G4Media.ro

Alegeri în Lituania – președintele în exercițiu conduce detașat în primul tur

Sursa foto: European Council

Alegeri în Lituania – președintele în exercițiu conduce detașat în primul tur

Președintele lituanian în exercițiu, Gitanas Nauseda, pare să se îndrepte spre un al doilea mandat, după ce s-a clasat cu mult înaintea premierului Ingrida Simonite în primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică. El o va înfrunta pe aceasta în al doilea tur de scrutin în data de 26 mai, transmite agenția Reuters.

Gitanas Nauseda a obținut 44% din voturi, potrivit datelor Comisiei electorale, dar nu a reușit să atingă pragul de 50% necesar pentru a câștiga alegerile în primul tur. Ingrida Simonyte a obținut 20% din voturi.

Campania electorală a fost dominată de preocupări legate de securitate, în condițiile în care războiul dintre Rusia și Ucraina durează de mai bine de doi ani.

Vorbind presei după închiderea urnelor, Gitanas Nauseda a promis că va continua să exercite presiuni asupra aliaților occidentali ai Lituaniei pentru a-și intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus deja totul: (ucrainenii) nu au nevoie de declarațiile noastre de bunăvoință, care sunt inutile în luptă; ei au nevoie de apărare aeriană (…) Atâta timp cât nu o are, Ucraina va rămâne vulnerabilă”, a declarat el.

În toate statele baltice, cândva sub tutela Moscovei, dar acum membre ale NATO și ale Uniunii Europene, există un sentiment de îngrijorare cu privire la un posibil viitor război de agresiune rusesc.

Mai mult de jumătate dintre lituanieni cred că un atac rusesc este posibil sau chiar foarte probabil, potrivit unui sondaj ELTA/Baltijos Tyrimai. Serviciile de informații lituaniene au raportat în martie anul trecut că Rusia își întărește capacitățile militare de-a lungul frontierei sale cu NATO.

Moscova a respins în mod repetat orice idee privind un posibil atac împotriva unei țări membre NATO, dar acest lucru nu a redus tensiunile din regiune.

În timpul campaniei electorale, președintele în exercițiu și șeful guvernului au declarat că doresc să crească bugetul apărării la cel puțin 3% din produsul intern brut (PIB) al Lituaniei, față de 2,75% planificat pentru acest an. Ei invocă necesitatea de a moderniza armata și infrastructura militară, în special în vederea desfășurării de soldați germani în țară începând cu 2027.

Deși sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește politica față de Rusia, Gitanas Nauseda și Ingrida Simonite au o relație tensionată, care implică uneori o lipsă totală de comunicare, și au opinii diferite în anumite chestiuni – cum ar fi căsătoriile gay, cărora Nauseda li se opune.

La precedentele alegeri din 2019, Ingrida Simonite l-a învins la limită pe Gitanas Nauseda în primul tur, înainte de a pierde în turul al doilea.

Rolul șefului statului este jumătate simbolic, jumătate executiv. El este comandantul-șef al forțelor armate, prezidează Consiliul de Apărare și Consiliul de Securitate Națională și reprezintă Lituania la summiturile UE și NATO.

El stabilește politicile externe și de securitate ale Vilniusului în tandem cu guvernul, poate exercita dreptul de veto asupra proiectelor de lege și are un cuvânt de spus în numirile în posturi-cheie – procuror, președinte al băncii centrale etc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...