G4Media.ro

China s-a angajat într-un proiect uriaș: vrea să sape cea mai mare…

Sursa Foto: indi100.com

China s-a angajat într-un proiect uriaș: vrea să sape cea mai mare groapă din țară. Cu ce scop?

Gaura planificată de 10.000 de metri va avea ca scop să străpungă zece straturi de rocă și ar putea ajunge chiar să găsească semne de viață, așa cum au sugerat descoperirile din foraje anterioare.

Și obiectivul? Să ajungă la roci și minerale care ar putea data de acum 145 de milioane de ani – sau din perioada cretacică.

Descoperirile misiunii ar putea ajuta la alertarea Chinei cu privire la pericolele de mediu, cum ar fi vulcanii și cutremurele, identificând în același timp minerale potențial valoroase care se ascund în subteran.

Expedițiile anterioare au scos la iveală și semne de viață.

Acea gaură de foraj a scos la iveală plancton la 6 km sub suprafață.

Acel proiect nu va fi depășit de această nouă tentativă.

Kola Superdeep Borehole – doar o gaură foarte mare în pământ – a ajuns la peste 11.000 de metri sub nivelul mării, după ce a fost începută de oamenii de știință sovietici în 1970. Aceștia au fost nevoiți să abandoneze proiectul după ce s-au lovit de temperaturi extrem de ridicate la care nu se așteptau. Interesant.

Proiectul chinezesc nu va fi ușor. Nu este la fel de simplu ca și cum ai săpa direct în scoarța terestră și ai spera la ce e mai bun. Este, de asemenea, extrem de costisitor și consumator de timp.

„Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care circulă pe două cabluri de oțel subțiri”, a declarat Sun Jinsheng, un academician de la Academia Chineză de Inginerie, pentru agenția de știri Xinhua, citată de indi100.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Poate ajunge la noi pe partea ailalta. Sa strigam uuuu.

  2. Ne putem scufunda.