G4Media.ro

Influent ziar israelian: Extrema dreaptă din Romȃnia s-a mândrit cu legătura cu…

Sursa foto: captură video Facebook George Simion

Influent ziar israelian: Extrema dreaptă din Romȃnia s-a mândrit cu legătura cu Israelul şi a stârnit critici ȋn ţară şi ȋn ţările vecine / AUR a făcut uz de întâlnirea cu ambasadorul ȋn scopuri propagandistice pentru a şterge imaginea antisemită

Diverse organizaţii evreieşti au criticat hotărârea guvernului Israelului de a se ȋntâlni cu liderul partidului AUR și au numit această întâlnire „o ofensă adusă amintirii victimelor Holocaustului”. Înalti oficiali europeni au fost uimiţi de ȋntâlnire şi au remarcat: „am aflat că ȋn Israel există oameni complet neavizaţi ȋn activitatea de politică externă”, scrie Haaretz, într-un articol publicat marți, sub semnătura lui Amir Tibon.

Persoane de rang ȋnalt din Romȃnia şi din ţările vecine au criticat hotarârea guvernului israelian de a se ȋntâlni cu şeful partidului romȃn de extremă dreaptă AUR ȋn ciuda poziţiei acestui partid față de Holocaustul. Întâlnirea a fost mult comentată ȋn presa din România iar membrii partidului au făcut uz de ea ȋn scopuri propagandistice pentru a şterge imaginea antisemită pe care o are partidul. Ca reacţie, ȋnalți oficiali din Romȃnia, organizaţii evreieşti din ţară precum şi lideri ai ţărilor vecine au criticat Israelul pentru că a contribuit la ȋntărirea partidului aflat astăzi ȋn opoziţie.

Lunea trecută, liderul partidului George Simion s-a ȋntâlnit în biroul lui cu Ambasadorul Azar şi cu liderul Consiliului Regional Samaria, Yossi Dagan. Acesta din urmă a promovat consolidarea legăturilor dintre Israel şi partidul romȃn pentru ministrul de externe Eli Cohen, pentru a obţine susţinerea AUR pentru coloniilor evreieşti din Cisiordania. Într-adevăr, ȋntr-o declaraţie publicată de AUR după ȋntâlnire au fost incluse două paragrafe care exprimă susţinerea coloniilor din Cisiordania.

Alexandru Muraru, parlamentar romȃn din partea PNL care a avut ȋn trecut funcţia de Reprezentant al Guvernului Romȃniei pentru combaterea antisemitismului a publicat o reacţie vehementă împotriva ȋntâlnirii. El s-a adresat direct Ambasadorului Israelului ȋn Romȃnia, Reuven Azar, pe care l-a ȋntrebat: „Ce aţi spune dacă Ambasadorul Romȃniei la Tel Aviv s-ar ȋntâlni cu conducătorii Hamas şi Hezbollah şi ar da mâna cu ei? Este exact ceea ce aţi facut dvs. Romȃniei. Aţi dat legitimitate unui partid extremist cu tendinţe teroriste”.

Muraru l-a acuzat pe Azar şi de prejudicii aduse democraţiei romȃneşti prin acordarea legitimității unui partid extremist şi antisemit . Conducătorii unor organizaţii evreieşti din ţară şi-au exprimat dezaprobarea faţă de abordarea israeliană.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a criticat întâlnirea, precizând că „dăunează amintirii victimelor Holocaustului”. Institutul Wiesel, care colaborează cu Yad Vashem şi cu Muzeul Holocaustului din Washington, a condus ȋn ultimii ani eforturile de promovare a recunoaşterii amintirii victimelor Holocaustului, inclusiv modificarea poziţiei guvernului ȋn legătură cu responsabilitatea istorică a romȃnilor pentru uciderea de evrei.

Acum Institutul Wiesel atenţionează că Israelul aduce prejudicii acestor succese prin faptul că dă legitimitate unui partid care s-a opus acestora. „Este pentru prima dată ȋn istoria tinerei democraţii romȃneşti când reprezentanţi ai unei ţări democratice se ȋntâlnesc cu reprezentanţi ai unui partid de extremă dreaptă care promovează antisemitismul, negarea Holocaustului şi ura faţă de minorităţi”, s-a scris ȋn mesaj.

