G4Media.ro

Sebastian Burduja a venit cu motocicleta la Biroul Electoral pentru a-și depune…

Foto: Captură video

Sebastian Burduja a venit cu motocicleta la Biroul Electoral pentru a-și depune candidatura la Primăria București

Sebastian Burduja (PNL) și-a depus sâmbătă candidatura pentru postul de primar al Bucureștiului. El a venit la sediul biroului electoral pe motocicletă, într-un eveniment pregătit de echipa de campanie, și a fost așteptat de Nicolae Ciucă, președintele PNL

”Este o cursă în patru și asta înseamnă frumusețea democrației. Am un plan pentru București”, a spus Burduja după ce și-a depus candidatura.

El este clasat în cele mai recente sondaje pe locul 4, după Nicușor Dan, Piedone și Gabriela Firea.

Sebastian Burduja este președintele PNL București și ministru al Energiei și a fost. În guvernul Ciucă a fost ministru al Digitalizării responsabil cu gestionarea controversatului cloud guvernamental, cea mai importantă investiție în digitalizare realizată de guvern cu fondurile europene din PNRR. Proiectul a fost dur criticat și de o parte a societății civile, și de opoziție pentru implicarea serviciilor secrete fără oferirea de garanții că drepturile civile sunt apărate.

O altă controversă în care a fost implicat ministrul Burduja este o colaborare anunțată în 2022 cu compania chineză de cryptomonede Binance, deși firma era investigată în SUA pentru presupusă spălare de bani.

Sebastian Burduja (38 de ani) s-a făcut cunoscut începând cu 2009, când a lansat ONG-ul Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) cu care a gravitat în jurul politicienilor aflați la putere, apoi a candidat independent la alegerile parlamentare, după care a fondat un partid care a fuzionat cu PNL.

După ce a fondat LSRS, Sebastian Burduja a mai înființat Fundația CAESAR și a lansat volumul „Între speranță și deziluzie”. El a lansat diferite inițiative la care au participat președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis, iar în 2015 a încheiat un protocol cu Ministerul de Externe pentru „proiecte dedicate priorităţilor de politică externă”.

Tatăl lui Burduja a fost vicepreședintele Bancorex, o bancă devalizată în anii 90 după ce a acordat sute de împrumuturi unor foști angajați ai Securității. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații.

Marinel Burduja, tatăl ministrului PNL Sebastian Burduja de la Comunicații, este din 2019 membru în Consiliul de Administrație al companie ALRO SA, cel mai mare producător de aluminiu din România. El a fost propus și votat de acționarul majoritar, o companie controlată la acel moment de oligarhul rus Vitali Machitski. Întrebat de G4Media cum a acceptat să lucreze pentru un oligarh rus, Marinel Burduja a declarat că nu știa că ALRO e controlată de acesta, deși informația era oficială, publică și de notorietate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Asa se vine sarakie, unde ti-ai lasat BMW-ul de partid?
    E de bine insa, ‘liberalul’ se va regasi cu drag pe listele pesedacilor incepand din toamna dupa prohodul PNL. Cu ta-su cu tot.

  2. Face pe șmecherul da nu o să ia nici 5%!