G4Media.ro

Presa din Grecia: Construcția terminalului de gaze naturale de la Alexandroupoli se…

Sursa foto: Linkedin / MOL

Presa din Grecia: Construcția terminalului de gaze naturale de la Alexandroupoli se apropie de finalizare/ Sistemul va distribui GNL către piețele din Grecia, Bulgaria, România, Serbia, Macedonia dar și Moldova și Ucraina

Construcția terminalului de gaze naturale FSRU Alexandroupoli avansează rapid, urmând să fie pus în funcțiune la 1 ianuarie 2024. Potrivit unui articol publicat de Offshore Energy, transportatorul GNL GasLog Chelsea a intrat în șantierul naval Keppel din Singapore în februarie pentru lucrările de transformare în stație plutitoare pentru regazificarea gazelor naturale (FSRU), fiind programată să iasă din șantier la data de 8 noiembrie, transmite Capital.gr, citată de Rador.

Câteva săptămâni mai târziu, nava ar urma să sosească în largul coastei orașului Alexandroupoli pentru ca la sfârșitul anului să fie conectată la conducta de 28 km care o va racorda la sistemul elen de transport al gazelor naturale. Potrivit lui K. Sfinaios, vicepreședintele companiei constructoare, Gastrade, „capacitatea navei este egală cu energia necesară pentru șapte centrale electrice mari. Întreaga cerere de energie a gospodăriilor din țara noastră echivalează cu 10% din această capacitate”, a spus Sfinaios.

Unitatea plutitoare cu o capacitate de 153.500 metri cubi de GNL, va fi conectată la Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale din Grecia printr-o conductă de 28 km lungime, prin care GNL-ul regazificat va fi distribuit către piețele din Grecia, Bulgaria și regiunea mai largă, adică din România, Serbia și Macedonia de Nord până în Moldova și Ucraina. Capacitatea celui de-al doilea FSRU al Gastrade, anunțat recent, este și mai mare, urmând a fi dezvoltat în zona maritimă de lângă Alexandroupoli și având ca orizont operațional anul 2025.

În cadrul noului proiect, „ASFA Thrace”, stația plutitoare va avea o capacitate de depozitare de 170.000 meteri cubi de GNL și va putea livra până la 22,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi sau 5,5 miliarde de metri cubi anual. Proiectul va include, de asemenea, un sistem de conducte terestre și submarine care va conecta unitatea FSRU la conductele de gaze naturale existente în zonă.

Sursa: Capital/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează