G4Media.ro

Trei profesoare Prime Doamne: Jill Biden, Brigitte Macron și Carmen Iohannis /…

Sursa: Colaj G4Media.ro

Trei profesoare Prime Doamne: Jill Biden, Brigitte Macron și Carmen Iohannis / Cauze sociale sau rochii, inele și coliere cu diamante?

Întâmplarea face ca trei prime doamne să fie profesoare de liceu: Jill Biden, profesoară de engleză, Brigitte Macron, profesoară de franceză și latină și Carmen Iohannis, profesoară de engleză. Cele trei s-au și întâlnit în calitate de prime doamne în timpul mandatului soților. Între soția președintelui SUA, soția președintelui Franței și soția președintelui României sunt însă diferențe majore, atât de rol formal în societate, cât și de grad de implicare în susținerea unor cauze sociale. Cele două Prime Doamne din SUA și Franța ocupă acest rol formal, au în fișa postului pe lângă funcția de reprezentare în stat alături de președinte, implicarea în acțiuni simbolice menite să inspire.

Prima Doamnă a României nu există ca instituție, nu are cabinet propriu cu mic aparat funcționăresc, prin urmare nici un rol formal în stat. Cu toate acestea, Carmen Iohannis îl însoțește pe șeful statului în unele vizite oficiale în afara țării, s-a întâlnit în calitatate de Primă Doamnă atât cu Jill Biden, cât și cu Brigitte Macron, dar activitatea ei socială se reduce la foarte puțin. În afară de faptul că predă mai departe engleza la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, nu există un raport de activitate în afara de rarele postări pe Facebook de Paști, de Crăciun, la venirea primăverii sau poze de auto-promovare. Din poziția simbolică ocupată în ultimii opt ani, doamna Iohannis a promovat diverse creatoare de modă locale, care i-au croit rochiile pentru evenimente externe sau interne. Mai nou, doamna Iohannis face reclamă la bijuterii de lux.

  • Ce aflăm despre profesoara de engleză Jill Biden, prima doamnă a Americii de pe siste-ul oficial al Casei Albe:

”În primii doi ani în calitate de Primă Doamnă, Dr. Biden a călătorit în peste 40 de state și teritorii, în peste 100 de orașe și în alte zece țări. Ea a continuat să susțină cauzele care i-au definit viața publică: sprijinirea familiilor militarilor, promovarea creșterii oportunităților educaționale și eforturile pentru a pune capăt cancerului așa cum îl știm. Ea a promovat misiunile a două inițiative cheie ale Casei Albe, Joining Forces și Cancer Moonshot, și a fost, de asemenea, un mesager de frunte pentru cele mai urgente priorități ale administrației, inclusiv: redeschiderea în siguranță a școlilor după închiderea pandemiei, sprijinirea agendei economice a președintelui și îndemnarea adulților și copiilor să se protejeze pe ei înșiși și comunitățile lor prin vaccinarea împotriva COVID-19.

În primăvara anului 2021, Dr. Biden a anunțat următoarea fază și prioritățile Joining Forces, inițiativa sa de la Casa Albă pentru a sprijini familiile militarilor și veteranilor, îngrijitorii și supraviețuitorii. În primii doi ani, ea a vizitat 24 de instalații militare; a lucrat cu partenerii Joining Forces pentru a sprijini peste 30 de evenimente cu comunitatea legată de militari; și a lansat un grup de lucru interinstituțional cu Consiliul Național de Securitate, care a asigurat peste 80 de angajamente și propuneri în cadrul guvernului federal pentru a sprijini familiile militarilor.

Prin intermediul activității sale în cadrul Joining Forces, ea a militat pentru: oportunități economice sporite pentru soții militari; programe educaționale suplimentare și sprijin pentru copiii militarilor; o mai mare atenție acordată sănătății și bunăstării în comunitatea militară; și resurse îmbunătățite pentru îngrijitori și supraviețuitori, inclusiv pentru copiii militarilor și veteranilor din centrele de îngrijire.”

  • Ce aflăm despre profesoara de franceză și latină Brigitte Macron de pe site-ul Palatului Elysee:

”Din 2016, Brigitte Macron a lucrat alături de soțul ei în campania prezidențială. Emmanuel Macron a fost ales președinte al Republicii la 7 mai 2017. Ea s-a mutat împreună cu acesta la Palatul Élysée.

În august 2017 a fost introdusă o „Cartă de transparență referitoare la statutul soțului/soției șefului de stat”, în conformitate cu angajamentul luat de Emmanuel Macron în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Pentru prima dată, rolul soțului/soției șefului statului a fost definit.

De îndată ce a sosit, francezii i-au trimis lui Brigitte Macron un număr uriaș de scrisori. Ea a decis să folosească aceste solicitări pentru a-și construi agenda și a-și determina angajamentele, printre care se numără incluziunea persoanelor cu dizabilități, protecția copilului și lupta împotriva bullying-ului în școală.

În septembrie 2018, Brigitte Macron a lansat proiectul LIVE (L’Institut des Vocations pour l’Emploi). Acesta este un program de sprijin și de perfecționare pentru tinerii adulți cu vârsta de peste 25 de ani care nu sunt nici angajați, nici în formare. Brigitte Macron prezidează asociația LIVE și conduce comitetul educațional. Primul sediu care va găzdui 60 de „Livers” s-a deschis la Clichy-sous-Bois în septembrie 2019. Acolo, ea organizează ocazional masterclass-uri despre teatru și literatură. Alte site-uri urmează să se deschidă în Valence și Roubaix.

În iunie 2019, Brigitte Macron a fost aleasă președinte al Fondation Hôpitaux de Paris-Hôpitaux de France. Fundația lucrează pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a pacienților, a îngrijitorilor și a persoanelor care îi îngrijesc.”

  • Ce aflăm despre profesoara de engleză Carmen Iohannis de pe site-ul Palatului Cotroceni:

Nimic.

România nu recunoaște, în mod formal, instituția Primei Doamne. Nu are cabinet propriu la Cotroceni, deci nu are secțiune în site-ul presidency.ro, ca Jill Biden sau Brigitte Macron. Totuși, atunci când G4Media.ro a întrebat Administrația Prezidențială dacă există un contract de promovare a bijuteriilor create de Malvensky, purtate sâmbătă de Carmen Iohannis în timpul vizitei președintelui Iohannis în Germania, răspunsul oficial s-a referit la Prima Doamnă ca la o instituție, chiar dacă ea nu există în hărtiile oficiale:

  • Prima Doamnă, Carmen Iohannis, promovează creatorii români cu ocazia evenimentelor publice la care participă, atât interne, cât și externe. La ceremoniile publice care au avut loc la finalul săptămânii trecute în Republica Federală Germania, Prima Doamnă a purtat bijuterii ale unui creator român, inspirate din opera lui Constantin Brâncuși, acesta fiind și motivul utilizării acestora. Bijuteriile au fost returnate creatorului la revenirea în țară, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată și cu ținutele vestimentare purtate de Prima Doamnă. Nu a existat niciun contract care să implice câștiguri financiare în urma promovării bijuteriilor respective”, a transmis Administrația Prezidențială pentru G4Media.

Deci, Prima Doamnă, Carmen Iohannis, nu are activitate zero, cum s-ar crede judecând după site-ul oficial al președinției sau după pagina personală de Facebook, ci ”promovează creatorii români”.  Ultima a fost creatoarea de bijuterii Malvinsky, dar a a promovat și rochii create de Eli Lăslean, Andreea Tincu, Maria Marinescu. Aparițiile Primei Doamne Iohannis au generat invariabil lungi discuții publice despre oportunitatea ca soția președintelui să poarte roz, rochii înflorate la evenimente sobre, peste sau sub genunchi, cu sau fără mâneci etc.

Așadar, Carmen Iohannis nu a ales să atragă atenția asupra unor mari probleme de societate specifice României, cum ar fi  tragedia zecilor de mii de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, mamele minore, accesul dificil la educație în numeroase localități, abandonul școlar cel mai ridicat din Europa, drama refugiaților și a copiilor lor. Nimic din toate astea nu i-a atras atenția Primei Doamne Iohannis, ci rochiile create special pentru ea, colierele și inelele cu diamante.

Mandatul Primei Doamne seamănă leit cu mandatul soțului de la Cotroceni: o auto-promovare continuă, prea puțin interes pentru cauze importante, dar o mare pasiune pentru lux, călătorii cu avionul privat care se oprește să o ia de la Sibiu sau să o lase acasă, morgă și apariții publice. Carmen Iohahnnis nu poate spune că legea nu-i oferă un rol mai importat și că din acest motiv implicarea ei în societate este minimă, din moment ce Administrația Prezidențială admite că Prima Doamnă, din această poziție, a ales să promoveze ”creatorii români”. Altfel spus, soția președintelui Iohannis este perfect conștientă de puterea ei simbolică în stat, doar că a ales să o folosească într-o direcție care nu are nimic de-a face cu cauzele sociale, cu propria cauză.

În urmă cu opt ani, publicam un text care a stârnit ceva controvese intitulat Apariția Primei Doamne. Începea și se încheia în felul următor:

”În timpul vizitei de la Paris, soția presedintelui, Carmen Iohannis, a atras din nou atentia presei tabloide tot prin detalii vestimentare: ținuta all black, fusta deasupra genunchilor, etalând o pereche de picioare frumoase. (…) Ramâne de vazut cum iși imaginează Carmen Iohannis „locul” ei la Cotroceni: unul la fel ca pana acum, de simpla jumătate a cuplului prezidential, care merge în urma președintelui oriunde o cere protocolul, sau de prima doamna functionand alaturi de primul om in stat, eliberata de complexul Elena Ceausescu. Dacă vrea mai mult, va fi nevoie de o reforma a institutiei prezidentiale.”

După opt ani, din imaginea Primei Doamne au rămas doar detaliile vestimentare. Reforma instituției a fost un eșec de proporții, comparabil cu România Educată. Doi profesori repetenți tocmai la capitolul mentorat, educație și bun simț elementar ajunși să reprezinte statul român. Ce tragică ironie. Câtă inadecvare pentru o profesoară să facă reclamă la bijuterii de lux în timp ce colegii ei, zeci de mii de profesori din țară, sunt în grevă generală pentru că nu se pot descurca cu banii de pe o lună pe alta.

Poate nu ar fi rău ca pe viitor, la fel ca Franța sau SUA, România să formalizeze rolul Primei Doamne în societate. Complexul Elena Ceaușescu trebuie cumva depășit după 33 de ani de la căderea comunismului, dar atribuțiile de reprezentare și implicare în cauze sociale vor trebui clar definitite într-o viitoare lege.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Vai… deci doamna Biden si doamna Macron n-au auzit de creatorii romani, ca altfel dadeau de pamant cu cauzele alea penibile, si veneau la prima noastra doamna sa-si caute inspiratie. Ghinion, poate la urmatorul mandat.

  2. Eu l-am votat pe Iohannis.

  3. E laudabil faptul ca acest articol nu aminteste totusi de „Ravasitoarea”, termen pe care un important influencer caruia ii place sa fie apelat cu „Maestre” se tot chinuie sa-l introduca in limbajul presei.

  4. Profesorii se remarca prin lipsa de pragmatism ( am vazut destule cazuri pana acum ) . Ei au o rutina care deobicei nu-i scot din zona de confort , considera ca le stiu pe toate deoarece cand predau la clasa comunicarea este unidirectionala , accepta greu sa fie contrazisi, foarte putini se perfectioneaza in timpul carierei , la multe materii informatia este foarte invechita . Cu o astfel de attudine este greu sa faci ceva in politica , afaceri unde provocarile sunt foarte mari . Pana cand in politica nu intra oameni care au facut ceva serios in viata va fi greu sa avem o directie clara , deobicei avem politicieni crescuti prin parlament , partide care au scoala spagii si a combinatiilor .

    • din ce observ, cei despre care incerci sa scrii sunt si ei cam la acelasi nivel cu exprimarea ta. patronaș de consignatie?

  5. Nu este ok Romaniatv să o aveți ca țintă pe doamna Carmen.

  6. @burebista Profesorii se remarcă în primul rând prin lipsa unui salariu decent. Politicienii nu au respectat legea, tot prorogând la infinit măririle salalariale, prin urmare cetățenii au ieșit la protest să își revendice drepturile. De asemenea, protestatarii nu au nici un motiv să creadă pe cuvânt politicienii noștri alunecoși, din moment ce promisiunile lor nu au valoare juridică (sunt egale cu zero).

