G4Media.ro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj îşi conectează un program medical cu Joint Research…

Sursa foto: G4Media.ro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj îşi conectează un program medical cu Joint Research Center al Comisiei Europene

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că îşi conectează programul UBBMed în domeniul sănătăţii cu Joint Research Center al Comisiei Europene şi European Network of Cancer Registries.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a început o colaborare cu ‘Joint Research Center (JRC’ al Comisiei Europene şi ‘European Network of Cancer Registries (ENCR)’, pe tema înregistrării şi analizei datelor referitoare la cancer la nivelul european. La modul concret, UBB va asigura suport specific pentru trei grupuri de lucru ale European Network of Cancer Registries (1. ‘tumor recurrences’; 2. ‘haematological malignancies’. 3. ‘tumors of the Central Nervous System’), mai ales prin expertiză pentru elaborarea conţinutului ştiinţific al unor module de e-learning bazat pe recomandările recente ale ENCR şi analiză de date”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de UBB.

Demersul se înscrie în obiectivele majore ale UBB enunţate prin înfiinţarea Şcolii de Sănătate – UBBMed, focalizate pe dezvoltarea domeniilor de cercetare legate de sănătate, prin facilitarea abordărilor multi-/inter- şi trans-disciplinare şi prin sprijinirea temelor de cercetare de frontieră.

UBB a iniţiat deja colaborări pe astfel de teme în cadrul alianţei europene EUTOPIA, respectiv dezvoltă Institutul BrainQ şi platforma de specializare inteligentă InfoBioNano4Health. Astfel de colaborări şi iniţiative cresc capacitatea instituţională de a răspunde eficient la provocările societale în domeniul sănătăţii, întăresc profilul oraşului ca pol de referinţă în ţară în domeniul sănătăţii şi competitivitatea ţării în domeniu.

„În programul UBBMed, o secţiune principală se referă la UBBMed-G, care abordează teme transversale, între care oncologia, înţeleasă aici la modul complex bio-psiho-social (psihosomatic), este prioritate, atât prin demersurile interne (ex. nanomedicină, psihooncologie), cât mai ales prin colaborarea strategică cu Institutul Oncologic ‘Prof. dr. Ion Chiricuţă’. Acest demers este un început extrem de promiţător, mai ales în contextul expertizei UBB în educaţia la distanţă (e-learning), computer science/digitalizare şi a noilor programe ale UBB în domeniul bioinformaticii (inclusiv expertiza avansată în utilizarea supercomputerului UBB pentru analiză complexă de date). Abordarea sănătăţii într-o cultură academică comprehensivă generează nu doar soluţii importante, ci şi soluţii inovative”, a declarat rectorul UBB, prof dr Daniel David, citat în comunicatul de presă menţionat.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. hmm… avand in vedere balbele in legatura cu teza de doctorat a d-lui dr. Bode, o perioada cel putin as sufla si in iaurtul Universitatii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca