G4Media.ro

Japonia adoptă o lege care permite custodia comună a copiilor după divorț

sursa foto: Unsplash/ Susann Schuster

Japonia adoptă o lege care permite custodia comună a copiilor după divorț

Japonia a adoptat vineri o lege care permite custodia comună a copiilor după divorț, un subiect care polarizează țara, între cei privați de dreptul de a-și vedea copiii și cei care se tem de o explozie a cazurilor de violență domestică, scrie Le Figaro.

Noua lege stipulează că custodia unică poate fi aplicată dacă ambii părinți consideră că este cea mai bună opțiune sau dacă cazul prezintă un istoric de violență domestică recunoscut de instanțe.

Până în prezent, principiul custodiei comune nu a existat din punct de vedere juridic în Japonia: unul dintre părinți – foarte adesea mama – primea autoritatea părintească exclusivă după divorț, o regulă considerată de susținătorii ei ca fiind o protecție împotriva violenței domestice și a abuzurilor asupra copiilor. Dar în ultimii ani, criticii acestui sistem au devenit mai vehemenți, subliniind că el duce adesea la o rupere totală a legăturilor copilului cu părintele exclus.

Acest subiect dureros a primit atenția internațională în 2021, când un francez rezident în Japonia, Vincent Fichot, a intrat în greva foamei timp de trei săptămâni în timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. El încercase, fără succes, să obțină dreptul de a-și vedea copiii, care fuseseră răpiți de soția sa după ce s-au separat.

În 2019, Comitetul Națiunilor Unite pentru drepturile copilului a recomandat Japoniei să permită custodia comună „atunci când este în interesul superior al copilului, inclusiv pentru părinții străini”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează