G4Media.ro

Armata rusă a cucerit 278 km2 în șapte zile, cel mai important…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Armata rusă a cucerit 278 km2 în șapte zile, cel mai important avans al Moscovei din ultimul an și jumătate de război în Ucraina

Armata rusă a cucerit 278 de kilometri pătrați într-o săptămână în estul Ucrainei, în principal în regiunea Harkov, cea mai mare captură de teritoriu ucrainean pe care a realizat-o într-un an și jumătate, potrivit unei analize publicate joi de AFP pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru studiul războiului (ISW).

Între 9 și 15 mai, 257 km2 au fost cuceriți numai în regiunea Harkov (nord-est), epicentrul ofensivei ruse, unde Moscova a revendicat cucerirea mai multor orașe. Ceilalți 21 de kilometri pătrați cuceriți de armata rusă au fost obținuți în diferite puncte de-a lungul liniei frontului, inclusiv în satul simbolic Robotino, în sudul țării.

Armata ucraineană a declarat însă joi că a oprit avansul rusesc în unele zone din regiunea nord-estică Harkov, unde trupele Moscovei au lansat o nouă ofensivă în 10 mai.

„Situația din sectorul Harkov rămâne complicată, dar evoluează într-o manieră dinamică. Forțele noastre de apărare au stabilizat parțial situația, înaintarea inamicului în anumite zone și localități a fost oprită”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, trupele rusești și-au intensificat asaltul asupra pozițiilor forțelor armate ucrainene în sud și în special în districtul Staromaiorski din regiunea Zaporijia, a declarat Dmitri Pletenciuk, șeful Centrului comun de coordonare a presei al forțelor de apărare din sudul Ucrainei.

„Se poate vedea că își intensifică încercările, dar nu reușesc. Cu toate acestea, numărul de atacuri de ieri a fost destul de mare – 30. Cele mai multe dintre acestea au fost la Staromaiorskoe (19 atacuri nereușite), Krinki (7 atacuri) și patru – Rabotino”, a declarat acesta.

„Dar acest lucru se întâmplă pe fondul utilizării acelor resurse care erau prezente acolo înainte. Nu există semne de creare a unor grupuri ofensive în direcția noastră”, a notat Dmitri Pletenciuk.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...