G4Media.ro

ISW: Schimbarea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării este…

Sursa foto: Kremlin.ru

ISW: Schimbarea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării este un semn de pregătire a Rusiei pentru un război prelungit

Remanierile din Ministerul rus al Apărării și înlocuirea lui Serghei Șoigu cu Andrei Belousov indică faptul că președintele rus Vladimir Putin ia măsuri pentru a se pregăti pentru un război prelungit în Ucraina și, posibil, pentru o confruntare cu NATO în viitor, arată cel mai recent raport Institutul american pentru studiul războiului (ISW), citat de BBC.

Numirea lui Belousov în funcția de ministru al Apărării este un eveniment important în eforturile de a crea toate condițiile economice pentru un conflict prelungit, spun experții de la prestigiosul think-tank american. Belousov nu are experiență militară, dar acest lucru nu este ceva neobișnuit – nici Șoigu nu a avut experiență de serviciu în armată.

Mandatul de aproape un deceniu al lui Belousov ca ministru al dezvoltării economice și implicarea în gestionarea diferitelor proiecte de inovare, inclusiv dezvoltarea de drone, l-au pregătit pentru a conduce un departament care, sub conducerea lui Șoigu, s-a confruntat cu acuzații de corupție și a fost subiectul unor critici prelungite.

Belousov are o reputație mai bună de tehnocrat eficient, iar sursele spun că este în relații bune cu Putin.

Putin intenționează probabil să folosească experiența lui Belousov pentru a unifica politicile militare și economice. Aceste eforturi indică faptul că Kremlinul continuă să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina, concluzionează ISW.

Înlocuirea lui Patrușev de către Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de Securitate este în conformitate cu modelul general al lui Putin de a marginaliza în liniște oficialii de securitate de nivel înalt, acordându-le roluri periferice în cadrul sferei de securitate rusești, mai degrabă decât concediindu-i pur și simplu.

Consiliul de Securitate al Rusiei este un organism consultativ care joacă, de asemenea, un rol în executarea politicilor legate de securitate și în dezvoltarea culturii strategice rusești, ceea ce face ca numirea lui Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de Securitate și retrogradarea de facto din prestigiosul post de ministru rus al apărării să fie mai puțin umilitoare. Putin l-a îndepărtat pe Șoigu din lanțul direct de comandă al Ministerului Apărării, dar i-a acordat o influență continuă în spațiul de securitate. Șoigu a rămas un subordonat important și loial și, uneori, un țap ispășitor, iar Putin probabil că beneficiază de pe urma menținerii conducerii și experienței lui Șoigu într-o anumită calitate oficială. De asemenea, îndepărtarea lui Șoigu urmează după două incidente de profil înalt – îndepărtarea aliatului său, ministrul adjunct al apărării Timur Ivanov, acuzat de corupție, și întâlnirea lui Putin cu adversarul politic al lui Șoigu și guvernatorul regiunii Tula, Alexei Diumin, care au fost probabil indicatori principali ai pregătirilor Kremlinului de a-l îndepărta pe Șoigu din poziția pe care o deținea de mult timp.

Anterior, Putin și-a marginalizat în mod similar mai mulți generali, numindu-i în poziții periferice legate de securitate și apărare în afara lanțului direct de comandă, permițându-le uneori să se reabiliteze și să revină în favorurile lui Putin. Cu toate acestea, înlăturarea lui Patrușev de către Putin din Consiliul de Securitate este demnă de remarcat, deoarece mai multe rapoarte occidentale și rusești susțin că Patrușev este un aliat personal apropiat al lui Putin. Wall Street Journal afirma în decembrie 2023 că Patrușev a fost persoana responsabilă pentru asasinarea finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, în august 2023. WSJ a relatat că numirea lui Patrușev în 2008 în funcția de secretar al Consiliului de Securitate a fost în mare parte o formalitate și că Patrușev servea ca șef de facto al tuturor serviciilor de securitate rusești, ceea ce îl făcea să fie a doua cea mai puternică persoană din Rusia. WSJ a mai arătat că Patrușev acționa ca un „oficial hibrid de informații și diplomat” și efectua în mod obișnuit vizite la liderii mondiali în numele lui Putin.

ISW nu poate confirma deocamdată care va fi noul rol al lui Patrușev, dar având în vedere importanța personală a lui Patrușev pentru stabilitatea regimului lui Putin și tendința de lungă durată a lui Putin de a echilibra siloviki ruși (oameni puternici cu influență politică) precum Patrușev în cadrul verticalei puterii, următoarea poziție a lui Patrușev va fi o reflectare importantă a intențiilor lui Putin. Kremlinul ar putea stabili un nou rol sau o nouă funcție pentru Patrușev, cum ar fi stabilirea unei poziții de rang superior pentru a gestiona facțiunea siloviki.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...