G4Media.ro

Ziua 493 de război: Lukașenko i-a invitat pe mercenarii Grupului Wagner în…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Ziua 493 de război: Lukașenko i-a invitat pe mercenarii Grupului Wagner în Belarus / Directorul CIA ar fi avut o întâlnire cu președintele Ucrainei

Ora 17.30: Ucraina susţine că a ucis peste 228.000 de soldaţi ruşi de la începutul invaziei, potrivit News.ro. De asemenea, ministerul susţine că Rusia a pierdut aproximativ 4.041 de tancuri, 7.863 de vehicule blindate şi 3.519 drone. La 1 iunie, ministerul a afirmat că forţele ucrainene au ucis 208.370 de militari ruşi. Aceste cifre sugerează că au existat aproape 20.000 de morţi în rândul forţelor militare ruse numai în luna iunie, potrivit cifrelor publicate de Ministerul ucrainean al Apărării.

Ora 14.50: Directorul CIA s-a întâlnit cu Zelenski în timpul unei călătorii în Ucraina, potrivit unui oficial american, transmite CNN. Oficialul a precizat că directorul William Burns a călătorit la Kiev înainte de rebeliunea lui Evgheni Prigojin, care nu a fost un subiect de discuție.

Președintele Belarus Aleksandr Lukașenko a invitat mercenarii Grupului Wagner în țara sa pentru a-și antrena armata. În urma acestei vești, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunțat că a dispus întărirea granției cu Belaursul.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a sosit la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Vizita de sâmbătă este a treia sa vizită în Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Ora 12:50 Un cap de pod stabilit de trupele ucrainene pe malul estic al râului Dnipro a fost eliminat după aproape o săptămână de lupte grele în zonă, potrivit guvernatorului numit de Rusia în Khersonul ocupat, relatează CNN.

„Noaptea trecută, membrii grupului de trupe ‘Dnepr’ au eliberat în cele din urmă teritoriul de pe malul stâng, în apropiere de podul Antonovski. Luptătorii forțelor speciale au efectuat un atac surpriză din spate, apropiindu-se dinspre râu cu o barcă. Până la ora 03:00 dimineața, punctul forte și hotelul, unde se aflau tranșați luptătorii ucraineni, au fost cucerite”, a declarat Vladimir Saldo într-o postare pe Telegram. „Asta este, nu mai există capete de pod”(ucrainene) pe malul stâng”, a adăugat el. 

Acest lucru vine după ce Saldo a afirmat că o rachetă Iskander a lovit în apropierea podului Antonovski, care traversează Niprul, ucigând vineri 30 de luptători ucraineni. Saldo a adăugat că forțele speciale vor începe o ultimă măturare a zonei. 

Ora 12:30 Premierul spaniol Pedro Sanchez a sosit la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Vizita de sâmbătă este a treia sa vizită în Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei, relatează CNN.

Ora 12:20 Ucraina a suferit pierderi după ce o rachetă rusă a lovit sâmbătă o școală din Donețk, ucigând doi civili și rănind șase persoane, potrivit Statului Major al forțelor armate ucrainene. Vineri, zeci de soldați ucraineni au fost uciși în lovituri de rachete în apropiere de râul Dnipro, a declarat un guvernator numit de Rusia în Kherson, potrivit CNN.

Ora 09:47 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, într-un discurs, că eliberarea Insulei Şerpilor în urmă cu un an reprezintă una dintre marile victorii ale Ucrainei. “Ucraina şi ucrainenii sunt mult mai puternici decât crede oricine”, a menţionat el, conform Telegram. “Astăzi este prima aniversare a eliberării Insulei Şerpilor de invadatorii ruşi. Este una dintre marile noastre victorii. Amintiţi-vă, anul trecut, în primăvară, nimeni nu se aştepta din partea Ucrainei că vom fi capabili să punem în aplicare, în special, această sarcină fundamentală de apărare – să asigurăm securitatea Insulei Şerpilor şi, prin urmare, a unei părţi semnificative din zona de apă a Mării Negre. Dar soldaţii noştri au făcut-o. Teroriştii ruşi aveau nevoie de Insula Şarpelui pentru a distruge întregul sud al ţării noastre, frumoasa noastră Odesa şi alte oraşe. Soldaţii noştri i-au oprit şi i-au alungat din Insula Şerpilor.

Ora 09:16 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri seara introducerea unor măsuri de securitate sporite la granița dintre Belarus și Ucraina, după ce mercenari din armata privată rusă Wagner au sosit în țara aliată Moscovei, după rebeliunea eșuată din Rusia, relatează MTI

Ora 09:10 Președintele Belarus Aleksandr Lukașenko i-a invitat pe mercenarii Grupului Wagner în țara sa pentru a-și antrena armata. Lukașenkol a făcut aluzie la această invitație într-un discurs de vineri, dedicat Zilei Independenței Belarusului, potrivit agenției de presă de stat Belta. „Din păcate, ei (mercenarii Wagner) nu sunt aici”, a spus Lukașenko. „Iar dacă instructorii lor, așa cum le-am spus deja, vin și ne transmit experiența de luptă, vom accepta această experiență”. Invitația lui Lukașenko vine la doar o săptămână după ce liderul Belarus a fost creditat cu dezamorsarea unei insurecții armate a forțelor Wagner împotriva Moscovei.

Ora:09.00 Directorul CIA, William Burns, a călătorit recent în Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu oficiali ai serviciilor de informații ucrainene, potrivit unui oficial american, transmite CNN. Oficialul a declarat pentru Jim Sciutto de la CNN: „Directorul Burns a călătorit recent în Ucraina, așa cum a făcut-o în mod regulat de la începutul agresiunii recente a Rusiei, în urmă cu mai bine de un an. Ca și în cazul altor călătorii, directorul s-a întâlnit cu omologii săi din serviciile de informații ucrainene și cu președintele Zelenski, reafirmând angajamentul SUA de a împărtăși informații pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești.”

The Post a relatat că Burns s-a întâlnit la începutul lunii iunie cu oficiali ucraineni care au dezvăluit o strategie de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia și de deschidere a negocierilor de încetare a focului cu Moscova până la sfârșitul anului, potrivit unor oficiali familiarizați cu vizita.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...