G4Media.ro

”Dosarele Siberiei”, spectacol de teatru despre foametea organizată și deportările sistematice comise…

sursa foto: Unsplash/ Alex Dukhanov

”Dosarele Siberiei”, spectacol de teatru despre foametea organizată și deportările sistematice comise de Uniunea Sovietică în Basarabia, pus în scenă la Constanța

Spectacolul de teatru “Dosarele Siberiei”, producție a Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, va fi pus în scenă, joi, 3 august, la Constanța pentru a expune dramele trăite de românii din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei  (1940; 1944-1991), de la deportări sistemice la foamete organizată și masacre care au lăsat în urmă sute de mii de victime, notează Info Sud-Est.

Reprezentația va începe de la ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului (SEAS) 2023, festival organizat de Teatrul de Stat Constanța.

Opera este bazată pe scrierile Margaretei Spânu Cemârtan, supraviețuitoare a deportării din 1949 și ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 pentru că a condus grupul de rezistență antisovietică “Sabia Dreptății”. Totuși, scenariul nu se rezumă la cele două povești individuale, ci abordează pe larg crimele comise de autoritățile sovietice împotriva întregii populații a regiunii, de la masacre la foamete organizată și deportări în masă, printre altele.

“După șocul produs de lectura Arhipelagul-ului GULAG de Aleksandr Soljenițân, am citit alte materiale, în special memorii ale conaționalilor noștri trecuți prin malaxorul represiunilor staliniste, descoperind treptat o realitate ascunsă, paralelă și diferită de cea trăită de mine în perioada copilăriei și tinereții. Am descoperit îngrozit că alături de noi, pionieri și comsomoliștii ce recitam voioși ode lui Lenin și Partidului, trăiau oameni care sufereau în tăcere, își plângeau în taină părinții, surorile și frații, bunicii, prietenii, uciși de sistemul odios și pervers, creat de cei pe care noi îi glorificam cu atâta inconștiență înflăcărată”, explică regizorul Petru Hadârcă originile ideii la care lucrează de peste zece ani și care stă la baza piesei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. „Stalin si poporul rus,
    Multe rîșniți ne-au adus.”
    C-au închis morile si confiscat hambarele, iar oamenii rîșneau noaptea, pe ascuns, din cerealele care reusisera sa le îngroape.

  2. ar trebui sa intre pe lista obligatorie pentru votantii aur-de-la-rusi sa il vizioneze

  3. Ambasada de pe kiseleff 6 are gard electric in 2023, oare este legal ?

    • Are paza permanenta, Jandsrmeria Romana. E normal sa nu pot sa ma psh pe ambasada rusnaca daca imi doresc asta?

    • Are gard electric de 30 de ani. Știu, când treceai pe acolo urmăreai o asistenta medicala și credeai că e policlinica.

    • @Petru. Treaba ta, dar e posibil sa te curentezi și așa. Plus că dincolo de gard e posibil să fie și câțiva ruși care nu vor fi de acord. Și să te curenteze și ăia… Eu zic sa te tii până în parcul Herăstrău.

    • @Ceausescu
      glume da autobaza sovietica ai scris