G4Media.ro

Nicușor Dan: Dezvoltatorii imobiliari care nu realizează toate locurile de parcare impuse…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Nicușor Dan: Dezvoltatorii imobiliari care nu realizează toate locurile de parcare impuse pot plăti o taxă de 10.000 de euro pentru fiecare loc nerealizat, într-un cont creat de Primărie

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, că a fost creat contul în care dezvoltatorii imobiliari care nu fac toate locurile de parcare impuse pot plăti o taxă de 10.000 de euro pentru fiecare loc de parcare nerealizat.

În şedinţa Consiliului General al Capitalei de joi, consilierul municipal liberal Adrian Moraru a atras atenţia asupra faptului că Primăria Sectorului 6 nu poate să amendeze un dezvoltator imobiliar care nu a realizat locurile de parcare promise, deoarece PMB nu a creat un cont în care să fie viraţi banii.

„Primarul Sectorului 6 a spus că ar da amendă de vreun milion de euro unui dezvoltator care nu a construit locuri de parcare la imobilele ridicate şi a spus că nu poate să dea acele amenzi, pentru că Primăria Capitalei nu a stabilit un cont în care să se plătească aceste amenzi. Din ce estimez eu, cred că, oricum, am strânge peste o sută de milioane de euro şi de la alţi dezvoltatori imobiliari. Chiar şi de la aceia care sunt cei mai de vârf şi se pretind exclusivişti, dar fac aceleaşi probleme”, a afirmat Moraru.

Nicuşor Dan a replicat că a fost creat contul, dar o astfel de taxă poate fi plătită doar în cazul în care dezvoltatorul imobiliar îşi asumă din start realizarea proiectului fără locurile de parcare necesare. Acest lucru nu este însă valabil şi pentru blocul din Sectorul 6 unde dezvoltatorul nu a realizat locurile de parcare promise, iar Primăria a semnat proces verbal de recepţie, a explicat el.

„Domnul Ciucu e în eroare. Una este ca dezvoltatorul de la început să zică: ‘Eu nu voi face aceste locuri de parcare şi voi plăti într-un cont’. Şi alta este ca el să le asume în autorizaţia pe care primarul i-o dă şi să nu le facă. Asta este situaţia în care noi suntem. Dezvoltatorul şi-a asumat nişte locuri de parcare. Nu le-a făcut şi Primăria i-a semnat proces verbal de recepţie, deşi nu le-a făcut. Nu are treabă cu contul pe care noi îl avem sau nu îl avem. Iar în ceea ce priveşte contul, cu întârziere, pe care o recunosc, acest cont există în acest moment”, a explicat edilul general.

În urmă cu două zile, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunţa că a dispus un control, după ce ziarul „Libertatea” a sesizat faptul că la un ansamblu rezidenţial amplasat pe Strada Economu Cezărescu nr. 34-42 lipsesc locuri de parcare.

„În urma controlului, Serviciul Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 6 a aplicat o amendă de 50.000 de lei şi a dispus ca în termen de 90 de zile dezvoltatorul să readucă construcţia la prevederile din autorizaţie! În caz contrar, vom merge în instanţă şi nu va mai putea vinde apartamentele”, preciza Ciucu.

El menţiona că timp de 17 ani nu a putut fi aplicată o hotărâre de Consiliu General conform căreia, dacă un dezvoltator nu face toate locurile de parcare, poate plăti o taxă de 10.000 de euro.

„Acest regulament nu s-a aplicat niciodată deoarece nu are nişte norme care să detalieze condiţiile în care se acceptă taxa (plătibilă înainte de emiterea autorizaţiei) în locul construirii parcării. HCGM stipulează că Primarul General ar trebui să vină cu normele pentru ca arhitecţii-şefi ai sectoarelor şi al Bucureştiului să poate aplica taxa în locul construirii parcării. Nu este o amendă. HCGMB 66 este de 17 ani şi nu a fost aplicată niciodată pentru niciun loc de parcare, nici măcar de PMB”, menţiona Ciprian Ciucu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nicusor Dan are un fix cu aplicarea legii, ceea ce e normal intr-o tara civilizata.
    Dar legea asta e idioata. Nu parcările sunt soluția pentru congestie si poluare, ci transport public eficient si infrastructura pentru transport alternativ ecologic.

    • Constructiile vechi nu au suficiente spatii de parcare pentru cerintele locatarilor de astazi. Singurele constructii la care se poate cere un numar stabilit de locuri de parcare sunt constructiile noi.
      Ultima propozitie pe care tu ai scris-o este perfect adevarata, dar cata vreme locuitorii din Bucuresti au tot mai multe masini in proprietate, administratia trebuie sa se adapteze acestei realitati…

  2. Poate face cineva (poliția locală adică) și o investigație la blocurile livrate in ultimii 25 ani relativ la aceste locuri de parcare. Mulți le-au anunțat cu „sistem Klaus” apoi nu mai exista. Ar trebui luate toate blocurile la vizită și făcute plângeri penale împotriva celor care nu au respectat autorizațiile. Și împotriva celor care au semnat recepții fara sa existe locurile de parcare menționate.

  3. Nicusoare, primaria sa aibă bani, ce contează problemele orașului? Nu ii dau voie sa construiască dacă nu are în plan parcarile, simplu.