G4Media.ro

Uniunea Europeană şi Kenya semnează un acord comercial, primul de mare anvergură…

Sursa foto; Unsplash / Guillaume Périgois

Uniunea Europeană şi Kenya semnează un acord comercial, primul de mare anvergură între UE şi o ţară africană după 2016

Kenya şi Uniunea Europeană au semnat luni un acord comercial în cadrul unei ceremonii la Nairobi, într-un moment în care Bruxellesul caută să stabilească legături economice mai strânse cu Africa, informează AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi este un moment de mare mândrie pentru Kenya şi eu cred că şi pentru Uniunea Europeană”, a declarat ministrul kenyan al comerţului Moses Koria, după semnarea Acordului de Parteneriat Economic (APE) cu comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.

Odată intrat în vigoare, APE va da Kenyei acces liber pe piaţa UE, cea mai mare piaţă a sa unde această ţară trimite circa o cincime din exporturile sale. Este vorba în primul rând de produse agricole precum ceaiul şi cafeaua şi de 70% din exporturile sale de flori.

La rândul său, Kenya îşi va deschide progresiv piaţa, cu excepţia unei serii de produse sensibile.

„Este o zi mare pentru relaţiile dintre UE şi Kenya”, a declarat Dombrovskis în timpul ceremoniei, la care a asistat de asemenea preşedintele kenyan William Ruto.

Acesta este primul acord comercial de mare anvergură între UE şi o ţară africană, după 2016. El intervine după numeroase investiţii ale Chinei în mari proiecte de infrastructură pe continentul african.

UE a luat măsuri pentru a contracara programul chinez „Noile drumuri ale mătăsii”, cunoscut de asemenea sub numele „Centura şi Drumul”, anunţând în februarie că va majora investiţiile în Kenya la sute de milioane de dolari, prin intermediul propriei sale strategii, „Global Gateway”.

Kenya este considerată de comunitatea internaţională o democraţie fiabilă şi stabilă într-o regiune turbulentă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...