G4Media.ro

Un soldat de elită australian a pierdut procesul de defăimare împotriva unor…

Sursa foto: Pexels/ Sora Shimazaki

Un soldat de elită australian a pierdut procesul de defăimare împotriva unor ziare care l-au acuzat de crime de război în Afganistan/ Ben Roberts-Smith este cel mai decorat soldat australian în viață

Cel mai decorat soldat în viață din Australia, Ben Roberts-Smith, a pierdut un proces istoric de defăimare împotriva a trei ziare care l-au acuzat de crime de război în Afganistan, transmite BBC.

Ziarele au fost date în judecată pentru articole în care se susținea că soldatul australian ar fi ucis prizonieri neînarmați sau civili.

Afirmațiile, negate de soldat, erau în mare parte adevărate, a declarat un judecător.

Judecătorul Anthony Besanko a constatat că ziarele nu au reușit să dovedească alte acuzații, cum că ar fi agresat o femeie cu care avea o relație sau că ar fi amenințat că va denunța un coleg mai tânăr dacă nu falsifică rapoartele de teren. Cu toate acestea, alte acuzații de hărțuire au fost considerate adevărate.

Roberts-Smith nu a fost acuzat pentru niciuna dintre aceste afirmații și nu au fost făcute constatări împotriva sa în instanța penală. El nu a fost prezent la judecata de joi.

Bărbatul de 44 de ani a primit cea mai înaltă distincție militară din Australia – Crucea Victoria – în 2011 pentru că a învins de unul singur mitralierele talibane care îi atacaseră plutonul.

Dar imaginea sa publică a fost pătată în 2018, când jurnaliștii Nick McKenzie, Chris Masters și David Wroe au început să publice articole despre comportamentul său necorespunzător în The Sydney Morning Herald, The Age și The Canberra Times.

Ziarele au susținut că Roberts-Smith, un soldat de elită al Serviciului Special de Aviație (SAS), a fost implicat în șase crime asupra unor prizonieri neînarmați în timp ce era în Afganistan, între 2009 și 2012.

Soldatul de elită a susținut că cinci dintre aceste crime au avut loc în mod legal în timpul luptei, iar cea de-a șasea nu a avut loc deloc.

Judecătorul Besanko a constatat că patru dintre acuzațiile de crimă au fost în mare parte adevărate, dar nu au existat suficiente dovezi pentru celelalte două.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...