G4Media.ro

A fost lansat primul ghidaj audio stradal din România, la Iași /…

Sursa foto: Primăria Municipiului Iași / Facebook

A fost lansat primul ghidaj audio stradal din România, la Iași / ”Ne dorim să oferim informaţii interesante, inedite, plăcute, dar care să fie bine documentate şi verificate”

Primul ghidaj audio stradal din România a fost lansat, sâmbătă, pe pietonalul din faţa Primăriei Iaşi, evenimentul fiind parte a proiectului „Fonogramele memoriei”, implementat de Asociaţia ‘Societatea de Studii Istorice din România’, informează Agenția de presă Rador.

Ghidajul audio stradal este făcut pe cinci trasee culturale: Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Bulevardul Carol I, Strada Lăpuşneanu, Bulevardul Independenţei şi Strada Cuza Vodă.

Fişierele audio sunt integrate în harta website-ului www.monumentediniasi.ro şi pot fi accesate cu ajutorul codurilor QR care sunt amplasate pe trotuare, alături de o imagine reprezentativă pentru traseu, într-un desen de tip graffiti.

Deschiderea proiectului a fost urmată de un tur ghidat cu publicul pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, fosta Uliţă Mare, alături de istoricii Cătălin Botoşineanu, Dorin Dobrincu şi Florea Ioncioaia, ghidul cultural Irina Tacu şi criticul de artă Maria Bilaşevschi.

”Pentru un astfel de proiect e nevoie de foarte multă documentare, pentru că trebuie adunată foarte multă informaţie din multe surse. Este o muncă laborioasă chiar şi pentru un istoric. Avem în echipa noastră mai mulţi istorici. Împreună ne dorim să oferim informaţii interesante, inedite, plăcute, dar care să fie bine documentate şi verificate. Vrem să furnizăm informaţii credibile. Această acţiune este doar începutul. Vom mai avea tururi ghidate pentru că oamenilor le place să asculte poveşti spuse de cineva care se pricepe şi care este bine documentat”, a declarat Alina Ţiţei, coordonatorul evenimentelor din cadrul proiectului.

Aceasta a precizat că proiectul îmbină mai multe arii şi domenii culturale – artele vizuale, noile media, cercetarea academică şi educaţia prin cultură.

‘Ghidajul audio urmează topografia străzilor centrale, în care sunt concentrate cele mai multe clădiri de patrimoniu, aflate în lista monumentelor istorice. Vizitatorii le pot parcurge, în plimbare, ascultând relatări despre istoria oraşului şi despre personalităţile care au păşit pe străzile sale în diverse epoci’, a menţionat Alina Ţiţei.

O altă activitate importantă a proiectului este maparea a 30 de clădiri istorice importante de pe traseele menţionate.

”Fiecare clădire va beneficia de un pachet informaţional – scurte filme de prezentare realizate de istorici, critici de artă, texte inedite, fotografii. De asemenea, atât ieşenii, cât şi turiştii pot beneficia de patru tururi ghidate de către istorici pe străzile centrale ale oraşului – unul dintre acestea fiind dedicat persoanelor nevăzătoare, precum şi un concurs adresat elevilor şi studenţilor. Acest concurs are ca obiect crearea unor proiecţii 3D ale unor clădiri sau statui din Iaşi, astăzi dispărute, iar lucrările vor fi premiate şi integrate în website-ul realizat în cadrul proiectului”, a mai spus aceasta.

Evenimentul este parte a proiectului ”Fonogramele memoriei”, implementat de SSIR, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici filiala Iaşi şi Asociaţia Nevăzătorilor din România, filiala Iaşi, şi beneficiază de co-finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Prin proiectul ‘Fonogramele memoriei’ se doreşte punerea în valoare patrimoniului istoric arhitectural al oraşului Iaşi, cu ajutorul tehnologiei digitale, cu impact asupra dezvoltării turismului cultural.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...