G4Media.ro

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, despre fructele şi legumele cu substanţe toxice: ”Peste…

Sursa foto: Pixabay

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, despre fructele şi legumele cu substanţe toxice: ”Peste 80-90% dintre fermieri sunt serioşi, dar şi cei serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi”

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a afirmat că până nu avem laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul legumele, nu putem să spunem dacă acestea conţin sau nu substanţe toxice, informează News.ro.

El a precizat că statul ar fi trebuit să investească şi să doteze Autoritatea Fitosanitară pentru a putea face verificări mai ample.

Ion Păunel a fost întrebat, joi, la Prima News, cum putem recunoaşte fructele şi legumele care conţin substanţe toxice.

“Când eram copii mergeam în grădină, înainte de a ne apuca de cules mâncam câte o roşie, câte un ardei. Erau alte timpuri. Sunt anumite indicii. Până nu avem acele laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul acele legume, nu putem să ne dăm cu părerea. Statul ar fi trebuit să investească. În subordinea Ministerului Agriculturii avem o autoritate fitosanitară. Această autoritate fitosanitară este cea care ar trebui să fie răspunzătoare, cea care ar trebui să aibă echipe în teritoriu şi cea care ar trebui să fie dotată. Dacă tu nu ai finanţat-o, având doar două laboratoare în ţară. Avem în judeţ opt angajaţi care merg la şapte mii de fermieri care sunt în programul Tomata”, a afirmat Ion Păunel.

El a precizat că şi fermierii care sunt serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi.

“De aici pleacă toate problemele. Şi fermierii, peste 80-90% sunt serioşi, dar şi cei serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi, nu au informaţia, nu este nimeni aproape de ei. Am creat cooperative, grupuri de producători, organizaţii de producători şi sunt slab finanţate şi acestea. Am avut o schemă de calitate 2014-2020 câteva milioane de euro fiecare putea să acceseze de la trei mii la cinci mii de euro pentru a implementa aceste scheme de calitate. Paşaportul producătorului de legume, atât în România, cât şi în statele UE şi non-UE, este acest certificat de GlobalGAP şi avem exemple de bună practică în România. Avem câteva reţele de retail care nu primesc fără acest GlobalGAP”, a explicat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. deci 10-20 % fac pe drq ghem doar pentru profit…producatorii agricoli din olt sunt un model de urmat,promit sa nu cumpar vara asta „oltenestile” lor,sa le manance ei cu neamurile lor.

  2. 80-90% este extrem de periculos pentru sanatatatea noastra. Daca 20% din legumele care sunt pe piata sunt otravitoare avem o mare problema.

    • 20% sunt sigur neseriosi din ce spune nenicul asta.
      Restul de 80% sunt aia „seriosi” care mai gresesc si ei, ca se lasa prinsi din cand in cand.
      Probabil 10-20% din totalul producatorilor sunt cinstiti, restul arunca ingrasaminte cu sacul fara reguli si discernamant, ca i-ar rusina si pe turci daca i-ar vedea.
      Cumparat fructe/legume din piete de la „producatori” neverificati e egal cu a-ti juca sanatatea la pacanele. Dar las ca faci cancer din ala bio, de la tarani macar.

  3. Cum adica „nu sunt instruiti”. Asteapta sa vina altii sa ii invete? Sa puna mana pe carte! Asociatiile sa plateasca instructori! Sa isi trimita copii la studii de specialitate daca ei nu pot. Sa citeasca regulamentele locale si europeen. Cum ar fi o mama sa isi otraveasca copilul si sa spune: „nu am fost instruita!?!?!” Daca nu sunt instruiti de ce cumpara produse daunatoare?

  4. E cam devreme pentru roșii. Mai pe la 1 iulie în colo mai vorbim de roșii.

  5. personal nu pun botul la declaratiilr astora, prefer rosiile cherry din spania si olanda din supermarket decat orice tomata romaneasca
    total dezamagit de orice inseamna tomate romanesti, an de an din ce in ce mai proaste

  6. Observ că sindicatul producătorilor din Olt s-au apucat și de stand up comedy.

  7. 3 ml soluție la 100 mp, iar țăranul oltean sau gălățean are 2 ha de stropit, faceți voi calculul, cat are de pus in pompă . .
    Va bazați pe calculul făcut cel mai probabil de un analfabet funcțional, mâncați cu toată gura și buzunarul gol, că știți cum este . . este si fudul . .
    În piata Zahana din Slatina, de ex, rar găsești o roșie care să aibă gust și să poată fi confundată cu o roșie, restul mai bun cartonul din Turcia.
    Oltenii sunt printre românii cei mai jefuiți, n-ai sa vezi tu oltean să-și cere drepturile, doar oltean pus pe furt ca să recupereze și el puțin din furtul la care e conștient că e supus.