G4Media.ro

A început primul proces pentru climă din România / Asociația Declic a…

A început primul proces pentru climă din România / Asociația Declic a dat în judecată guvernul pentru un nivel mai ambițios de reducere a emisiilor de carbon / Excepțiile ministerelor care ar fi blocat procesul, respinse de Curtea de Apel Cluj

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj a respins excepția lipsei calității de interes a Declic astfel că procesul intentat de asociație guvernul pentru neadoptarea de măsuri suficiente de combatere a schimbărilor climatice poate să înceapă, relatează Monitorul de Cluj.

Primul proces pe climă deschis în România de Asociația Declic este susținut de mai multe organizații de mediu, care au intervenit ca părți în proces. Este vorba despre Bankwatch România și 2Celsius. Următorul termen al procesului deschis de Asociația Declic va fi pe 22 mai.

Fundația Urgenda, care a câștigat primul proces din Europa privind schimbările climatice, intervine în procesul din România deschis de Asociația Declic. The Climate Litigation Network (CLN), parte a Fundației Urgenda, a transmis o scrisoare Curții de Apel Cluj, prin care susține procesul Declic și aduce în atenția magistraților jurisprudența tribunalelor din mai multe țări europene. Fundația Urgenda a câștigat primul caz istoric din Europa privind schimbările climatice, împotriva Statului Olandez.

„Susținerea internațională de care ne bucurăm în acest proces demonstrează că nu suntem singuri în lupta pentru încetinirea efectelor schimbărilor climatice. Inacțiunea Guvernului Român nu ne afectează doar pe plan național. Efectele schimbărilor climatice sunt o problemă pentru toți cetățenii lumii”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic

Comunitatea Declic a deschis, la începutul anului 2023, la Curtea de Apel Cluj, primul proces pe climă din România, proces în care este chemat Statul Român în judecată.

Declic le cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, reprezentanții Declic cer în instanță și amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, și a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Judecatorii noștri dragi nu obligă Statul să – și respecte măcar legile adoptate darămite să facă ceva în plus!

  2. Să înceapă trotinetistii să reducă emisiile de carbon. Tinandu-si respirația.

  3. Aceste măsuri au că scop falimentarea unor sectoare industriale comcurente. De asemeni e un motiv bun de a te lua de oamenii care consumă oxigenul planetei… După unii ar trebui exterminați pentru a salva animalele… Mostre de gândire! Asemenea minți au funcții de conducere.
    De ce oare nu sunt sancționați cei care distrug sute de hectare de pădure. Sau marii poluatori? De vina sunt oamenii că tin un bec aprins. Se pare că măsurile sunt împotriva oamenilor de fapt. E un mod al unora de a se lua de ei. Altfel ce motive ar avea? Doar suntem în ,,democrație,,. Nu poți să faci ce făceau comuniștii.