G4Media.ro

Întrebarea care dă dureri de cap comandanților ruși: Ce a făcut apărarea…

Sursa foto: en.missilery.info

Întrebarea care dă dureri de cap comandanților ruși: Ce a făcut apărarea aeriană a Ucrainei atât de impenetrabilă?

Numai în această lună, Rusia a lansat opt valuri de atacuri cu rachete asupra capitalei ucrainene, cel mai recent dintre acestea fiind un bombardament în primele ore ale zilei de marți, care a implicat cel puțin 18 rachete de diferite tipuri și un roi de drone, transmite CNN.

Cu toate acestea, Kievul susține că a scăpat cu daune foarte mici și neagă că vreuna dintre rachete sau drone și-a atins țintele.

Este posibil să fie o exagerare – oficialii americani cred că un sistem de apărare Patriot, fabricat în SUA, a fost probabil avariat, chiar dacă minim – dar chiar și în aceste condiții experții spun că este clar că se întâmplă ceva remarcabil.

Până de curând, majoritatea analiștilor și chiar și oficialii americani din domeniul apărării se îndoiau pur și simplu că apărarea aeriană a Ucrainei ar fi în stare să respingă un asalt susținut al Rusiei.

Chiar luna trecută, documente guvernamentale americane scurse au detaliat modul în care stocurile ucrainene de rachete de apărare aeriană cu rază medie de acțiune din epoca sovietică au fost grav epuizate, în timp ce chiar și Alexander Rodnianski, consilier economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenksi, a recunoscut recent pentru CNN că apărarea aeriană a țării sale „nu face față suficient de bine”.

Aceste evaluări au urmat atacului din 9 martie, în care Rusia a lansat 84 de rachete asupra marilor orașe din Ucraina. Cu acea ocazie, chiar și Kievul recunoaște că șase rachete balistice Kinjal au reușit să eludeze apărarea sa aeriană.

Așadar, ce s-a schimbat în decurs de doar câteva săptămâni?

Totul despre Patriots?

Răspunsul evident, cel puțin în regiunea Kievului, este desfășurarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, care au sosit în Ucraina luna trecută.

SUA și Germania au furnizat fiecare Ucrainei câte o baterie Patriot.

Rachetele interceptoare Patriot pot lovi avioane de mare și medie altitudine, rachete de croazieră și unele rachete balistice, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Atât de formidabile sunt apărările Patriot încât Rusia s-a angajat să le elimine. Într-adevăr, unii experți cred că valul de atacuri din această lună a fost conceput special pentru a le copleși numeric.

Iar atacurile de marți asupra Kievului au avariat probabil, dar nu au distrus, unul dintre sistemele Patriot ale Ucrainei, a declarat un oficial american pentru CNN.

Dar nu doar Patriot-urile apără cerul Ucrainei.

Kievul a primit mai multe rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune de la alte țări NATO, potrivit CSIS.

Printre acestea se numără unele dintre cele mai avansate sisteme disponibile, precum bateriile germane IRIS-T, și unele mai puțin avansate, precum sistemul antirachetă Hawk, predecesorul Patriot.

„Liderii ucraineni au declarat că sistemul IRIS-T a avut succes în 90% din angajamente”, a scris Ian Wiliams de la Missile Defense Project din cadrul CSIS într-un raport din această lună, adăugând că o altă donație occidentală, US NASAMS, a avut o rată de succes de 100%, potrivit comentariilor din noiembrie anul trecut ale secretarului american al apărării Lloyd Austin.

Apoi, există armele pe care Ucraina le deținea deja înainte de izbucnirea războiului, în mare parte sisteme din epoca sovietică care includ rachetele antiaeriene cu rază medie de acțiune S-300 și Buk M1. Aceste sisteme au avut o rată de succes de aproximativ 80% în ceea ce privește lovirea rachetelor de croazieră rusești, se arată în raportul CSIS.

Războiul de uzură

Dar Kievul rămâne rapid fără muniție pentru sistemele sale din epoca sovietică, potrivit documentelor americane care au făcut obiectul unor scurgeri de informații și raportului CSIS.

„Cu un număr limitat de rachete rămase, ucrainenii vor trebui să le păstreze pentru cele mai prioritare ținte – avioane sau rachete rusești care se îndreaptă spre cele mai sensibile ținte”, se arată în raportul CSIS.

