G4Media.ro

Republica Moldova respinge afirmația Rusiei privind presupusa „provocare armată”  a Ucrainei împotriva…

Sursa foto: Daniel MIHAILESCU / AFP

Republica Moldova respinge afirmația Rusiei privind presupusa „provocare armată”  a Ucrainei împotriva Transnistriei

Republica Moldova a respins joi acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina plănuiește o acțiune militară împotriva regiunii separatiste pro-Moscova din Transnistria, relatează CNN.

Anterior, joi, Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat Kievul că „pregătește o provocare armată” împotriva Transnistriei „în viitorul apropiat”, a relatat agenția de știri de stat TASS. Nu au fost oferite dovezi sau detalii suplimentare pentru a susține afirmația ministerului.

„Autoritățile de stat nu confirmă informațiile difuzate în această dimineață de Ministerul rus al Apărării”, se arată într-un mesaj pe canalul oficial Telegram al guvernului moldovean. „Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul în care va apărea vreun pericol pentru țară, acestea vor informa publicul fără întârziere”.

Context 

Neliniștile legate de planurile pe termen lung ale Rusiei pentru Transnistria s-au intensificat după ce Moscova a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut.

Regiunea separatistă, mărginită de râul Nistru la vest și de Ucraina la est, s-a autoproclamat republică sovietică în 1990 și s-a opus oricărei încercări a Republicii Moldova de la acea vreme de a deveni un stat independent sau de a se uni cu România.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la începutul acestei luni că Washingtonul este „profund îngrijorat” de eforturile Moscovei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova. Comentariile sale au venit la doar câteva zile după ce președintele moldovean Maia Sandu a acuzat Rusia că pregătește o lovitură de stat în Moldova și că a antrenat Transnistria în războiul său.

Ministerul de Externe al Rusiei a respins afirmațiile lui Sandu ca fiind „complet nefondate și nefondate”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...