G4Media.ro

Achizițiile de muniție pentru Ucraina au relansat industria europeană de apărare

sursa foto: Telegram/ Armata Ucrainei

Achizițiile de muniție pentru Ucraina au relansat industria europeană de apărare

Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond extrabugetar, face posibilă finanțarea achizițiilor de echipamente letale prin eludarea interdicției incluse în Tratatul Uniunii Europene, arată Le Monde, citată de Rador.

Prin anunțul din 20 martie de a furniza în douăsprezece luni un milion de obuze de artilerie și rachete Ucrainei pentru a o ajuta să reziste în fața Rusiei, Uniunea Europeană speră să fi trecut de o importantă piatră de hotar în materie de apărare.

Oficial, Uniunea Europeană, care a fost construită pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial cu un obiectiv esențial – perpetuarea păcii pe continent – nu își poate asuma „cheltuieli legate de operațiuni cu implicații militare sau în domeniul apărării”, amintește articolul 41 alin.2. din Tratatul Uniunii. Și chiar dacă Bruxelles-ul a abordat aceste probleme de apărare încă de la sfârșitul anilor 1990, printr-o coordonare mai strânsă a politicilor sau prin lansarea de misiuni civile și militare, aceste zone rămân încă în suveranitatea fiecărui stat.

Revenirea războiului pe continent obligă la o apropiere a statelor membre pe această temă. Charles Michel, președintele Consiliului European, a reamintit, pe 12 aprilie, pe Franceinfo, că „înainte de începerea acestei invazii totale a Rusiei, era de neconceput din punct de vedere politic ca șefii de stat să autorizeze livrarea de arme din Uniunea Europeană. Totuși, a durat doar câteva ore pentru ca primele arme să ajungă pe pământul ucrainean (…). Acest lucru a făcut posibil să se facă un salt înainte în politica europeană de securitate și apărare”, a subliniat Charles Michel.

După cum afirmă o sursă diplomatică de la Bruxelles, „pe 24 februarie 2022, Europa a fost uluită. Toți au spus: trebuie neapărat să facem ceva”. Pentru a încuraja trimiterea de arme, a apărut ideea de a folosi Facilitatea Europeană pentru Pace [FEP]. Un an mai târziu, Europa încă mai folosește acest instrument pentru a finanța, de data aceasta, producția și transferul de muniție.

Dorită în 2018 de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, această „facilitate” este un fond completat de statele membre, care face posibilă finanțarea achiziției de echipamente letale. Fiind un fond extrabugetar, el face posibilă eludarea interdicției /privind armele/ inclusă în tratatul european. „La acea vreme, a fost necesar pentru a ajuta Mali și cu altceva decât cu un simplu echipament neletal”, amintește un înalt oficial al UE.

A fost nevoie de trei ani pentru ca acest instrument să fie pe deplin operațional, în 2021, și pentru ca Josep Borrell, succesorul lui Mogherini, să aibă un buget inițial de 5,7 miliarde de euro.

Acest FEP schimbă regulile jocului pentru UE, potrivit unui diplomat de la Bruxelles. „La două zile după începerea ostilităților, a fost eliberată o primă tranșă de 500 de milioane de euro pentru rambursarea parțială a armelor trimise de statele membre la Kiev. De atunci, au fost eliberate 3,6 miliarde. Și, în fața colegilor noștri din afara Europei, părem în sfârșit serioși când vorbim de armament”.

În timp ce Ucraina a consumat aproape un milion de obuze de la izbucnirea conflictului, UE a decis să-i aducă un milion de muniții noi, care vor fi finanțate prin acest FEP. Europa va folosi un miliard de euro pentru a rambursa între 50% și 60% din prețul obuzelor trimise până la sfârșitul lunii mai de țările europene. Acestea din urmă vor putea extrage fie din stocurile lor, fie din comenzile lor curente muniție pentru a fi trimisă în Ucraina.

Un al doilea miliard de euro va cofinanța comenzi masive de muniții pentru Ucraina, produse pe continent. Douăzeci și patru de state au convenit să lanseze aceste comenzi prin intermediul Agenției Europene de Apărare, entitate creată în 2004 pentru a încerca dezvoltarea unui armament comun. Mult timp disprețuită de statele membre, această agenție ar putea câștiga în sfârșit legitimitate dacă va derula rapid aceste licitații.

În sfârșit, Comisia Europeană trebuie să propună, până la sfârșitul lunii aprilie, un pachet de ajutor pentru industria europeană de apărare, lipsită timp de treizeci de ani de comenzi mari de muniție. Obiectivul este de a accelera activitatea fabricilor. Astăzi, marii producători, precum firma franceză Nexter sau cea germană Rheinmetall, sunt lipsiți de materie primă, ca de exemplu praful de pușcă și nitroglicerina, dar și de personal calificat sau capacități de producție. (Traducerea: Ruxandra Lambru)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Singurul lucre de reproșat este UE + NATO s-au trezit prea târziu, spre deosebire de rusi care se înarmează probabil de 10 -20 de ani pentru invadarea Ucrainei si a altor vecini.

    Am impresia ca vesticii s-au mințit singuri ca invazia rusa se termina in 3 zile, precum luarea cu japca a Crimeei.