Unii se întreabă dacă epuizarea stocurilor de rachete antiaeriene ale Ucrainei este scopul atacului actual.

Marți, Rusia a declanșat un baraj din mai multe direcții: rachete balistice Kinjal lansate din avioane de vânătoare, rachete de croazieră Kalibr lansate din Marea Neagră și rachete Iskander lansate de pe uscat, a declarat șeful armatei ucrainene. Atacul a venit dinspre nord, sud și est.

Videoclipuri de la Kiev au arătat dâre de rachete pe cerul nopții.

În ritmul actual de utilizare a muniției – de ambele părți – războiul s-ar putea reduce la cine rămâne primul fără muniție în războiul aerian, cred unii analiști.

„Volumul mare de activitate de apărare aeriană a pus fără îndoială la grea încercare capacitatea apărării aeriene ucrainene, iar tacticile rusești par să aibă ca scop tocmai epuizarea capacității de apărare a Ucrainei”, a scris Williams de la CSIS.

Dar Williams a remarcat, de asemenea, că rămășițele unora dintre rachetele rusești care au lovit Ucraina păreau să sugereze că acestea erau de inventar nou, ceea ce sugerează că arsenalele sale ar putea fi epuizate.

Și există îndoieli serioase cu privire la capacitatea Moscovei de a produce arme noi în volum mare, în timp ce sancțiunile occidentale îi împiedică accesul la piesele critice.

Susținătorii occidentali ai Ucrainei, pe de altă parte, par să fie hotărâți să mențină Kievul aprovizionat.

Noi întăriri, pe drum

La 9 mai, Departamentul american al Apărării a anunțat un pachet de 1,2 miliarde de dolari pentru a consolida apărarea aeriană și stocurile de artilerie ale Ucrainei.

Ajutorul american va include „sisteme suplimentare de apărare aeriană și echipamente de muniție pentru a integra lansatoare, rachete și radare de apărare aeriană occidentale cu sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei”, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

„Pachetul conține, de asemenea, muniție pentru doborârea sistemelor aeriene fără pilot la bord, servicii comerciale, servicii de imagistică prin satelit și sprijin pentru activități de instruire, întreținere și susținere”, se mai arată în comunicat.

Între timp, luni, Marea Britanie a confirmat că va trimite sute de rachete de apărare aeriană în Ucraina.

Williams a declarat că sprijinul occidental va fi esențial în săptămânile și lunile următoare, deoarece un loc în care Rusia dispune de stocuri suficiente este reprezentat de bombele gravitaționale de joasă tehnologie lansate din avioane.

Dacă forțele aeriene rusești pot opera deasupra Ucrainei, pot face multe pagube.

„În cazul în care Rusia reușește să uzeze apărarea aeriană a Ucrainei și să obțină superioritatea aeriană, războiul devine semnificativ mai dificil pentru Ucraina”, a scris Williams.

„În măsura în care este posibil, reaprovizionarea interceptorilor și a echipamentelor de apărare aeriană aferente trebuie să rămână o prioritate ridicată pentru pachetele de ajutor militar occidental în viitorul apropiat”, a mai scris el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. EXACT asta le da dureri de cap comandantilor rusi. Stim noi ca asta le da dureri de cap. Nu vodca sau altele, ci intrebarile de acest gen. Nu pot dormi generalii rusi pana nu gasesc raspunsul. Stie g4 si digi.

    • @Petru – Nu, m.a, e greu cu cititu’, nu? Nu stie g.4 si digi, nu stie nici macar CN.N (apropo, de acolo este analiza, da’ e greu cu intelesu’). E doar o analiza, cauta si tu in dex definitia ca sa intelegi.

    • Mereu încântat să studiez un rusnac zvârcolindu-se cu spume de furie la gură! 😏

  2. Iete ce s-a umplut pagina de post.aci, mai rasfirati baieti (desi, cred ca e acelasi postac cu doua conturi)

  3. Nu e totusi posibil ca oamenii aia nevinovati sa moara ucisi de catre rusi la comanda mizeriei KGB-iste????
    Lasa cugetarile postac cu foamea in glanda si incearca sa repeti clasa a 5-a ,poate de data asta ti se imprima o urma de gramatica pe creierasul neted.

  4. Care cap?AIA au cap de pluta,cu gindire primitivo bolsevica