G4Media.ro

Alegeri parlamentare în Cambodgia: Cel mai longeviv prim-ministru din lume, Hun Sen,…

Foto: Facebook Hun Sen/Hun Manet

Alegeri parlamentare în Cambodgia: Cel mai longeviv prim-ministru din lume, Hun Sen, și-a anunțat retragerea în favoarea… fiului său, Hun Manet

Cambodgia organizează duminică alegeri care este aproape sigur că vor fi câștigate de Partidul Popular Cambodgian (CPP) al premierului Hun Sen, aflat în funcție din 1985, extinzând astfel controlul asupra puterii de aproape patru decenii. Reuters face o prezentare a scrutinului parlamentar din această țară a sud-estului asiatic.

CE SE VA ÎNTÂMPLA DUMINICĂ?

Aproximativ 9,7 milioane de persoane din cele 16 milioane de locuitori ai Cambodgiei sunt eligibile pentru a vota în cadrul alegerilor pentru o adunare națională. Secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7 a.m. (03:00 în România și Republica Moldova) până la ora 15.00, iar un rezultat preliminar este așteptat duminică seara.

În afară de CPP, sunt alte 17 partide care candidează, dar majoritatea sunt obscure și niciunul nu are influența sau resursele necesare pentru a reprezenta o concurență  pentru partidul de guvernământ, care a câștigat la scrutinul precedent din 2018 toate cele 125 de mandate ale Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului Cambodgiei. Se așteaptă o repetare a acestui lucru.

CE S-A ÎNTÂMPLAT CU OPOZIȚIA?

CPP s-a confruntat cu cea mai mare provocare la adresa guvernării sale în alegerile din 2013, când a obținut mai puțin de jumătate din voturi, urmat îndeaproape de opoziția nou formată Partidului Salvării Națioale a Cambodgiei (CNRP), reflectând popularitatea CNRP în rândul tinerilor și al sindicatelor și o anumită dezamăgire față de CPP.

În anii următori, CPP și-a folosit influența asupra instanțelor și instituțiilor democratice pentru a-și împiedica rivalul, culminând cu dizolvarea CNRP cu nouă luni înaintea alegerilor din 2018, pentru presupusul său complot de răsturnare a guvernului lui Hun Sen. Liderul CNRP a fost arestat sub acuzația de trădare.

Un număr mare de personalități ale opoziției au fugit în exil, iar sute de persoane au fost condamnate pentru infracțiuni, majoritatea în contumacie, în cadrul unor procese în masă.

Din cenușa CNRP a luat naștere Partidul Lumânărilor, dar membrii acestuia au fost supuși unei campanii de intimidare și hărțuire, potrivit grupurilor pentru drepturile omului. Partidul a fost descalificat de la alegeri din cauza unei chestiuni tehnice legate de un document de înregistrare, iar săptămâna aceasta, doi dintre membrii săi au fost arestați pentru instigare după ce au îndemnat alegătorii să își distrugă buletinele de vot.

ESTE CPP POPULAR?

Capacitatea CPP de a menține pacea, creșterea și stabilitatea după genocidul Khmerilor Roșii între 1975 – 1979 și războiul civil care a urmat rămâne cel mai important argument al său, în special în zonele rurale, unde mulți cambodgieni au fost martorii unei transformări relative în ceea ce a fost cândva una dintre cele mai sărace țări din lume. Hun Sen, el înuși un fost Khmer Roșu, s-a alăturat rebelilor susținuți de Vietnam, revenind în Cambodgia în 1979 și de atunci nu a mai părăsit puterea.

Sub conducerea lui Hun Sen, în vârstă de 70 de ani, Cambodgia a atins statutul de țară cu venituri medii inferioare, cu îmbunătățiri în domeniul sănătății, educației și infrastructurii. Sectorul său de producție textilă, în principal pentru mărci occidentale celebre, a cunoscut un boom, creând locuri de muncă vitale, în timp ce economia a crescut în medie cu 7,7% între 1998 și 2019.

DE CE SUNT ACESTE ALEGERI ATÂT DE IMPORTANTE PENTRU HUN SEN?

Represiunea îndelungată a lui Hun Sen și nepăsarea sa față de preocupările internaționale privind credibilitatea alegerilor reprezintă, cel mai probabil, o mișcare menită să asigure o cale lină pentru fiul său cel mare, Hun Manet, pentru a-i succeda în ceea ce a fost până acum o tranziție de putere atent calibrată.

Hun Manet, în vârstă de 45 de ani, își face debutul în alegerile de duminică și trebuie să câștige un loc de deputat pentru a fi eligibil pentru funcția de prim-ministru. Alegerile îi oferă o șansă de a câștiga legitimitate în fața publicului și se aștepta ca el să preia conducerea cândva în timpul mandatului de cinci ani, tatăl său păstrându-și influența devenind între timp șeful CPP.

Hun Sen nu a dat niciun termen pentru tranziție până joi, când, într-un interviu acordat televiziunii chineze, a declarat că Hun Manet ar putea deveni premier în termen de o lună de la alegeri.

CINE ESTE HUN MANET?

Absolvent al academiei militare West Point din Statele Unite, Hun Manet a urcat rapid în rândurile forțelor armate din Cambodgia și a ocupat funcțiile de șef al luptei împotriva terorismului, șef adjunct al unității de gardă de corp a tatălui său, șef al armatei și comandant militar adjunct.

Hun Manet este, de asemenea, foarte educat, având o diplomă de masterat de la Universitatea din New York și un doctorat de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, ambele în economie, în contrast puternic cu tatăl său, care nu are nicio educație formală.

Se cunosc însă puține lucruri despre viziunea lui Hun Manet pentru Cambodgia. El a păstrat un profil internațional scăzut și a acordat rareori interviuri.

Tranziția va fi urmărită îndeaproape în străinătate pentru a vedea dacă experiențele sale cu educația și democrația britanică și americană vor duce la o schimbare a status quo-ului autoritar și vor îmbunătăți relația dificilă a Cambodgiei cu Occidentul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E si in Europa, nu doar in Cambodgia, un Hun Orban, intepenit de peste 20 de ani in scaunul de prim ministru.