G4Media.ro

Accidentul minier de la Listviajnaia, Siberia – 51 de morți – un…

foto: captură video

Accidentul minier de la Listviajnaia, Siberia – 51 de morți – un nou dezastru în sumbra istorie minieră a Rusiei

Echipele de salvare au finalizat luni o operațiune de căutare, după ce au recuperat toate cadavrele de la mina de cărbune din Siberia care a fost zguduită de o explozie luna trecută, a declarat Ministerul pentru Situații de Urgență pentru agenția TASS.

Un total de 51 de cadavre au fost recuperate din mina de cărbuni Listviajnaia, care includ 46 de mineri și cinci salvatori, a spus ministerul.

Explozia a avut loc pe 25 noiembrie, iar cinci persoane au fost arestate, inclusiv directorul minei și adjunctul acestuia, în timp ce anchetatorii cercetează cazul.

Mina, situată în mica localitate Gramoteino, din apropierea marelui oraș industrial siberian Kemerovo, avea 1.700 de salariați, fiind cel mai mare angajator din zonă, proprietatea companiei SDS Ugol, unul dintre cei mai mari producători de cărbune pentru încălzire din Rusia.

Potrivit organului de supraveghere tehnic și de mediu al Rusiei, Rostekhnadzor, în 2021 au fost efectuate 127 de inspecții la mina de cărbune Listvyajnaya, care au descoperit un total de 900 de încălcări. Operațiunile minei au fost suspendate de nouă ori.

Mai mulți angajați ai minei, citați de site-ul de investigații Meduza, s-au plâns că au sesizat de mult timp condițiile nesigure de protecție a muncii, dar n-au fost băgați în seamă de manageri. Ei au spus că un tunel de ventilație s-a prăbușit cu două săptămâni înaintea accidentului, iar concentrația de metan în mină a depășit nivelul permis de lege, dar nimeni nu a suspendat producția.

Accidentele miniere grave au fost relative frecvente în istoria recentă a Rusiei.

  • martie 2007, regiunea Kuzbass a fost lovită de cel mai grav dezastru minier din istoria recentă a Rusiei pe 19 martie 2007, când cel puțin 108 mineri au murit într-o explozie de metan și un incendiu la mina Ulianovskaya. Anchetatorii au găsit semne de manipulare a echipamentelor de siguranță concepute pentru a împiedica minerii să lucreze în condiții nesigure, a declarat la acea vreme un organ de supraveghere.
  • mai 2007, La scurt timp după dezastrul minei Ulianovskaya, cel puțin 38 de oameni au fost uciși într-o explozie de metan în mina Yubileynaya din Kemerovo, pe 24 mai 2007. Anchetatorii au spus că o scânteie de cablu deteriorat a declanșat o explozie la mină.
  • mai 2010, pe 8 mai, o explozie a spart mina Raspadskaya din regiunea Kemerovo, a luat viața a 91 de oameni. Cauza: minerii au pus o cârpă umedă peste senzori, împiedicându-le capacitatea de a monitoriza nivelul de gaz metan exploziv.
  • februarie 2016, în suburbiile Kemerovo, cel puțin 36 de mineri și salvatori au fost uciși într-o serie de explozii la mina de cărbune Severnaya din interiorul Cercului Arctic, pe 25 februarie 2016, la nord de orașul Vorkuta, din republica Komi.

De asemenea, se bănuiește că scurgerile de gaz metan au provocat incidentul de la Listviajnaia, care este al cincilea cel mai letal dezastru minier al Rusiei din secolul XXI.

TASS, Meduza, Moscow Times

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asa ceva este socant pentru cultura occidentala.
    In culturile rasaritene numarul mare de victime contribuie la intarirea credintei.
    Asfel, in eventualitatea unui razboi, poporul/popoarele Rusiei nu-si vor pune problema pierderilor de vieti omenesti ci doar a infrangerii dusmanului. Ceea ce s-a intamplat in Marele Razboi pentru apararea patreiei (la scara mare) si an de an (la scara mica, dar ca numar total de victime, tot pe acolo).
    Lagare, mine, orase construite in zone unde luni de zile viata e imposibila … pierderi de vieti care nu conteaza pentru ca asa traieste maica rusie…