G4Media.ro

Reacția Bisericii Ortodoxe Române la cererea ca Paștele să fie celebrat odată…

Foto: Arhiepiscopia Tomisului / Info Sud-Est

Reacția Bisericii Ortodoxe Române la cererea ca Paștele să fie celebrat odată cu catolicii: ”Este un ideal dezirabil, dar presupune consultări cu celelalte biserici ortodoxe”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a calificat luni cererea unor personalități ca Paștele să fie celebrat odată cu catolicii drept ”ideal absolut dezirabil”, dar a adăugat că decizia depinde de celelalte biserici ortodoxe.

”Soluționarea acestei probleme, care nu este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox”, a spus Bănescu într-un comunicat.

Recția sa vine la o zi după ce fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română, au cerut ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții. Papahagi a spus că actualala decalare e o problemă pentru românii din diasporă, care nu pot beneficia de zilele libere acordate de paștele catolic.

Purtătorul de cuvânt al BOR a explicat că ”aceste discuții s-au purtat frecvent și intens de-a lungul timpului, inclusiv de-a lungul secolului trecut”, adăugând că astfel de decizii ”implică în mod normal un acord general” în rândul bisericilor ortodoxe – un deziderat extrem de greu de atins, dat fiind că Biserica Ortodoxă Rusă, spre exemplu, respinge majoritatea schimbărilor propuse.

Comunicatul integral al Bisericii Ortodoxe:

În legătură cu propunerea exprimată de mai mulți intelectuali creștini, real și onest implicați în viața Bisericii, propunere legată de discutarea la nivel sinodal pe marginea problemei sărbătoririi Paștelui la o dată comună în toată lumea creștină, vă rog să primiți următoarele precizări:

Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc, așa cum a fost și dorința constantă a Sfinților Părinți ai Bisericii creștine primare.

Soluționarea acestei probleme, care NU este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox.

Este de menționat că aceste discuții s-au purtat frecvent și intens de-a lungul timpului, inclusiv de-a lungul secolului trecut.

Așa cum se știe, BOR a adoptat calendarul îndreptat (corectat) de la data de 1 octombrie 1924. Nu toate Bisericile Ortodoxe au făcut-o însă (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă din Macedonia).
Ceea ce ridică, desigur, o întrebare: în ce constă concret valoarea fidelității față de un calendar dovedit științific ca (actualmente) eronat (rămas în urmă cu 13 zile)?
Ceea ce constituie și cauza majoră a problemei sărbătoririi Paștelui la o dată diferită în lumea creștină apuseană și răsăriteană.

Rațiunea pentru care Bisericile Ortodoxe care au adoptat în mod firesc calendarul corectat au decis totuși (în 1927) să sărbătorească în continuare (doar) Paștele împreună cu celelalte Biserici refractare la această îndreptare calendaristică a fost și este încă păstrarea unității ortodoxe în jurul celei mai importante sărbători creștine: Învierea Domnului.

Este vorba despre o foarte veche discuție, ale cărei rădăcini coboară chiar înainte de secolul IV, când a avut loc primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325) și care implică în mod normal un acord general.

Criteriile fixate la Sinodul de la Niceea din anul 325 pentru calcularea datei Paștilor sunt următoarele:

1. Paştele se va serba întotdeauna duminica (ziua Învierii Domnului)
2. Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (20 martie)
3. Când 14 Nisan (din calendarul iudaic) sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară cade duminica, Paştele creștin va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştele iudaic, dar nici înaintea acestuia.

Vasile Bănescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Hai că o știți pe asta cu consultări, facem o comisie, analizăm împreună cu specialiștii…

  2. Sau poate că fac ei Paștele cu noi în loc să-l facem noi cu ei. Așa aprob pozitiv

    • E inadmisibil că indivizi care au o funcție în biserica , sa accepte asemenea aberație , sa ne schimbam noi după ei. L.. De ce nu schimba ei aceasta dată să fie ca noi. Cât de disponibili ar fi? Nu cred că ar face asta… De ce am face noi?

  3. Ideea este că tocmai ortodocșii serbează corect….calendarul gregorian (după care îl sărbătoresc catolicii) este un calendar iulian semi-îndreptat…calendarul civil pe care îl folosim azi este calendarul iulian îndreptat corect! Papahagi are o idee bună – nuanța este greșită..adică să facem greșit precum alții ..