    Tot tu îți continui mesajul prin a spune că toți profesorii „le știu pe toate” și că preferă comunicarea unidirecțională cu clasa. Ai face bine să vii cu niște argumente clare când spui asemenea enormități. Altfel, cuvintele tale nu sunt altceva decât o generalizare grosolană. De la școala primară până la facultate, am întâlnit un număr prea mic de profesori care să nu fie deschiși la dialog, la propunerile colegilor, cu atât mai mult cu cât profesorii au o liberate destul de mare când vine vorba de a-și organiza materialul de curs. Așadar, din experiența personală, acest tip de profesor de este excepția mai curând decât regula.

    De asemena, părinții care încă consideră profesorii de vină pentru situația în care ne aflăm ar trebui să arate niște empatie profesorilor și să se gândească cu mintea limpede la întrebarea: Cine e cu adevărat responsabil de situația aceasta?
    Să fie oare profesorii care își apară drepturile în stradă, riscând multe lucruri printre care și relațiile de la locul de muncă ?
    Sau să fie oare clasa politică conducătoare ce e incapabilă de a respecta legea, incapabilă de un management bun?

    Foarte bun articolul, sper să îl citească și prima doamnă al României, și să priceapă la ce distanță se află față de celelalte doua doamne din articol.

    • te complici. si-ti consumi energia. e evident ca pe ‘burebista’ nu-l duce capul intr-atat…

    • De ce nu protestati si pt schimbarea invatamantului ? Este acelasi model de acum 30 de ani , multa informatie pe care elevul nu stie cum sa o aplice in practica . Daca se maresc salariile renuntati la meditatii ? O alta problema este ca ati crescut numarul de ore pt a face locuri de munca in invatamant . Elevii stau la scoala pana la ora 15 , dupa aceea vin acasa si multi sunt trimisi la meditatii . Voi intelegeti ca faceti praf o generatie de copiii ?

    • .. de copii ?

    • faptul ca educatia este de ~30 de ani continuu abramburita, in ultimul hal, nu inseamna ca personalul din invatamant trebuie platit cu salarii de subzistenta. cei vinovati sunt platiti regeste. cei responsabili ii voteaza in continuare.

  7. ce mai conteaza prima doamna, cand primul domn e complet daunator, nu doar inutil?!

  8. Din pacate nu sunteti informat corect: doamna Carmen sustine doua organizatii de ajutor a copiilor de la spitalul de psihiatrie din Sibiu si UCOS tot din Sibiu. Ca nu se lauda zilnic cu ele e altceva ce puteti descoperi singur.

    • Fix ca sotul, nu? Ajutam Ucraina, dar nu spunem cum si-n ce fel. Mari misteriosi sotii astia Iohannis.

    • Asta putea s-o faca, daca nu a si facut-o, ca sotie a primarului orasului. Actiunile unei Prime Doamne, ca si cele ale sotului, trebuie sa aiba acoperire nationala. Nu-i de ajuns ca ajuta doua organizatii locale (de altfel, mii de romani fac asta fara sa fie cocotati in fruntea statului roman) si nu are voie sa promoveze un singur creator, in detrimentul celorlalti. Daca e adevarat ce spuneti, organizatiile sibiene le-a ajutat ca locuitor al orasului, in vreme ce in cazul bijuteriilor a fost un simplu manechin de lux.

  9. Nu e vina ei că asta e tradiția ”primei doamne” în România. Foparte bine că face totuși ceva și nu se laudă, spred deosebire de alții care se laudă că fac și nu fac nimic. Cu politica actuală a soțului nu sunt de acord, deși l-am votat de două ori.

  10. Pe vremea când doamna Carmen a făcu școala nu
    exista materia „Decență” (!) Nici acum pentru unii
    profesori nu există materia asta.

  11. Urâtă femeie!!!

  12. nu e chiar corect contextul , si jill si brigitte se gatesc pentru ocazii speciale, DOAR ca la ei femeia nu e doar la „cratita” si cu rol decorativ eventual sa faca bagajele DES ca la marele TRADATOR

    dar e de laudat dorinta G4 de a fi ca la ei si la noi si pe aceasta zona , pentru ca intradevar o prima doamna implicata social ar avea un rol si o putere mai mare a presidentiei

    binenteles asta daca stii ce sa faci cu 6.5 MILIOANE VOTURI, sa nu le TRADEZI