G4Media.ro

Absolventă de Drept la Cambridge: Un student exmatriculat pentru că a copiat…

Irina Tuca / Sursă foto: Facebook/Ioana Bitoiu

Absolventă de Drept la Cambridge: Un student exmatriculat pentru că a copiat are valori ce contravin grav corectitudinii și eticii profesionale / Cum îi poți spune unui client „scuze că ai ajuns la pușcărie din vina mea, dar unde am făcut eu facultatea se copia”

Un student exmatriculat pentru că a copiat nu este interesat de domeniul Dreptului, ale cărui valori sunt tocmai corectitudinea și etica profesională, iar argumentul „toată lumea copiază” este un sofism, spune pentru Edupedu.ro Irina Țuca, absolventă de Drept la Cambridge, una din cele mai prestigioase și respectate instituții universitare din lume. În plus, incidentul de la Facultatea de Drept a Universității din București, unde 45 de studenți au fost exmatriculați pentru fraudarea examenelor, reflectă o problemă în ceea ce privește examinarea studenților, este de părere Țuca.

Cangrena fraudei din învățământul românesc vine de la faptul că accentul se pune pe cantitate, iar asta face din fraudă o tentație și mai mare, mai spune ea. Nu în ultimul rând, dacă ajung în sistemul juridic trișorii, să nu uităm că ulciorul nu merge de multe ori la apă, iar un client, chiar și fără cunoștințe juridice, își dă seama dacă al său avocat a copiat pe băncile facultății, atrage atenția absolventa de Drept de la Cambridge, într-un interviu acordat Edupedu.ro.

Edupedu: Din perspectiva unui absolvent de Drept de la Cambridge, cum arată cazul de la Facultatea de Drept a Universității din București? Ce spune despre tinerii care sunt admiși în facultate și ce spune despre rigoarea admiterii și rigoarea evaluării la o facultate de Drept?

Irina Țuca: Ca fostă studentă la Drept la Cambridge, cazul de la Facultatea de Drept a Universității din București mi se pare de neimaginat. Este foarte trist și șocant ca o facultate al cărei domeniu de studiu este dreptul, adică însăși arta justeții și a corectitudinii, să fie subiectul unui incident de fraudă.

Cred că un student exmatriculat pentru că a copiat este un student care nu este interesat de domeniul pe care îl studiază, care nu are un respect aparte pentru profesori și ale cărui valori contravin grav corectitudinii și eticii profesionale.

Cred de asemenea că incidentul reflectă o problemă în ceea ce privește examinarea studenților. Examenul ideal este un examen la care, efectiv, nu poți copia. Studentului ar trebui să i se pună întrebări care nu își au răspuns în notițele de la curs și care îl provoacă să gândească singur. Studentului ar trebui să i se ceară să interpreteze, să analizeze, să aplice norma de drept. El trebuie să îi demonstreze examinatorului că va ieși de pe porțile facultății un jurist competent. Iar un jurist competent este nu unul care știe să transcrie pagini din Codul civil sau scheme predate la curs, ci unul care înțelege rațiunea din spatele normelor prevăzute acolo.

Irina Tuca / Sursă foto: Facebook/Ioana Bitoiu
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Daca Facultatea de Drept si-a facut curaj si a spart gheata – poate mai urmeaza si alte institutii de invatamant si poate se mai curata nesimtirea si tupeul extraordinar al loazelor care considera ca „e dreptul lor” sa copieze. E cazul sa stea acasa la ma-sa si la ta-su viitoarele generatii de infractori si de afaceristi cu statul, si sa-i lase sa invete pe cei care vor sa invete. Nu in ultimul rand, daca dai afara o jumatate din studenti + elevi se rezolva si problema „distantarii sociale” in clase…

  2. Pacat ca am auzit ca, pe timpul pandemiei se copiaza inclusiv la Facultatea de Medicina.
    paziti-va spatele de asa numitii viitori medici.

  3. dar care e marele necaz ca au fost exmatriculati acei 45 de „studenti” ? pacatul mi se pare ca se pot reinscrie la stat sau la privat si moralitatea e aceeasi.

  4. Nu confundati Cambridge cu Bucuresti.

  5. Atat timp cat educatia e finantata „per capita” totul va merge prost. Romania e singura tara din UE in care finantarea se face astfel.

  6. Dragi viitori studenti care puteti plecati si invatati pe afara. Nu stati pe aici. Veniti inapoi cand terminati ca sa va ia Antena 3 la misto

  7. Daca esti un hot judecat in Romania, cine ai vrea sa te reprezinte? Un avocacat uns cu toate alifiile, care opereaza mana in mana cu procurori si judecatori, sau un tocilar care a invatat sarguincios si iti poate recita din Cicero in original?
    Intreb pentru un prieten imaginar.

