G4Media.ro

Alina Gorghiu: Pensiile militarilor nu sunt speciale / Susține că proiectul legii…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Alina Gorghiu: Pensiile militarilor nu sunt speciale / Susține că proiectul legii pensiilor de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului nu are vicii de constituţionalitate

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat luni că pensiile militarilor nu sunt speciale pentru că aceştia au contribuit activ la societatea românească şi şi-au plătit taxele, transmite Agerpres.

„Nu se pune problema integrării la pensii speciale, ci vorbim de categoria pensiilor ocupaţionale. (…) Ne-am spus punctul de vedere de foarte mult timp încoace, iar dacă există observaţii din partea Băncii Mondiale, din partea oricărei alte instituţii, sunt convinsă că comisiile de resort vor ţine cont de aceste observaţii”, a spus Gorghiu la Senat.

Gorghiu a respins ipoteza USR potrivit căreia proiectul legii pensiilor de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului ar avea vicii de constituţionalitate.

„Nu e nicio problemă ca printr-un proiect de lege să modifici mai multe prevederi din alte legi. Acesta nu e un aspect de neconstituţionalitate. Pe fond, probabil că se vor ridica discuţii, ceea ce e firesc. Proiectul suscită dezbaterii aprinse pentru că nimeni nu doreşte să îşi piardă drepturile (…). Din ceea ce am înţeles de la Guvern, înainte de elaborarea acestei legislaţii – şi nu s-au dat puţini bani pe studii la Ministerul Muncii pentru a elabora această legislaţie – s-au făcut discuţii, s-au făcut consultări cu toţi cei care sunt afectaţi. Din punctul meu de vedere, acest proiect trebuie să să îşi demonstreze viabilitatea în Parlament şi apoi în faţa Curţii Constituţionale. Cred că domnul ministru Budăi a înţeles foarte bine care sunt solicitările Comisiei Europene, care este practica Curţii Constituţionale atunci când a elaborat proiectul de lege”, a adăugat Gorghiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Gorghiu ca si udrea sefa de bo#r#de#l!

    • Gorghiu a uitat sa ne arate care e definita pensiilor SPECIALE.

      dar cand SPECIALII erau vaccinati in centre secrete nu a mai iesit sa spuna ca NU sunt speciali.
      sau ei sunt speciali doar cand vor ei

    • LEGI ONEROASE PENTRU VENALI.

      FACEM MULTIMILIONARI IN EURO NUMAI DIN PENSII SPECIALE „speciali” PENSIONATI LA 40 DE ANI. PARTIDUL II FACE IMEDIAT CUMULARZI, LI SE DAU SINECURI SI „AFACERI” CU „statul”

      ACESTA ESTE UN JAF!

    • PAI NU SUNT ASTIA „speciali” TOVARASE A LOR, alina udrea ?

      „Activitatea noastră a constat exclusiv în prezența la locul de muncă. Ceea ce ni s-a solicitat a fost prezența și nu munca efectivă, ceea ce este sub demnitatea oricărei persoane responsabile față de modul în care se cheltuie banul public. În fiecare dimineață, la ora 8.00, eu îl întrebam pe domnul vicepreședinte ce avem azi pe ordinea de zi/lucru, iar acesta îmi răspundea că «trebuie să stăm cu toții pe aici»“.

    • Pensiile speciale o porcarie ca sa acopere salariile incorect calculate ! Pensii speciale doar pentru cei care nu au avut sansa sa cotizeze pana la varsta pensionarii ! Atat !

  2. Esti idi0t! USRist? Cu mentalitatea asta pot zice ca esti mai pr0st decat trollul ruznac Florin 👍🏼

  3. Pensiile speciale SANT pensii speciale pt ca acesti trantori de militari, invatati ca pe vremea lui Ceausescu, sa nu plateasca nici o contributie la buget, le place si acum sa faca la fel. Militari NU PLATESC nimic la buget deci acest FURT trebuie sa inceteze. TOATA lumea sa primeasca functie de cat a contribuit si asta e valabil si pt aceasta categorie de hoti „speciali”, numiti duios…MILITARI. Scuza ca apara tara etc nu tine. PLATESTI TATA ca orice roman contributie si traiesti cu ce ramane, ca asa e pt toti noi cei NEPRIVILEGIATI.

    • Asta cu neplătit taxe la buget nu are legătură cu problema în cauza. Poți sa calculezi pensia ca și cum ar fi plătit taxe pe baza salariului primit , net. Pe de alta parte și dacă ar plati taxe, e cam același lucru, ar trebui sa le mareasca salariul brut și banii s-ar întoarce înapoi la stat. Dar da, corect e sistemul sa fie la fel ca la orice angajat din tara asta. Problema e ca exceptii sunt peste tot. It-istii nu plătesc taxe, constructorii nu plătesc taxe, alții au pensii speciale

    • Corect!
      Basca ca mai si ies la pensie de la 45 ani. Fraierii lucra pana la 65 ani.

    • Militarii au platit taxe la buget intr38%- 42% din solda brută toată viata! Ce a facut statul cu ei asta e o alta poveste.

    • Pe vremea lui Ceaușescu n-a plătit NIMENI, pe „persoană fizică”, vreo contribuție, statul își trăgea „birul” din fondul de salarii stabilit pentru fiecare unitate economică. Asta una.
      A doua, la cât a construit pe „moka” statul român cu Armata, ar trebui să te ștergi la gură.

  4. Orice pensie care se calculeaza altfel decat cea standard este o pensie speciala.
    Pensii speciale militare:
    Baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special.

    Pensia standard:
    Cuantum pensie = Punctaj mediu anual x Valoarea punctului de pensie
    Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare (Anexa 5):
    Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual N) :
    Nr. ani stagiu complet
    Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv
    Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12
    Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar asigurat) la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă:
    Punctaj lunar = Câştig salarial brut lunar : Câştig salarial mediu brut lunar

    Practic, unii isi aleg veniturile cele mai mari din ultimii ani de cariera, altii se raporteaza la toti 30-35-40 de ani de munca.
    Unii ies la pensioaie la 50 de ani, gen Danciuca si nevasta, altii la 60-65 de ani.

    Gorghia linge si ea un pic la sef, cum e obisnuita.

  5. @ Alex pr0stovane pensiile militarilor oricum ar fi uriase chiar si pe contributivitate pentru ca au salarii uriase ca sa pazeasca papusoiu 30 de ani frecand menta in unitate. Dar pensiile pe care le acum acum sunt incredibil de nesimtite si pentru ce? Ca au pazit porumbul pe timpul lui Ceasca? Scoate-ti coceanul din ga0z ordinarule.

  6. Vorbeste frumos mai troll r@tat, cu 10 nick-uri lingau de clante pe la isa PSD-ului Albastru, adica USR 👍🏼

  7. Ce s-au activat slugile coruptilor Ghinea-Drula 👍🏼 USR, PSD-ul Albastru, PSD fura Bugete, PNL plagiaza, USR fura voturile interne, toti niste hoti 👍🏼

  8. Auzi tu pensiile de servici sunt pensii speciale 🤣🤣🤣🤣🤣

  9. Ba r@tatule am 28 de ani, nu am cum sa fiu comunist…..USRist r@tat, eu zic sa faci nunta cu Trollul Rus Florin 👍🏼

  10. @ Alex aka Fl0cin – Cocalare nu trebuia sa fi si tu pe partia de ski acum alaturi de lipitorile tale bugetare? Mancami-ai scro.tul pe paine plodule de se.cu.rist imputzit ce esti! :))

  11. Am propria afacere bai sclav3te de PSDisti Albastrii ma mictionez pe tine si pe partiduL tau C0RUPT,USR, LA FEL CA TOATE PARTIDELE RIN ROMANIA 👍🏼

    DE CE FURATI MA VOTURILE INTERNE?

  12. Ce să zică și madam Gheorghiu când șeful ei este (pensionar) special? Dacă – prin absurd – ar veni în fruntea PNL un lider care să fie împotriva oricărui privilegiu, așa cum ar trebui să fie cazul liberalilor adevărați, atunci brusc madam Gheorghiu ar descoperi că militarii au pensii speciale?

    Se face că nu înțelege adevărata problemă: pensiile unor categorii de cetățeni al căror cuantum depășește cu mult nivelul celor obținute prin contributivitate în cazul majorității covârșitoare și modul lor de a le obține (la 50 de ani, fără a se face distincția dintre militarii care chiar merg pe front și cei care plimbă hârtii prin birouri etc).

    Cum să mai ai încredere în astfel de politicieni își desconsideră total doctrina politică și se dau după cum bate vântul? Unii care gândesc pot să fie rezonabili în opțiunile de vot, dar în aceste condiții cum să nu-i înțelegi pe anumiți votanți care se orientează către discursuri radicale de tip AUR în fața acestei mocirle politice?

  13. @Alex Si eu ma pysh in capul tau si ma c.ac in capu lu ma.ta l!mbricule aurolac sosocar mancator de ra.hat bolsevic!

  14. Se tot pune problema ca anumite categorii de munca (armata, magistrati, etc) sunt decazute din anumite drepturi (nu au voie sa-si faca firme, nu au dreptul la anumite actiuni), prin urmare pensiile (considera statul Roman) nu ar trebui sa urmeze principiul contributivitatii, ci ar trebui sa fie pensii de serviciu (speciale). Pe undeva inteleg situatia, insa eu as proceda altfel. Tuturor acesto categorii de persoane eu unul le-as da salarii pe masura muncii, cat si a importantei si a rezultatului muncii lor. Automat si pensiile lor vor fi mai mari. Daca problema pensiilor speciale (sume si varsta de pensionare) nu va fi eliminata, acest CARITAS al pensiilor va duce la colapsul economic si social al Romaniei.
    In acest moment o suma importanta din imprumuturile pe care le face Romania anual, se duce pe pensii speciale.