  4. Mai bine renuntam la religie, decat sa mai sustinem o BOR care a spus ca „progresismul e de vina” pentru tentativa de omor asupra profesoarei de japoneza. BOR nu da doi bani pe o viata de om.

    • BOR e prescurtarea de la boratura?

  5. Acest Bănescu nu are dreptul să schimbe ceva din acel calendar care a fost stabilit clar. Faptul că auzi ierarhi care în loc să combată chiar sustin asemenea nerozii ti se pare de neimaginat. Singurul lucru care trebuie făcut e sa fie ținută aceasta regulă . Orice schimbare reconsiderată greșită. Cei care au impus nu aveau ei treabă cu ortodoxia. Doar cu dezbinarea. Când s a trecut pe calendarul nou nu s a mai pogorât lumina sfântă . S au hotărât să se întoarcă pe cel vechi doar la sărbătorile legate de Înviere și Postul Paștelui. Restul e pe stil nou. După revenire lumina s a pogorât cum vedem că e și acum.

    • exact, s-a pogorat pe marele alb…am vazut chiar noi lumina lui in reportaju recorder…😎😎😎😎😎😎😎😎

    • „Orice schimbare reconsiderată greșită”.
      Asta e acelasi spirit conservator inflexibil care permite ororile pedofiliei sistemice la catolici.
      Din fericire ortodocsii nu au fost la fel de inflexibili, permitand preotilor sa se casatoreasca. Ca atare cazurile de pedofilie sunt izolate.
      Deci ceva schimbari se pot face si totusi soarele inca rasare a doua zi…

    • @Mihai 1234 – „Când s a trecut pe calendarul nou nu s a mai pogorât lumina sfântă” – Cine, cand, unde, care lumina, de unde sfanta? Despre care calendar nou vorbesti si al cui? Ala gregorian al catolicilor sau asta iulian-revizuit dupa care se socotesc la BOR? Apropo, ala gregorian, dupa care socotesc catolicii, e ala de ne numaram noi zilele. Si acum, na, la cine nu se pogoara lumina? La catolici, cu gregorianul lor, la slavi cu iulianul lor curat sau la ortodocsii din Balcani cu iulianul lor revizuit?

  6. @Lnz – Omule, am impresia ca ai o mare amestecatura in cap cu calendarele astea! Ai mai scris pe aici grozavia asta. Nu confunda calendarul religios ortodox, care este calendarul iulian-revizuit (adoptat de biserica ortodoxa din Romania in 1923), cu cel civil! Oficial, civil cum vrei tu sa-i spui, este calendarul gregorian!

  7. @ Lnz – Repet: Calendarul iulian-revizuit adoptat si de BOR in 1923 nu are treaba cu cel gregorian. Si ii tot dai inainte cu calendar iulian semi-indreptat, nu, modul de calcul la cel gregorian difera semnificativ fata de cel iulian. Mai documenteaza-te.

  8. Calendar iulian, calendar gregorian, imi pare o falsa problema. Pastele e in prima duminica de dupa prima luna plina de dupa ECHINOCTIU, nu prima duminica de dupa prima luna plina de dupa 20 martie. Iar stiinta de azi poate sa spuna cu precizie de secunde momentul in care se intampla echinoctiul de primavara, ca e un eveniment astronomic. La fel si luna plina, se poate sti cu precizie de zecimi de secunda cand e luna plina. Si daca cineva ar vrea sa exprime aceasta data foarte exact determinata in orice calendar, chiar si maias, ar iesi aceiasi zi, concret.
    E doar multa, multa vanitate si orgoliu de a fi diferit si de a pretinde ca ortodocsii, vezi Doamne, detin adevarul suprem, iar ceilalti sunt necredinciosi sau eretici.

  9. Echinoctiul de primavara a fost in 20 martie la ora 23:24, ora Romaniei. Luna plina in aprilie a fost pe 6 aprilie la ora 7:34. Deci, Pastele ar fi trebuit sa pice in prima duminica de dupa 6 aprilie, adica pe 10 aprilie. Sau puteti converti in calendarul iulian scazand 13 zile.

