G4Media.ro

Când exagerăm cu băile în apă rece? Beneficiile există, dar pot ajunge…

Photo 48813631 © Mikhail Dudarev | Dreamstime.com

Când exagerăm cu băile în apă rece? Beneficiile există, dar pot ajunge să fie fatale, susțin specialiștii

Efectele pentru sănătate și bunăstare ale scufundării în apa înghețată sunt bine documentate – dar cât de periculos este? Opiniile experților, cerute de The Guardian.

Un duș rece pe zi ține doctorul departe, potrivit lui Wim Hof, atletul olandez pasionat de sporturile extreme și autointitulat „Iceman”. Pentru Hof și alți susținători, scufundarea în apă rece este un panaceu pentru afecțiuni, de la artrită și boala Crohn până la depresie și dureri de cap.

Însă moartea lui Kellie Poole, o femeie de 39 de ani a cărei inimă s-a oprit în timpul unei ședințe de terapie prin imersiune în apă rece în Derbyshire anul trecut, a ridicat întrebări cu privire la siguranța scufundării în apa înghețată, medicul legist exprimându-și săptămâna aceasta îngrijorarea cu privire la lipsa de reglementare.

Așadar, beneficiile presupuse pentru sănătate și bunăstare ale imersiunii în apă rece depășesc riscurile?

„Unul dintre principalele aspecte pozitive pentru mulți este că te trezește, te pregătește pentru zi, te face să te simți înviorat”, spune profesorul Mike Tipton, de la Laboratorul pentru medii extreme de la Universitatea din Portsmouth. „Și nu este surprinzător faptul că scufundarea unui animal tropical, ceea ce suntem noi, în apă rece îi va surprinde”.

Această senzație de vigilență este cauzată de răspunsul la șocul rece, în care o scădere bruscă a temperaturii pielii provoacă o creștere bruscă a adrenalinei, noradrenalinei și cortizolului imediat după imersiune. Oamenii vor avea propria părere dacă scufundarea într-un iaz rece este o experiență pozitivă și revigorantă, dar dacă acesta este beneficiul pe care îl căutați, o imersiune de două minute este suficientă, potrivit lui Tipton. Nu este nevoie să îndurați ore întregi într-o baie de gheață. „Cu cât stați mai mult timp, cu atât este mai probabil să fiți expuși la efecte negative, cum ar fi hipotermia”, explică el.

Unii pretind beneficii mai durabile pentru sănătatea mintală, despre care Tipton spune că sunt plauzibile, dar mai degrabă anecdotice în acest stadiu. De exemplu, laboratorul său a supravegheat sesiunile de imersiune pentru o femeie cu depresie severă care susține că s-a recuperat datorită lor.

Există, de asemenea, sugestii de beneficii fizice mai largi pentru sistemul imunitar și efecte antiinflamatorii. Un studiu olandez, la care au participat 3.000 de persoane, a constatat că persoanele care au făcut zilnic un duș rece (după un duș cald) au lipsit de la serviciu cu 29% mai puțin decât cele care au făcut doar un duș cald. Dar acest studiu a analizat mai degrabă rezultatul decât să precizeze mecanismele fiziologice.

Tipton și colegii săi au încercat, de asemenea, să studieze potențialele beneficii și au descoperit că persoanele care au înotat în aer liber au suferit mai puține infecții ale tractului respirator decât partenerii lor, care nu erau înotători, dar aceleași beneficii au fost observate și la persoanele care au înotat în interior.

„Există dovezi ale beneficiilor, dar ne aflăm pe tărâmul uleiului de șarpe dacă începi să le spui oamenilor că este un leac care îți va rezolva toate problemele”, a adăugat el.

Photo 48813631 © Mikhail Dudarev | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează