G4Media.ro

De ce 101 oameni și un câine vor să fie primarul orașului…

Sursa foto: Pexels

De ce 101 oameni și un câine vor să fie primarul orașului Toronto. Alegerile au loc luni

Locuitorii orașului canadian Toronto vor decide în curând cine va fi următorul lor primar, după ce dezvăluirile privind o relație extraconjugală l-au îndepărtat din funcție pe vechiul lider al orașului. Candidații nu duc lipsă de opțiuni – de fapt, pe buletinul de vot se va regăsi un total istoric de 102 nume, inclusiv câinele Molly, relatează BBC.

Câinele de șase ani, un Husky, și stăpânul său, Toby Heaps, candidează cu promisiunea de a „opri asaltul de sare” pe drumurile orașului în timpul iernii.

Folosirea excesivă a sării pe drumuri în timpul iernii, susține Heaps, poate afecta labele câinilor precum Molly. Campania sa propune, de asemenea, o soluție pentru locuințele inaccesibile, o majorare a impozitelor pentru întreprinderile de miliarde de dolari și interzicerea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili în noile locuințe și clădiri comerciale.

Dacă va câștiga, a declarat că va desemna pe Molly ca fiind primul primar onorific al orașului în calitate de câine.

„Cred că primăria ar lua decizii mai bune dacă ar exista un animal în încăpere”, a declarat el pentru BBC.

Dar, pe lângă dorința de schimbare, Heaps a declarat că aceste alegeri reprezintă o oportunitate pe care pur și simplu nu își poate permite să o rateze.

Este prima alegere parțială din istoria orașului Toronto de când șapte municipalități s-au unit pentru a forma ceea ce este cunoscut în mod colocvial sub numele de „mega-oraș”, în urmă cu 25 de ani. Competiția a fost convocată după demisia lui John Tory, primarul orașului în ultimii opt ani.

Ascensiunea lui Tory la putere în 2014 a fost văzută ca o binevenită repriză de la domnia lui Rob Ford, care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale pentru că a recunoscut că a fumat cocaină în timpul mandatului.

Însă Tory a fost criticat pentru lipsa unei viziuni semnificative pentru Toronto și pentru că a adâncit inegalitățile într-unul dintre cele mai inaccesibile orașe din lume. Un articol din Toronto Star l-a descris ca fiind „rareori inspirat și prea adesea foarte prudent”.

De asemenea, i se reproșează că supraveghează un Toronto care pare a fi în criză, mai ales că orașul continuă să se refacă după pandemia Covid-19. Mulți au indicat o creștere a violenței cu arme de foc, a numărului de persoane fără adăpost, a prețurilor locuințelor și a violenței în mijloacele de transport în comun în timpul mandatului său.

În ciuda acestor critici, Tory a fost ales de trei ori – cel mai recent în octombrie 2022. Doar câteva zeci de persoane l-au contestat atunci, deoarece era văzut ca fiind un candidat sigur pentru realegere.

Asta până când un scandal l-a forțat să plece din funcție câteva luni mai târziu.

Un articol din februarie din Toronto Star a dezvăluit că primarul căsătorit, în vârstă de 68 de ani, a avut o aventură cu o angajată de 31 de ani în timpul pandemiei Covid-19. El a demisionat la câteva zile după ce articolul a fost publicat.

Cu el scos din peisaj, viitoarele alegeri parțiale din 26 iunie sunt „o cursă larg deschisă”, a declarat Nelson Wiseman, profesor emerit de științe politice la Universitatea din Toronto.

„Diferența dintre data trecută și această dată este că nu știm cine va câștiga”, a declarat profesorul Wiseman.

Bariera de intrare în cursă este remarcabil de scăzută. O taxă de 250 de dolari canadieni (189 de dolari) și 25 de semnături este tot ceea ce are nevoie un locuitor al orașului pentru a candida la funcția de primar. Spre deosebire de alte orașe mari din America de Nord – și anume New York, Los Angeles și Chicago – candidații nu candidează în funcție de linia partidelor politice, ceea ce înseamnă că nu există un proces de nominalizare care ar reduce numărul de candidați.

