G4Media.ro

FOTO S-a deschis un traseu turistic uluitor: Via feratta din Norvegia /…

Sursa Foto: Norges Boltefond/Hornelen Via Ferrata/Visit Nordfjord

FOTO S-a deschis un traseu turistic uluitor: Via feratta din Norvegia / ”Ai oceanul la 860 de metri direct sub picioarele tale”

Muntele impunător Hornelen de pe coasta de vest a Norvegiei este acum deschis pentru cei care caută adrenalina și au nervii de oțel necesari pentru a aborda noul său traseu de escaladă via ferrata, relatează CNN.

Via ferrata se traduce direct din italiană în engleză prin „cale de fier” – este un termen folosit pentru a descrie traseele de alpinism care folosesc cabluri de oțel și scări fixe pentru a ajuta alpiniștii.

Muntele Hornelan are o înălțime de 860 de metri și este declarat de către agenția de turism Fjord Norway drept cea mai înaltă faleză din Europa. De pe vârful său, Hornelen oferă panorame spectaculoase ale împrejurimilor fiordului norvegian.

„Adrenalina de a privi în jos printre bocancii de cățărare și de a vedea navele din fiord trecând la peste 2.000 de metri sub tine este de neegalat”, a declarat Rogier van Oorschot, cel care a creat noul traseu de cățărare, pentru CNN Travel, într-un comunicat.

Noua rută de escaladă este viziunea lui van Oorschot – el lucrează la acest proiect de nouă ani. Construcția a început vara trecută, iar via ferrata a fost deschisă oficial pe 18 iunie 2023. Van Oorschot operează acum tururi ghidate prin intermediul companiei sale, Hornelen Via Ferrata.

via ferrata, stanca, norvegia
Sursa Foto: Norges Boltefond/Hornelen Via Ferrata/Visit Nordfjord

Hornelen este situat pe insula Bremangerlandet, în regiunea Nordfjord din Norvegia. Muntele, infamat în mitologia norvegiană ca loc de adunare a vrăjitoarelor, se crede, de asemenea, că a fost escaladat de regele Olaf I al Norvegiei, care a condus țara între 995 și 1000.

Cei care doresc să calce pe urmele lui Olaf prin via ferrata pot alege între trei trasee de diferite niveluri de dificultate: Ørnelia (Dealul Vulturului), Hekseveggen (Zidul Vrăjitoarelor) și Olavsrute (Traseul lui Olaf).

Dealul Vulturului este cel mai ușor dintre cele trei, descris de Kristoffer B. Fürstenberg, directorul de comunicare al Fjord Norway, ca fiind „o introducere plăcută în via ferrata – o urcare ușoară de două ore” și potrivit pentru copiii peste 12 ani. Rezervarea la Eagle Hill costă 1.095 de coroane norvegiene (aproximativ 102 dolari) de persoană. Prețul este același pentru adulți și copii.

Urmează Zidul Vrăjitoarelor, care este o „cățărare de șase ore cu o dificultate medie”, potrivită pentru cei peste 14 ani. Rezervarea pentru acest traseu costă 1.495 de coroane (aproximativ 139 de dolari) de persoană.

hornelen, munte, norvegia
Sursa: Sverre Hjornevik/Visit Nordfjord

Traseul lui Olaf se îndreaptă până în vârf și este cel mai dificil, fiind potrivit doar pentru cei care au peste 16 ani și au o condiție fizică bună. Costă 1.695 de coroane (aproximativ 158 de dolari) de persoană. Traseul lui Olaf presupune o drumeție de o zi întreagă, dar îi răsplătește pe cei care perseverează cu ceea ce Fürstenberg numește o „priveliște extraordinară”.

„Ai oceanul la 860 de metri direct sub picioarele tale”, spune el pentru CNN Travel. „În stânga vezi oceanul mare și deschis, insulele, satele din fiorduri, brațele înguste ale fiordurilor, munții acoperiți de zăpadă și ghețarii mai departe în fiorduri. Nu cred că poți găsi un alt loc în care să vezi toate acestea în același timp.”

Hornelen Via Ferrata spune că se angajează să asigure siguranța cățărătorilor, cerându-le călătorilor să declare în prealabil orice afecțiune medicală și oferind un ham, un set de via ferrata – care include două brațe de carabină și un amortizor – și o cască pentru fiecare cățărător.

„Ghizii oferă prelegeri și demonstrații de siguranță înainte de călătorie și se asigură că toată lumea este în siguranță pe parcursul călătoriei”, spune Fürstenberg.

Mai multe informații despre cum să vă pregătiți și ce trebuie să aduceți sunt disponibile pe site-ul Hornelen Via Ferrata.

Hornelen Via Ferrata a fost deschis pentru ascensiuni ghidate doar de câteva zile – prima a avut loc pe 23 iunie – dar van Oorschot spune că feedback-ul a fost deja „copleșitor”.

„Abruptul abrupt al acestei stânci care se ridică din mare și priveliștea deschisă asupra fiordurilor este ceea ce surprinde pe toată lumea”, spune el.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Daca muntele are 860 m de ce Rogier van Oorschot vorbeste de 2000m?