G4Media.ro

Doi coloniști evrei arestați pentru revoltele din localitatea Huwara din Cisiordania au…

Foto: Wikipedia

Doi coloniști evrei arestați pentru revoltele din localitatea Huwara din Cisiordania au fost inculpați pentru acuzații de terorism împotriva palestinienilor

Ce doi au fost arestați de Shin Bet (Serviciul de securitate intern) și poliție pentru atacarea unor palestinieni cu un topor și cu pietre în Huwara, luna trecută Purim, au anunțat joi cele două agenții de menținere a ordinii, citate de cotidianul Jerusalem Post.

În timpul violenței din timpul sărbătorii evreiești Purim, un grup de evrei a intrat în Huwara și a început să atace palestinienii. Într-un caz, grupul a observat o familie palestiniană într-o mașină în fața unui magazin și a început să arunce cu pietre în mașină și a lovit unul dintre ocupanții vehiculului cu un topor.

Cel puțin cinci palestinieni au fost răniți în revoltele de Purim, inclusiv unul care a fost lovit în cap de o piatră.

Coloniștii evrei din zonă au raportat la acea vreme că aproximativ 50 de palestinieni din Huwara au aruncat cu pietre în vehiculele israeliene care circulau în Huwara, avariind cel puțin patru vehicule. Nu au fost raportate răni. Coloniștii au venit la fața locului abia după ce au fost aruncate pietrele, potrivit relatărilor israeliene.

Potrivit relatărilor palestiniene, coloniștii evrei au tras cu o armă de foc într-o mașină pe care o conducea o familie palestiniană în oraș. Videoclipul de la fața locului a arătat o gaură de glonț în parbriz și o altă parte a parbrizului spartă.

Imaginile camerei de supraveghere de la Huwara au arătat palestinieni alergând într-un magazin înainte ca israelienii să alerge spre magazin, aruncând cu pietre în magazin și în vehiculele parcate afară. Videoclipul îi arăta pe coloniști înconjurând un vehicul cu palestinieni înăuntru, spărgând unele dintre geamuri și încercând să pătrundă înainte ca șoferul să facă marșarier și să plece.

Imagini video de la Huwara în acea noapte au arătat și soldați ai forțelor armate israeliene (IDF) și coloniști evrei dansând pe muzică de Purim în mijlocul orașului palestinian în timpul ciocnirilor.

IDF a declarat la acea vreme că va investiga problema soldaților dansatori, adăugând că comportamentul lor „nu se aliniază cu ceea ce se așteaptă de la soldați în timpul activității operaționale”. Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, militarii IDF și ofițerii poliției de frontieră au făcut eforturi pentru a dispersa confruntările și au reușit să restabilească ordinea.

La o săptămână după violențe, Shin Bet și Poliția Israelului au arestat doi coloniști: Hanoch Rabin, un rezident al orașului Givat Ronen, și Raz Giron, un rezident al orașului Yitzhar.

Împotriva celor doi a fost depus joi un rechizitoriu, acuzându-i de infracțiuni de conspirație în vederea comiterii unui act terorist de daune agravate și deteriorare intenționată a unui vehicul din motive rasiste.

Rabin și Giron aparțin unui grup care lucrează pentru a dăuna palestinienilor și a perturba forțele de securitate israeliene.

„Această activitate duce la neliniște și spirite aprinse – cu un risc semnificativ pentru viața trecătorilor neimplicați – și dăunează structurii vieții locuitorilor din Samaria și din Cisiordania în general”, a spus Shin Bet.

„Shin Bet consideră aceste acte, care sunt comise din motive naționaliste, un pericol pentru securitatea statului și, în cooperare cu poliția israeliană și IDF, va continua să acționeze pentru a le opri și pentru a aduce deplina severitate a legea care să poarte împotriva autorilor acestor fapte”.

Adi Keidar, avocat al organizației de asistență juridică de dreapta Honenu a declarat că organizația va studia cazul, dar a adăugat că „sunt sigur că până la urmă vom înțelege că legătura inculpaților cu probele este foarte slabă”.

Cu o săptămână înainte de violența de la Purim, zeci de case și vehicule din Huwara au fost incendiate de coloni la câteva ore după ce doi frați coloniști evrei, Hallel Menachem Yaniv și Yagel Ya’acov Yaniv, au fost uciși de un terorist palestinian într-un atac cu arme de foc în oraș.

Semnele puse în Huwara de către activiștii coloniști înainte de Purim spuneau: „Intifada este deja aici” și „Evreii și-au învins dușmanii”, un citat de la sfârșitul Cărții Esterei care se citește de Purim.

De la preluarea puterii anul trecut de coaliția de dreapta/extrema dreaptă/ultra ortodocși coloniștii evrei din teritoriile palestiniene ocupate s-au simțit încurajați și s-au angajat în confruntări cu palestinienii. Liderul partidului de extrema dreaptă Puterea Evreilor, Itamar Ben Gvir, care a fost numit ministru al securității naționale, căruia îi este subordonată poliția, a făcut mai multe declarații incitatoare la adresa palestinienilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...