Karen Chapple, directoarea Școlii orașelor de la Universitatea din Toronto, a declarat că, având în vedere câmpul larg deschis, unii sunt atrași să candideze doar pentru a vedea dacă au o șansă.

„Există un fel de aspect de jucător, un fel de aură de Las Vegas”, a declarat ea pentru BBC.

Împreună cu prezența la vot în mod constant scăzută la alegerile pentru funcția de primar al orașului Toronto, acest lucru înseamnă că majoritatea candidaților de succes au nevoie deja de o recunoaștere destul de bună a numelui.

În fruntea cursei se află Olivia Chow – opusul politic al lui John Tory, care a ocupat o funcție publică din 1992 și este văduva lui Jack Layton, cel mai celebru lider din istoria Noului Partid Democrat din Canada, un partid de stânga. Mulți dintre adversarii ei sunt foști consilieri municipali, cu propriul lor profil în comunitate.

Dar amploarea și diversitatea candidaților de data aceasta – de la câinele Molly la un tânăr de 18 ani proaspăt ieșit din liceu – spune o poveste despre cât de fragmentat a devenit orașul, a declarat Karen Chapple.

Cu o populație de aproape trei milioane de locuitori, inclusiv mulți nou-veniți și imigranți, Toronto este al patrulea oraș ca mărime din America de Nord și este citat în mod constant ca fiind unul dintre cele mai diverse orașe din lume. Dar, cu toți acești oameni din diferite medii sociale, apar perspective diferite cu privire la ce fel de oraș ar trebui să fie Toronto.

Unii își pot permite piața imobiliară uluitoare a orașului, în timp ce alții închiriază apartamente la subsol cu colegi de cameră. Există navetiști care locuiesc la periferia orașului luptându-se zilnic cu traficul și locuitori din centrul orașului care se înghesuie pentru un loc în metrou. Aceste aspecte diferite se reflectă în lista de candidați. Fostul șef de poliție Mark Saunders a promis să mărească bugetul poliției orașului pentru a combate criminalitatea, în timp ce Olivia Chow și-a concentrat angajamentele asupra crizei locuințelor din Toronto, promițând să construiască locuințe pe terenurile deținute de oraș.

„Vedeți un fel de reflectare și un microcosmos a ceea ce este Toronto ca oraș”, a spus Karen Chapple.

Între timp, Chloe Brown, o tânără analistă în domeniul politicilor, care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei lucrând cu comunitățile defavorizate, a declarat fără menajamente că „Toronto nu are nevoie de mai multă poliție”, promițând în schimb să finanțeze sprijinul pentru sănătatea mintală.

Experții și candidații au declarat că prezența a peste 100 de candidați pe buletinul de vot ar putea fi atât un lucru pozitiv, cât și unul negativ.

Pe de o parte, se asigură că o serie de perspective sunt ascultate și incluse.

Dar, pe de altă parte, Karen Chapple a spus că acest lucru înseamnă, de asemenea, că următorul primar al orașului Toronto va fi probabil decis de un procent foarte mic din populație.

„Poate fi o situație în care o minoritate extremă ar putea lua, în esență, decizii pentru oraș”, a spus ea.

Cu o concurență atât de mare, Toby Heaps – proprietarul lui Molly – a declarat că este conștient de faptul că s-ar putea să nu devină următorul primar al orașului Toronto. Decizia sa de a candida, a spus el, s-a născut în urma unei conversații cu fiul său de șapte ani.

„I-am spus: «Ei bine, știi că există o șansă bună ca noi să nu câștigăm. Cum te-ai simți atunci?»”. și-a amintit Heaps.

„El a spus: «Aș fi supărat, aș fi trist, dar m-aș bucura că ați încercat».”

„Asta a fost suficient pentru mine.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Canada e o lumina pe calea progresului. Au tot dreptul din lume sa fie condusi chiar si de catei. Traiasca progresul, socialismul si Fidel Castro (Asta ultimul mai greu, dar cine mai stie?)