G4Media.ro

Aproape două treimi dintre tinerii turci vor să emigreze. Interesul pentru cursurile…

Foto: UNFPA Fondul Națiunilor Unite pentru Populație

Aproape două treimi dintre tinerii turci vor să emigreze. Interesul pentru cursurile de limbi străine a sporit considerabil

Interesul tinerilor turci pentru cursurile de limbi străine a crescut, deoarece mulți dintre ei așteaptă cu nerăbdare să se mute în străinătate pe fondul deteriorării condițiilor de viață și de muncă din Turcia, relatează site-ul Duvar English.

Proprietarul unui curs de limbi străine a declarat că mulți dintre participanții lor preferă să studieze în străinătate din cauza preocupărilor pentru viitorul lor și a scăderii încrederii în universitățile turcești. „Un student face o cheltuială de 100.000 de lire (aproape 3.900 de euro) pentru fiecare an în care studiază aici, în timp ce, atunci când pleacă în străinătate pentru a studia, poate câștiga bani lucrând la un job part-time… Chiar dacă un părinte cu salariul minim dă tot salariul său copilului său care merge la facultate aici, nu ar fi suficient. Iar atunci când familiile se uită la costul de a merge la facultate (pentru copiii lor), spun: «Lăsați-i să studieze în străinătate»”, a declarat Fatma Kahraman pentru Duvar English.

Cei care doresc să studieze în străinătate preferă, în cea mai mare parte, SUA sau Europa ca destinație. Toprak Yazıcı, elev în clasa a 12-a, plănuiește să se mute fie în Irlanda, fie în Germania pentru a urma studii universitare. „Prefer în străinătate, deoarece Turcia este problematică din punct de vedere economic. M-am pregătit pentru examenul de limbă timp de patru luni și am trecut examenul cu nota 7 din 9… Sunt mii de oameni aici care merg la universitate, dar nu găsesc un loc de muncă potrivit pentru ei”, a declarat Yazıcı.

Un alt elev din clasa a 12-a, Ege Nal, se pregătește să se mute în Germania pentru a studia la facultate. El a spus că va primi o bursă de 1.000 de euro în fiecare lună, ceea ce va fi suficient pentru a-și acoperi cheltuielile de trai. În ceea ce privește motivul pentru care vrea să studieze în străinătate, Nal a spus: „Mă voi elibera de această societate care devine din ce în ce mai intolerantă. Chiar dacă acum absolvim cea mai bună universitate din Turcia, există riscul de a nu găsi un loc de muncă. Dar, studiind în străinătate și învățând atât engleza, cât și germana există mai multe șanse de a găsi un loc de muncă.”

„După absolvirea facultății, vreau să mă întorc în țara mea și să întreprind investiții. Dacă președintele nu se schimbă, aș rămâne acolo încă cinci ani. M-aș întoarce când se va schimba”, mai spune Nal.

Arhitectul Oğuzhan Ulama merge la un curs de limbi străine pentru a face un master în Germania. El a spus că arhitecții din Turcia aleg mai ales Italia, Spania și Polonia pentru a pleca și adaugă că universitățile turcești au avut o scădere atât de mare a calității educației în ultimii ani încât o diplomă primită de la multe dintre ele nu are nicio semnificație. „Mulți oameni solicită diplome de masterat pentru a putea trăi în străinătate. Dacă voi găsi un loc de muncă, mă gândesc să rămân în străinătate, pentru că am prieteni aici care sunt șomeri deși au masterate din străinătate. Este posibil să găsești un loc de muncă (în Turcia), dar la un salariu minim. Asta este o rușine pentru munca în sine. Valoarea forței de muncă este foarte scăzută în Turcia.”

Aproximativ 63% dintre tinerii din Turcia și-au exprimat dorința de a trăi în altă țară dacă ar avea ocazia, potrivit „Studiului privind tineretul turc” realizat de Konrad-Adenauer-Stiftung Türkiye.

Primele cinci țări preferate sunt: Germania 14,5%, SUA 13,8%, Marea Britanie 9,8%, Canada 7,0% și Norvegia 6,7%.

Principalul motiv care stă la baza dorinței de a locui într-o altă țară, citată de 47,8% dintre respondenți, este perspectiva unor condiții de viață mai bune. Al doilea motiv cel mai important, identificat de 20,7% dintre participanți, este convingerea că aceste țări oferă mai multă libertate.

Cercetarea a fost realizată prin tehnica interviurilor-întrebare față în față, cu participarea a 2.140 de persoane în centrele orașelor din 16 provincii, în perioada 5 decembrie 2022 – 20 ianuarie 2023. Grupul țintă al cercetării este reprezentat de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.

Doar 17,3% dintre respondenți au declarat că se simt mulțumiți. Majoritatea, reprezentând 52,5%, s-au descris ca fiind moderat fericiți, în timp ce 30,1% s-au considerat nefericiți. Cea mai importantă aspirație pentru viitor este aceea de a avea o viață bună (46,7%).

Aproximativ 73,0% dintre respondenți consideră că Turcia este o țară subdezvoltată sau în curs de dezvoltare din punct de vedere economic, în timp ce 80,6% și-au exprimat părerea că politicile economice actuale ale Turciei sunt nereușite.

Aproximativ 86,2% au descris situația economică din Turcia ca fiind proastă, în timp ce 88,7% percep distribuția veniturilor în țară ca fiind inegală și dezechilibrată. Aproximativ 84,6% consideră că în Turcia există un șomaj excesiv, în timp ce 84,4% au recunoscut că și-au limitat consumul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează