G4Media.ro

Raport al Ministerului Finanțelor: Pentru o familie cu un singur venit și…

Sursa foto: Pixabay

Raport al Ministerului Finanțelor: Pentru o familie cu un singur venit și doi copii România are cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene – peste 42% / În Polonia, sarcina fiscală pentru un caz similar e sub 2%

O familie cu un singur venit și doi copii are, în România, cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene, arată un raport publicat săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor. Documentul a fost realizat de Banca Mondială cu finanțare din PNRR și recomandă Guvernului o reformă completă a politicii fiscale tot prinm Programul de Redresare și Reziliență, scrie Edupedu.ro.

„Acest lucru se datorează înprimul rând contribuțiilor de asigurări sociale substanțiale plătite din primul leu câștigat”, se arată în raport.

„Un factor suplimentar, însă, este faptul că multe alte țări europene oferă un sprijin semnificativ destinat familiilor cu copii, cum ar fi credite fiscale sau deduceri specifice pentru copii, în timp ce alocațiile pentru persoanele aflate în întreținere din România oferă un sprijin mai modest pentru familiile cu copii, în ciuda creșterilor recente”, conform documentului.

Graficul prezentat de autorii raportului arată că în România sarcina fiscală medie a unei familii cu un venit și doi copii este de peste 43%, după noi fiind Turcia, la aproape 10 puncte distanță 35% impozitare. Cea mai mică impozitare a unei familii cu un singur venit si doi copii este în Olanda (5%) și Polonia (cca 2%).

Citește integral pe Edupedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Frumos la noi nu?

  2. dintr-o saptamana de lucru, pana joi seara lucram ca sa platim taxe, impozite
    noroc cu ziua de vineri… 🙂

  3. Păi nu întâmplător vă spun eu și mulți alți economiști cu scaun la cap că impozitarea progresivă este soluția pentru reglarea socială a dezechilibrelor accentuate în ultimii 5 ani!

  4. Impozitarea progresiva e o prostie monumentala care inhibă dorința de a munci și de a câștiga mai mult.
    La noi problema e ca statul în loc sa încurajeze familiile cu copii prin deduceri fiscale din salariu pentru fiecare copil în parte, da alocație indiscriminat. Trebuie încurajată munca inclusiv prin deduceri, nu lenea prin supraimpozitare!