G4Media.ro

Partidul muncitoresc din Coreea de Nord „critică sever” eşecul lansării unui satelit-spion

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Partidul muncitoresc din Coreea de Nord „critică sever” eşecul lansării unui satelit-spion

Partidul muncitoresc la putere în Coreea de Nord i-a ”criticat sever” pe cei responsabili pentru eşecul lansării unui satelit-spion pe 31 mai, a relatat luni agenţia oficială KCNA, informează AFP, citată de Agerpres.

În timpul unei reuniuni plenare care s-a derulat între 16 şi 18 iunie, comitetul central al partidului unic nord-coreean „i-a criticat sever pe funcţionarii care au făcut în mod iresponsabil pregătirile pentru lansarea satelitului” şi a cerut o anchetă asupra acestui eşec „grav”, potrivit KCNA.

Pe 31 mai, o rachetă prezentată de Phenian ca fiind vehiculul de lansare a unui satelit de observaţie militară s-a prăbuşit în Marea Galbenă la scurt timp după decolare, autorităţile nord-coreene invocând o problemă tehnică. Armata sud-coreeană a recuperat ulterior mai multe părţi din proiectil.

Această lansare a fost condamnată de SUA, Coreea de Sud şi Japonia, care au denunţat o nouă încălcare a rezoluţiilor ONU ce interzic Coreei de Nord să lanseze rachete balistice, ale căror tehnologii sunt similare cu cele ale lansatoarelor spaţiale.

Comitetul central a ordonat declanşarea unei anchete „pentru a analiza în profunzime cauza şi lecţia de tras din (acest) eşec” şi a cerut ca un nou satelit-spion să fie pus pe orbită cât mai repede posibil „pentru a ameliora capabilităţile de strângere de informaţii ale Armatei populare coreene”, a mai informat KCNA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...