În fotografiile publicate după ȋntâlnire se poate vedea o hartă a Romȃniei care cuprinde teritorii care fac parte astăzi din Ucraina şi Republica Moldova. Această hartă nu este ȋntâmplătoare, ea exprimă ideologia AUR care susţine că aceste teritorii trebuie să fie sub controlul Romȃniei. Aceasta politică trezește un puternic protest ȋn ţările vecine iar fotografia cu Ambasadorul Israelului cu această hartă pe fundal nu a trecut neobservată de către diplomaţii acestor ţări .

Un diplomat ucrainian a declarat ziarului Haaretz că actualul guvern al Romȃniei este unul dintre pricipalii susţinători ai Ucrainei ȋn Europa. El şi-a exprimat ȋngrijorarea că AUR se va întări având ȋn vedere că acest partid nu ȋncetează să atace Ucraina şi să promoveze propaganda pro-rusă. Diplomatul a spus ȋn legătură cu fotografia cu această hartă: „am aflat că ȋn Israel există oameni complet neavizaţi ȋn activitatea de politică externă. Cu toţii am văzut ce s-a ȋntâmplat săptămȋna trecută cu ȋntâlnirea secretă care până la urmă a fost făcută publică (ȋntâlnirea ministrului Eli Cohen cu ministra de externe a Libiei). Din punctul nostru de vedere este ȋncă o dovadă de lipsă totală de profesionalism a unor factori israelieni”.

Un ȋnalt reprezentant al guvernului de la Bucureşti a declarat unui reporter al ziarului Haaretz, Sam Sokol, că demersul israelian a provocat jenă ȋn guvern. Din cele spuse de reprezentantul romȃn „oamenii care se ocupă cu subiectul comemorării Holocaustului şi cu lupta ȋmpotriva antisemitismului au fost uimiţi şi furioşi. E regretabil că Israelul a ales să procedeze astfel”.

Un diplomat din altă ţară vecină cu Romȃnia a declarat ziarului Haaretz că ştirea ȋntâlnirii Ambasadorului Azar cu AUR a ajuns până la cele mai ȋnalte foruri ale conducerii din ţara sa . „Pentru voi este vorba de un partid problematic din cauza antisemitismului şi a negării Holocaustului, dar aceasta este numai o parte a problemei. AUR are o linie foarte agresivă faţă de ţările vecine”. După cum a declarat acesta, consolidarea partidului poate să „ȋnvie sentimente care au fost de mulţi ani anihilate ȋn această zonă a Europei”.

Întâlnirea a fost condamnată şi de Centrul Simon Wiesenthal pentru comemorarea Holocaustului, care a descris-o ca fiind „insuportabilă şi deosebit de problematică”. Chiar şi American Jewish Committee, una dintre cele mai importante organizaţii evreieşti din SUA, a cerut Israelului să ia ȋn considerare poziţia evreilor din Romȃnia ȋn legătură cu acest subiect. Collette Avital, preşedinta Centrului Organizaţiilor Supravieţuitorilor Holocaustului ȋn Israel a criticat şi ea ȋntâlnirea: „Noi cerem altor state să acționeze ȋmpotriva antisemitismului şi apoi tot noi suntem aceia care dau legitimitate unui partid antisemit”, a spus Avital.

În reacţie, Ministerul de Externe a accentuat faptul că ȋntâlnirea a avut loc numai după ce partidul AUR a publicat o declaraţie care cuprinde o condamnare a antisemitismului şi a recunoscut responsabilitatea istorică a Romȃniei pentru Holocaust. Declaraţia ar fi trebuit să respecte câteva condiţii pe care le-a stabilit Yad Vashem, dar acestea sunt îndeplinite doar parțial. Alexandru Muraru, fostul reprezentant al Guvernului României pentru combaterea antisemitismului, susţinut această poziţie ȋn declarația de condamnare a ȋntâlnirii pe care publicat-o şi ȋn care a scris că Ambasadorul Azar a ales să o facă ȋn pofida nerespectării de către AUR a condiţiilor stabilite.

Astfel, de exemplu, ȋn lista de cerinţe a Yad Vashem a fost inclusă recunoaşterea responsabilităţii Romȃniei pentru Holocausul evreilor şi pentru faptul că Romȃnia nu numai că a colaborat cu germanii, dar a şi iniţiat ea ȋnsăşi o parte din acţiunile de ucidere a evreilor . În schimb, ȋn declaraţia partidului există recunoaşterea responsabilităţii Romȃniei la ceea ce s-a ȋntâmplat dar nu și a iniţiativelor Romȃniei la actele criminale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează