G4Media.ro

Polonia a anunțat arestarea a nouă persoane acuzate de organizarea de sabotaje…

Foto: Donald Tusk / Consiliul European

Polonia a anunțat arestarea a nouă persoane acuzate de organizarea de sabotaje în numele Rusiei

Autoritățile poloneze au arestat nouă persoane care au fost acuzate că încercau să organizeze acte de sabotaj în mai multe țări europene la instrucțiunile serviciilor de informații rusești, a anunțat premierul țării, Donald Tusk. Printre aceștia se numără cetățeni din Ucraina, Belarus și Polonia, transmite BBC.

Șeful guvernului polonez a declarat pentru TVN 24 că cei arestați au încercat să organizeze sabotaje nu doar în Polonia, ci și în țările europene vecine – Lituania, Letonia și, posibil, Suedia.

Tusk susține că aceste persoane au acționat „la ordinele directe ale serviciilor de informații rusești”. Potrivit premierului polonez, printre deținuți se află cetățeni din Ucraina, Belarus și Polonia – iar unii dintre ei au antecedente penale.

„A existat un caz destul de grav în Wroclaw, unde au încercat să dea foc unei fabrici de vopsele, iar în apropiere se afla o uzină chimică. Acest lucru a fost făcut, fără îndoială, la cererea serviciilor speciale rusești”, a susținut premierul polonez.

Autoritățile ruse nu au comentat declarațiile premierului polonez. În ultimele luni, autoritățile din Polonia și din alte țări europene au raportat în mod repetat arestarea unor presupuși sabotori ruși.

În aprilie, Tusk a declarat că autoritățile poloneze au reținut un cetățean din Belarus, suspectat că a organizat un atac împotriva asociatului lui Alexei Navalnîi, Leonid Volkov, comandat de Rusia.

La sfârșitul anului trecut, o instanță poloneză a găsit 14 cetățeni din Rusia, Belarus și Ucraina vinovați de organizarea de sabotaje în Polonia, la comanda Moscovei. Membrii acestui grup au fost acuzați că plănuiau să deraieze trenuri care livrau ajutoare Ucrainei, precum și să colecteze informații despre instalații militare și infrastructuri critice din Polonia.

În luna aprilie a acestui an, doi bărbați au fost arestați în Germania, fiind suspectați că planificau sabotaje în numele serviciilor secrete rusești. Potrivit procuraturii, aceste persoane intenționau să organizeze atacuri asupra bazelor militare americane din Germania, unde sunt antrenați militari ucraineni.

În plus, în aprilie, autoritățile britanice au acuzat doi bărbați că au luat parte la organizarea incendierii unui depozit din Londra, deținut de o companie de imigranți din Ucraina, la ordinul serviciilor de informații rusești.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...