G4Media.ro

Academia Română cere ca Bojdeuca lui Ion Creangă să fie readusă la…

Foto: Facebook / Costel Alexe

Academia Română cere ca Bojdeuca lui Ion Creangă să fie readusă la ”autenticul său” / ”Casa de acum renovată, dincolo de limita kitsch-ului, a amuţit şi şi-a pierdut căldura”

Conducerea Academiei Române a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio București.

Membrii Academiei cer tot ce se poate face pentru ca Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău să revină la autenticul său şi să rămână un simbol identitar românesc.

„Casa de acum renovată, dincolo de limita kitsch-ului, a amuţit şi şi-a pierdut căldura. Ea nu mai vorbeşte despre o epocă importantă pentru memoria noastră culturală, însemnele identitare au dispărut”, se arată în scrisoare.

Mesajul se doreşte a fi și un semnal de alarmă şi o invitaţie la responsabilitate adresate tuturor instituţiilor din ţară care îşi propun să restaureze simboluri culturale.

Bojdeuca lui Ion Creangă, o casă simplă în care scriitorul a locuit în Iași, pe Dealul Țicăului, a fost modernizată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași și va fi redeschisă pentru vizitatori din luna decembrie, a anunțat președintele instituției, Costel Alexe (PNL).

,,Călător pe meridiane culturale”, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat”, a anunțat Alexe într-un comunicat.

El s-a felicitat pentru că ”am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii”.

Mai mulți internauți l-au critict însă pe Alexe, reclamând faptul că proiectul nu a păstrat simplitatea ansambului și a transformat casa într-o locuință prea luxoasă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. La targ vind cartile scriitorilor la preturi destul de piperate.

  2. Ce sa faci daca primarii si cei din Consilii nu lasa treaba pe mana specialistilor in patrimoniu si conservare? Pe de alta parte, de ani de zile ma intreb de ce fundatia Mihai Eminescu Trust actioneaza numai in ” Transilvania si Maramures”? De ce nu si in celelalte regiuni ale tarii? Recunascotor daca as afla despre alte fundatii care sunt active in toata tara.

  3. Rușinea asta națională e consecința politicii primitive de a economisi, după 1989, tocmai la Educație și Cultură, ca și cum domeniul n-ar interesa decât UE, să tot dea fonduri! Poate că merită verificat ministerial și ce va ieși la Muzeul Național de Istorie, din reparațiile interminabile, începute în… 2002.

  4. De fapt, in spate se afla, ca de obicei, un tun camuflat grosolan sub numele de ‘restaurare’. Numai ca teava tunului e atit de lunga si de groasa, ca nu le-a iesit camuflarea.

  5. Una de 100 de puncte, culeasa de pe Internet: „Acum, dupa ce au renovat bojdeuca lui Creanga, sa se apuce de renovat si scorbura pupezei din tei”.