G4Media.ro

52 de morți în urma unui accident într-o mină de cărbune din…

52 de morți în urma unui accident într-o mină de cărbune din Siberia / Alți 40 de mineri au fost internaţi în spital

UPDATE 26 noiembrie, ora 9.30

În total, 52 de persoane – 46 de mineri şi şase membri ai echipelor de salvare – şi-au pierdut viaţa joi după un accident într-o mină de cărbune din Siberia, o nouă catastrofă care loveşte un sector frecvent îndoliat în Rusia, informează Agerpres, care citează AFP.

Dacă bilanţul iniţial al acestui accident care a avut loc în cursul dimineţii a fost de 14 morţi, a crescut brusc la căderea nopţii.

„Potrivit informaţiilor preliminare, nimeni nu a supravieţuit în mină. 52 de persoane au murit”, a informat agenţia oficială TASS, citând o sursă din cadrul serviciilor de salvare.

Accidentul a costat viaţa a 46 de mineri prinşi în subteran şi a şase membri ai echipelor de salvare, potrivit acestei surse, citată şi de agenţiile RIA Novosti şi Interfax.

În plus, 40 de mineri au fost internaţi în spital.

Autorităţile au indicat că au primit o alertă joi în jurul orei locale 08.35 (01.35 GMT) cu privire la prezenţa de fum în mina Listviajnaia, la Gramoteino, în regiunea siberiană Kemerovo, unde se află numeroase mine de cărbune.

Potrivit serviciului de presă al guvernatorului local Serghei Ţivilev, 285 de persoane se găseau în mină în momentul accidentului, ale cărui cauze nu au fost stabilite deocamdată.

Majoritatea au fost salvată de echipele de intervenţie, dar alţi 46 au rămas blocaţi în subteran.

La prânz, contactul a fost pierdut şi cu una din echipele de salvare formată din şase persoane. Operaţiunile de căutare au fost în cele din urmă suspendate din cauza riscului de explozie.

Comitetul local de anchetă a deschis o investigaţie pentru „încălcarea normelor de securitate” şi a anunţat seara arestarea directorului minei, adjunctul acestuia, precum şi a responsabilului zonei în care a avut loc accidentul.

S-a stabilit că aceşti oficiali „au permis încălcarea regulilor de securitate industrială în locurile periculoase” ceea ce a provocat „un fenomen gazodinamic” în mină, a explicat comitetul într-un comunicat.

„Este o mare tragedie”, a declarat la televiziune preşedintele rus, Vladimir Putin.

Familiile şi rudele minerilor, adunaţi în faţa intrării pe teritoriul minei, nu au dorit să facă declaraţii, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.

Trei zile de doliu au fost declarate în regiune cu începere de vineri.

Un accident în mina Listviajnaia a mai avut loc în octombrie 2004, când o explozie de gaz metan a ucis 13 persoane. Potrivit presei ruse, o explozie a ucis cinci persoane acolo în 1981, în perioada sovietică.

Informația inițială:

Cel puţin şase persoane au murit într-un accident într-o mină de cărbune, în Siberia, în care alte 49 de persoane au fost date dispărute, a anunţat joi serviciul de presă al guvernatorului local Serghei Ţivilev, relatează AFP.

Potrivit acestei surse, 285 de persoane se aflau în mină la momentul accidentului, ale cărui cauze erau necunoscute.

Nu există ”niciun contact” cu minerii daţi dispăruţi, anunță autoritățile.

”Operaţiuni de salvare la Mina Listviajnaia sunt în curs. În total, 237 de persoane au fost aduse la suprafaţă”, a anunţat pe Telegram Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă.

”Forţe şi mijloace de la minister acţionează la faţa locului”, anunţă acest organism din care fac parte pompieri şi salvatori.

”Locul unde se află este necunoscut la ora actuală”, a declarat un reprezentant local al ministerului, Aleksei Şulghin, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.

Serviciul de presă al guvernatorului regiunii Kemerovo, în care se află mina, a anunţat, la rândul său, pe Telegram, că 43 de persoane au fost spitalizate.

Cauzele exacte ale accidentul erau necunoscute în acest stadiu.

”La ora (locală) 9.07 (8.07, ora României), Ministerul Situaţii lor de Urgenţă a primit o alertă cu privire la prezenţa unui fum în mina Listviajnaia, în oraşul Gramoteino”, au anunţat serviciile guvernatorului Serghei Ţivilev.

Potrivit acestei surse, 11 echipe de salvare specializate de la minister se află la faţa locului, iar altele se aflau în drum către mină, dar şi un elicopter cu medici la bord.

Accidente în mină în Rusia, la fel ca în fosta URSS, sunt legate adesea de laxismul aplicării normelor de securitate, o proastă gestionare sau echipamente depăşite din epoca sovietică.

Cel mai sângeros accident înregistrat în ultimii ani s-a soldat cu 91 de morţi şi peste 100 de răniţi, în mai 2010, în Mina Raspadskaia, în regiunea Kemerovo, în care se află numeroase mine de cărbune.

sursa: News.ro, Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Oare chiar erau mineri …?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.