    • Intr-o tara ideala acel avocat precum si procurorii si judecatorii corupti ar sta la puscarie si nu ar mai avea drept in viata lor sa fie platiti din ban public.

    • @ catelu Amesteci mere cu pere.

      Da, avocatura nu are treaba cu recitarea din Cicero.

      In acelasi timp, depinde ce inseamna sa operezi ‘mana in mana’. Daca inseamna comiterea de infractiuni precum dare de mita sau trafic de influenta, nu, nimeni nu are nevoie si nu trebuie sa aiba nevoie de asa avocat. Daca inseamna sa te poti pune in pozitia lor si sa ii convingi, eventual pentru ca ai fost tu insuti procuror/judecator anterior, atunci da, e foarte util un asemenea avocat. Spun asta fiind avocat.

      Nimeni nu zice ca studentii exmatriculati sunt toti prosti in general. Ceea ce au dovedit e altceva – sunt dispusi sa incalce legea si asta nici macar intr-un mod inteligent si calculat. Nu ti-as dori sa ajungi pe mana lor.

  8. Imi place mai mult ala de la Oxford, la care nu mai stia nimeni ce doze luau subiectii.

  9. Fac parte din generația veche . La vremea mea nu erau camere de supraveghere și cazurile de copiere erau rare . Profesorii aveau prestanta , erau bine pregătiți . Foștii colegi au făcut carieră afara . Eu am rămas aici . La un moment dat nu am mai putut trăi cu 300 euro salariu și am plecat la ,, babe ,, . Mi se pare că noua generație a instalat copiatul iar de 30 de ani se tipăresc diplome en gros . Tot noua generație a instalat camerele de supraveghere , contrariați că au ajuns prea multi cu diplome și încep să se calce pe bătături . Tentația copiatului e veche de când lumea . Omul prins cu copiatul , la Drept sau in alta parte , e tot om , așa că , repeta anul . Basta . Se întâmplă că dintre cei care au repetat un an de facultate au ajuns profesioniști . Nu sunt de acord cu pedepsele pe viață , nimeni nu se poate erija in zeu . Stimați tineri , noi , vechea generație , ne dăm la o parte . Lumea va aparține . Conduceți voi pentru că văd că va place . Înțelegeți istoria așa cum e scrisă iar daca nu va place mai citiți și istoria altora , mai uitati-va și la istoria propriei familii , mai învățați și limba romana , academic , mai analizați și faptul că a construi e greu , mai aruncați o privire pe harta etc ….mai scoateti-va din cap că toți , absolut toți , sunteți apti de liceu , doar pentru că aveti un celular și un xerox , ajungeți în halul că rade planeta de voi . Sa fii drept e lucru mare iar dreptatea exista întotdeauna și umblă tot timpul cu capul spart . Miorita este esența noastră , pricepeți ? Superficialitatea este apanajul proștilor . Îmi cer scuze elevilor bine pregătiti și celor care își demonstrează competenta . Teoria haosului nu ,, tine ,, orice sistem din univers tinde spre echilibru .Mă amuza teribil ideea că va veți judeca unii pe alții după criteriile și valorile voastre . Eu … As spune că : prefer sa pier de sabia unui viteaz și nu de sabia unui ticălos .

  10. Cred ca abordarea asta e simplista. Bineinteles ca au gresit si trebuie sa suporte consecintele, insa sa nu ne dam aparatorii dreptatii cand avem penali profesori de Drept. Sa ne uitam si cum e predata materia si cum se fac orele si sa comparam dupa cu Cambridge sau altele. Daca au dat un examen de acasa trebuiau sa isi asume faptul ca poate sa fie fraudat examenul si sa ia niste masuri, daca e vorba de dreptate…cade juma de tara…mai ales “doctorii” din facultati…

  11. Din punctul meu de vedere ,articolul este scris de un om care vorbeste aiurea ,în afara realității ,după turmă. Ce dreptate când peste 50 % dintre cadrele universitare sunt rude la Bucuresti si la Ubb cluj nr 1 pe tara la fel .Din partea mea să copieze la toate si nu pierd nimic .De ce să pară cinstiti profesorii în fata lor când ei toti se pun pe pile ca la ei acasa .Românul nu are o gândire sanatoasa.La Cluj ,cea mai bună universitate ,se baga soții ,copii ,prieteni .Si vin unii cu : ,,generatia mea ,, ,generatia ta unde comunismul mai mult a avut ca obiectiv distrugerea culturii si a si reusit si voi veniti sa vorbiti prostii mai mari ca si voi .Nu sunt de acord cu copiatul ,dar românii sunt majoritatea hoti si necinstiti , in primarii ,universitati ,etc si vin si vand niste aparente de corectitudine.