G4Media.ro

Polonia primește primele tancuri Abrams de la SUA

Sursa foto: Ministerul Apărării din Polonia

Polonia primește primele tancuri Abrams de la SUA

Polonia a primit primele tancuri Abrams din cele câteva sute pe care le-a comandat Statelor Unite, devenind astfel prima țară europeană sau din NATO – în afară de SUA – care va folosi aceste vehicule. Săptămâna aceasta s-a anunțat, de asemenea, că Polonia va găzdui un nou centru de service pentru tancurile Abrams, scrie notesfrompoland.com.

„Aceasta este o zi istorică pentru armata poloneză”, a declarat ministrul apărării Mariusz Błaszczk, prezentând cele 14 Abrams nou sosite.

„[Având în vedere] ceea ce se întâmplă în Ucraina, ne concentrăm pe consolidarea armatei poloneze. Este ceea ce am realizat împreună cu partenerii noștri americani… Aceste tancuri ne vor întări puterea de descurajare.”

În iulie 2021, Polonia a anunțat cumpărarea a 250 de tancuri M1A2 Abrams de ultimă generație pentru 4,7 miliarde de dolari, într-o tranzacție pe care guvernul a precizat că se dorește a fi un mijloc de descurajare împotriva agresiunii rusești.

Un an mai târziu – în urma invaziei Rusiei în Ucraina vecină – Polonia a fost de acord cu achiziționarea suplimentară a 116 tancuri Abrams uzate și a echipamentelor aferente, într-un contract în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Acest lucru s-a întâmplat după ce Varșovia a donat Kievului peste 240 de tancuri T-72 de concepție sovietică proprii.

Marți, primele tancuri Abrams din această din urmă afacere au sosit cu o navă în portul Świnoujście, pe coasta nordică a Poloniei de pe Marea Baltică, după ce au plecat din Charleston, Carolina de Sud, relatează Polsat News.

Cele 14 vehicule, folosite anterior de Corpul Pușcașilor Marini al SUA, sunt suficiente pentru a forma o companie. Polonia se așteaptă la livrarea a încă 28 de astfel de tancuri până la sfârșitul acestui an, ceea ce înseamnă suficient pentru a forma un batalion, a declarat Błaszczak pentru postul de televiziune TVP. Alte 42 vor fi livrate în 2024.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 👍🏻
    Da domnule….
    Con buena polla bien se folla!