  10. Scuze, 9 aprilie.

  11. Dacă ar fi toți aceștia care se opun în situația mea nu cred ca ar mai fi asa îndoctrinați negativ. În familia mea sunt o parte de religie catolica(soții surorilor), petrecem împreună Crăciunul și Pastele, fiind invitați la una din surori fiind locația mai mare nu pot impune eu sa se sărbătorească la cel ortodox, din aceasta cauza eu trebuie tot timpul sa refuz a manca, a ciocni oua, a bea un pahar de vin cu cei dragi… Plus zilele libere, în Vinerea mare, a doua zi de Paște trebuie sa lucrez sau să-mi iau concediu….
    Și Domnul nostru a făcut o minune sâmbăta și au sărit toți cărturarii și fariseii ca nu se face asa ceva, El le-a dat o replica impecabila și le-a spus ca chiar daca e sabat tot trebuie să-și hrănească vitele, asa ca nu se cuvine să fim asa închiși și sa vedem lucrurile asa negativ. O sa țin în continuare post și tradiția ortodoxa dar tare m-as bucura sa fie mai deschiși și mai mari BOR sa înțeleagă ca suntem câteva milioane în diaspora și ne-ar fi de mare folos sa sărbătorim împreună cu catolicii.

  12. Nu va mai consultati ca pierdeti timpul pe bani publici (ca voi sunteti platiti de la bugetul statului si scutiti de impozit ca sa va faceti bine treaba politica). E o chestie banala de calendar si de prostii lumesti care nu au legatura cu ala pe care ziceti ca-l slujiti.

  13. Dacă ar fi adevarată coborarea luminii(si eu îmi doresc sa fie adevarată,ar fi extraordinar),toată lumea crestină(cei prefacuti exclusi),ar trebui sa celebreze invierea atunci.Pentru aceasta este nevoie de deschidere si sinceritate.Reprezentantii tuturor ramurilor crestinismului sa se întalnească la Sfantul Mormant pentru a fi martori la producerea miracolului.Odată fiind constatată de toti minunea coborarii din cer a luminii,pasul spre sarbatorirea Pastelui de catre toti crestinii,în aceiasi zi,este ca si facut.Apoi,procesul de unificare ar fi un ideal mult mai aproape,iar lumea crestină,cu mici exceptii,ar fi mult mai unită in fata ingerintelor de tot felul.
    Informatia astazi circulă cu o viteză ametitoare,comunicarea este mult mai intensă.De ce sa nu fie urnite din loc si aceste decizii,care ar schimba liniile de fortă la nivel mondial?Ca sa nu mai vorbim,ca biserica crestină trebuie sa fie una si aceiasi pentru toti,asa cum a zis Mantuitorul.

  14. Nu ma pricep la chestii legate de paste si stabilirea lui, dar ce scrie tiberius e clar si logic. Nu inteleg de ce trebuie sa fie de acord biserica rusa ca sa facem noi o schimbare???? Daca noi vrem, facem, nu trebuie sa ne dea voie rusnacii!!!! Cum putem serba craciunul diferit de ruznaci, dar de paste trebuie sa ascultam de ruznaci???? Consider ca trebuie sa serbam toate sarbatorile religioase la fel ca si comunitatea in care ne aflam si in care care traiesc multi compatrioti. Nu vad de ce trebuie ca moscova sa dea ora exacta in religie.

  15. cum ar fi sa faca ambele biserici un an dupa calendarul ortodox, un an dupa cel catolic

  16. Pentru ca să fie de acord cu vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România BOR a cerut ca pentru fiecare 1 leu cheltuit cu vizita Papei, ea (BOR) să primească 100 de lei. Și a primit. Motiv pentru care premierul de atunci, Radu Vasile, a fost așa de scârbit de atitudinea ei (a BOR), încât a trecut la romano-catolici imediat după vizita Papei. Dacă ar primi câteva milioane de euro de la catolici, ar fi de acord cu orice. Credința ei, atâta câtă este, trece prin punga lui Iuda.

    • nu stiam acest aspect despre bor si despre fostul premier. foarte interesant. unde pot gasi mai multe informatii si, evident, o confirmare?

  17. Pungasul sef de la Constanta , nu poate fi decit pro rusia . A dat exemplul ca la catolici nu se da lumina sfinta . Un exemplu bezmetic pentru prosti .

  18. Acea dată nu poate fi schimbata fiind corectă , dar la noi e această obligație de a nu schimba ceva de a nu modifica.
    Daca se vrea modificare asta o cer ciudații care acceptă ideologiile actuale, sau care sunt influențati de unele servicii.