G4Media.ro

Aleea Celebrităților din Sibiu se mărește cu 6 noi stele: Un regizor…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Aleea Celebrităților din Sibiu se mărește cu 6 noi stele: Un regizor care a creat un spectacol despre soții Ceaușescu, una din cele mai importante dansatoare de flamenco din lume și „cea mai mare regizoare de teatru britanică în viață” sunt printre personalitățile onorate de FITS

Aleea Celebrităților, creată de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va adăuga în acest an 6 noi nume.

Katie Mitchel, Marie Chouinard, Maria Pages, Milo Rau, Noa Wertheim și Tiago Rodrigues sunt persoanele care primesc o stea în parcul Cetății, locul unde nume importante din cultura internațională și-au găsit un loc.

María Jesús Pagés Madrigal, cunoscută sub numele de María Pagés, este o dansatoare și coregrafă spaniolă modernă și unul dintre cei mai renumiți artiști de flamenco din lume. Este considerată reprezentantul suprem al avangardei flamenco.

Spectacole în cadrul FITS 30: MARÍA PAGÉS – ȘEHEREZADA ÎN RITM DE FLAMENCO – Centrul Cultural Ion Besoiu, 28-29 iunie

Milo Rau este un regizor de teatru, jurnalist, eseist și lector elvețian. A câștigat Premiul Elvețian pentru Teatru în 2014.

Printre alte proiecte, Rau a scris și regizat piese de teatru, iar una dintre ele, ”Ultima oră a Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu” descrie capturarea și execuția liderilor comuniști români.

Spectacole în cadrul FITS 30: MILO RAU –ULTIMA CINĂNT Gent, Belgia – Fabrica de cultură, sala Faust, 29-30 iunie

Noa Wertheim este director artistic și coregraf al Vertigo Dance Company. S-a născut în Statele Unite în 1965 și a crescut în Israel, unde a studiat pentru prima dată dansul în Netanya.

Sub conducerea artistică a lui Wertheim, care este membru de onoare al Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim, Vertigo Dance Company, aclamată la nivel internațional, și-a început cel de-al treilea deceniu de existență cu un repertoriu impresionant de lucrări originale coregrafiate de Wertheim, al cărei limbaj de dans distinct inspiră studenții și artiștii din domeniul dansului prin încurajarea comunicării interpersonale și a implicării în comunitate.

Spectacole în cadrul FITS 30:NOA WERTHEIM – MAKOM 30. SĂRBĂTOAREA DANSULUIVertigo Dance Company – Centrul Cultural Ion Besoiu, 30 iunie-1 iulie .

Tiago Rodrigues și-a început cariera ca actor, însă a scris de-a lungul timpului și scenarii, articole, poezii, articole de opinie etc. În 2003, a cofondat împreună cu Magda Bizarro compania Mundo Perfeito, cu care a creat numeroase spectacole fără a se stabili într-o locație anume, devenind invitatul a numeroase instituții naționale și internaționale.

A fost director al Teatro Nacional Dona Maria II din Lisabona din 2015 până în 2021, iar din acel an a devenit director al Festivalului de la Avignon.

Spectacole în cadrul FITS 30: TIAGO RODRIGUES – ÎN MĂSURA IMPOSIBILULUILa Comédie de Genève  – Fabrica de cultură, sala Lulu, 23, 24 iunie

Născută și crescută în Hermitage, regizoarea Katie Mitchell a studiat literatura engleză la Magdalene College, Universitatea Oxford, înainte de a începe să lucreze în culisele teatrului King’s Head din Islington

Stilul ei este puternic influențat de teatrul est-european, iar regia ei a fost considerată divizivă și controversată atât de critici, cât și de public. The Independent a numit montările ei „teatru de autor”, iar The Guardian a numit-o „cea mai mare regizoare de teatru britanică în viață”.

Multi-premiată în Marea Britanie, Germania, Rusia, posesoare a Premiului Europa 2014, distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic și cu Medalia Președintelui Academiei Britanice, Katie Mitchell primește o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, pentru cariera excepțională de artist și profesor la marile universități din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Spectacole în cadrul FITS 30: KATIE MITCHELL – (NU) E SFÂRȘITUL LUMIISchaubühne BerlinFabrica de cultură, sala Eugenio Barba, 1,2 iulie

Marie Chouinard, născută în 14 mai 1955, în Quebec, Canada , este dansator, coregraf și artist multidisciplinar. Este directorul general și artistic al Companiei Marie Chouinard .

În 1990, a fondat Compagnie Marie Chouinard la Montreal. În 1993, ea și-a creat versiunea The Rite of Spring . A coregrafiat cele 24 de preludii ale lui Chopin în 1999 și Le Cri du monde în 2000.

În 2007, cu ajutorul unor granturi federale și provinciale în valoare totală de două milioane de dolari canadieni, Compagnie Marie Chouinard a achiziționat o fostă bibliotecă din Platoul Mont-Royal și a transformată în studiouri.

În 2016, a fost numită director de dans la Bienala de la Veneția pentru un mandat de patru ani, din 2017 până în 2020.

Spectacole în cadrul FITS 30: MARIE CHOUINARD – FEMEIE. MIRACOL. FEMEIE. / « M » – Marie Chouinard, – Centrul Cultural Ion Besoiu, 1 iulie

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...