă va crea o piață secundară europeană pentru împrumuturile problematice și va oferi, în același timp, asigurări că persoanele care au contractat aceste împrumuturi sunt tratate în mod echitabil”, a declarat Esther de Lange (grupul PPE), coraportor.

De asemenea, negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au convenit să ia în considerare circumstanțele individuale ale unui împrumutat, cum ar fi o ipotecă legată de o proprietate. Astfel de măsuri pot include refinanțarea parțială a unui contract de credit, modificarea condițiilor contractului, extinderea condițiilor împrumutului sau conversia valutară.

„Cu această directivă clarificăm că dezvoltarea unei piețe secundare europene reale, eficiente și bine reglementate pentru creditele neperformante trebuie să meargă mână în mână cu toate eforturile posibile din partea creditorilor pentru a face din nou un credit să fie performant și cu un înalt nivel de protecție pentru debitori”, a afirmat Irene Tinagli (grupul S&D), președintele Comisiei ECON.

Parlamentul, Consiliul și Comisia urmează să finalizeze aspectele tehnice ale înțelegerii. Ulterior, acordul trebuie aprobat de Comisia pentru afaceri economice și monetare și de Parlament European în ansamblu.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...