G4Media.ro

Elon Musk spune că inteligența artificială ne va lua toate locurile de…

sursa foto: JIM WATSON / AFP

Elon Musk spune că inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă

Elon Musk spune că inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă și că acest lucru nu este neapărat un lucru rău.

„Probabil niciunul dintre noi nu va mai avea un loc de muncă,” a spus Musk despre AI la o conferință de tehnologie de joi, relatează CNN.

Vorbind de la distanță prin webcam la VivaTech 2024 în Paris, Musk a descris un viitor în care locurile de muncă vor fi „opționale.”

„Dacă vrei să faci un job care e cumva ca un hobby, poți face un job,” a spus Musk. „Dar altfel, AI și roboții vor oferi orice bunuri și servicii pe care le dorești.”

Pentru ca acest scenariu să funcționeze, a spus el, ar trebui să existe „venituri universale ridicate” – să nu fie confundate cu venitul universal de bază, deși nu a împărtășit cum ar putea arăta acest lucru. (UBI se referă la guvernul care oferă o anumită sumă de bani tuturor, indiferent de cât câștigă.)

„Nu ar exista lipsă de bunuri sau servicii,” spune Musk.

Capacitățile AI au crescut vertiginos în ultimii ani, suficient de repede încât autoritățile de reglementare, companiile și consumatorii încă descoperă cum să utilizeze tehnologia în mod responsabil. De asemenea, continuă să crească îngrijorările cu privire la modul în care diverse industrii și locuri de muncă se vor schimba pe măsură ce AI se răspândește pe piață.

În ianuarie, cercetătorii de la Laboratorul de Informatică și Inteligență Artificială al MIT au descoperit că locurile de muncă adoptă AI mult mai încet decât unii se așteptau și se temeau. Raportul a mai spus că majoritatea locurilor de muncă identificate anterior ca fiind vulnerabile la AI nu erau economic benefice pentru angajatori să le automatizeze în acel moment.

De asemenea, experții cred în mare măsură că multe locuri de muncă care necesită o inteligență emoțională ridicată și interacțiune umană nu vor trebui înlocuite, cum ar fi profesioniștii în sănătatea mintală, persoanele creative și profesorii.

Musk a fost deschis în privința preocupărilor sale legate de AI. În timpul prezentării de joi, el a numit tehnologia cea mai mare frică a sa. El a citat „Seria de Cărți Cultura” de Ian Banks, o privire utopică ficționalizată asupra unei societăți conduse de tehnologie avansată, drept cea mai realistă și „cea mai bună viziune a unui viitor AI.”

Într-un viitor fără locuri de muncă, însă, Musk s-a întrebat dacă oamenii se vor simți împliniți emoțional.

„Întrebarea va fi una de sens – dacă calculatorul și roboții pot face totul mai bine decât tine, viața ta are sens?” a spus el. „Cred că poate totuși există un rol pentru oameni în asta – în sensul că noi putem oferi AI un sens.”

De asemenea, Musk și-a folosit timpul pe scenă pentru a îndemna părinții să limiteze cantitatea de social media la care sunt expuși copiii, deoarece „sunt programați de un AI care maximizează dopamina.”

Acest articol a apărut inițial pe CNN

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sa le ia odata. Noi o sa frecam menta si o sa luam ajutor social de la stat. Bucuria USL-amiștilor.

  2. Sau am putea lucra cu ajutorul AI, sa crestem productivitatea si sa scadem timpul efectiv de stat la munca. Dar asta nu le convine magnatilor, nu? AI este un instrument pentru a ajuta oamenii, nu pentru a-i inlocui.

    • Deja se lucreaza cu AI si se vad rezultatele mai ales in IT. Concluzia e ca nu e nevoie de asa de multi angajati ca pana acum. Treaba pe care pana mai ieri era facuta de 3-5 programatori, e facuta azi de unul singur ajutat de AI. La designeri grafici e si mai jale. Daca pana mai ieri iti lua cateva zile sa creezi un personaj sau un outfit, azi il creezi in cateva minute introducand niste cuvinte intr-o casuta si selectan and cateva optiuni. Crezi ca valul de concedieri din IT e o coincidenta? Nu e. Urmeaza si alte domenii.

  3. si daca am vrea toti sa avem vapor… primim fiecare un vapor? cum se decide cine are si cine nu?
    Cum sti icare e un om care merita siunul care nu merita, daca niciunul nu face nimic?

  4. Ce nu a reușit comunismul și ce e scris in noul testament,va reuși inteligența artificială,adică de la fiecare după capacități,fiecăruia după nevoi,problema că noi românii o vom lua prin guta