    • Pai exact asta se si intampla: lefurile magistratilor sunt foarte mari, pensiile lor vor fi oricum peste pensiile unui inginer (sa zicem). Deci aceste „limitari” sunt oricum compensate.
      In cazul militarilor, daca ajungi prin tari straine, oricum venitul tau va fi mai mare decat atunci cand stai in tara. Si asta se va vedea in calculul pensiilor.

  15. Un singur om 4 comentarii, Coruptii USR in actiune 🤣👍🏼La fel ca si Florin/Riki, niste slug0i👍🏼

  16. Bai USRistule. USR=AUR=PSD=PNL=UDMR, ma pij pe voi👍🏼

  17. Igor, fata ta zice tot, cate voturi ai furat pentru Ghinea? Metoda Autobuzul iti zice ceva mai slug0i de c0rupti?

  18. @@ Alecu – Mugetare ne pi5@ma pa tine si pa ma/ta aurolacule! Su/gi pu/la din cotor cu Georgiana Simion la amabasada Rusiei :))

  19. Probabil d-na nu e foarte inzestrata la mansarda daca nu vede ridicolul situatiei: simplul fapt ca se tot discuta despre „pensiile militarilor” inseamna ca sunt diferite. Altfel li s-ar spune simplu „pensii’.

  20. Alinuțo zburdalnico , orice pensie care nu respectă principiul contributivitătii, este o HOȚIE .

  21. Ziceam de postacii rusiei ca sunt r3tarzi, voi USRistilor i-ati intrecut 👍🏼

    Ciorditorii de voturi 👍🏼

  22. Daca ma injuri de pe 5 nume, nu rezolvi nimic, doar demostrezi cat de low IQ esti, USR-ist C0rupt👍🏼

  23. Si totusi slug@ de partid, nu mi-ai zis de ce ati furat voturile interne prin metoda Autobuzul! Cu emailuri de Yandex o ardeti voi 🤣🤣🤣 r@tatilor 👍🏼

  24. Sunt 2 probleme intr-un singur cuvant special:
    – contributivitatea, care nu are legatura cu valoarea pensiei
    – varsta, care nu are legatura cu varsta pensionarii pentru ,,nespeciali”
    Bani multi la varste reduse, aici e marea problema pentru astia care nu sunt speciali. Pentru mine banii nu sunt o problema prea mare, dar eu trag ca prostul inca 15 ani in plus ca sa isi manance linistit unul ca Ciuca pensioara aia mai mare ca salariul de prim-ministru. Aici apare problema mea!

    • Adam pentru Eva.Pe lângă procurori și judecători mai este personalul asimilat magistraților din cadrul Parchetului și Min. Justiției.Acestia din urmă nu arestează,nu condamnă sau achită,nu au spus niciodată Jur sa spun adevărul,nu au condus niciodată o ședință de judecată în așa fel încât să nu fi ridicol și să dirijezi dezbaterile spre adevăr,etc Au doar o muncă administrativă pentru care promovarea este floare la ureche.Pun pariu că astfel de personal nu ar rezista prea mult în condițiile de stres și tentații ale vieții unui procuror și judecător.Asa că celor ofuscați le recomand să se facă magistrați că și așa este deficit de personal.Dar este greu să ajungi acolo dar mai greu este să te menții.După aceea mai vorbim!

  25. Va faceti ca nu intelegeti ?
    Nu ne intereseaza etimologia cuvantului si dupa 2019 nici constitutionalitatea ca stim ca va descurcati si cu ”amanuntele”astea ! Ce reclamam candva impreuna , acum separat era ca :
    -nu poti iesi la pensie dupa 20 de ani de munca , fara contributivitate, cu o pensie de 5000-10000-20000 lei !!
    -ca pe langa magistrati ”speciali ”sunt si grefierii, pe langa parlamentari speciali sunt si personalul administrativ de la parlament, pe langa piloti si insotitorii de bord, etc, etc
    -ca un sef de post dintr-o comuna , sat nu poate avea 5000 lei pensie (stiti cat a platit unul care a lucrat in privat sa aiba acum 5000 lei pensie -te ingrozesti) ??!!
    -orice munca fie ca e obisnuita sau considerata grea sau cu pericole se plateste cu salariu , sporuri nu altfel , niciodata, nicaieri !!
    Intelegeti ca daca continuati cu aberatiile, in zece ani o sa va platiti intre voi astia specialii , pensiile, in natura !! Nu va imaginati ca razboiul e o oportunitate !!!
    Eu nu o sa-mi las nepotii sa plateasca nici o zi , asa ceva ……

  26. @margelatu, @waw, când nu știi despre ce vorbești și ești mânat de efectul de turmă, măgarii stau in frunte.
    Unde ați văzut voi in tarile din UE, că pensiile militarilor sunt pe contributivitate, statul suporta totul că răspuns la serviciul prestat de cei din Sistemul național de apărare și siguranță națională.
    Ce tot va ofuscati atâta că pensiile lor sunt de mizerie in comparație cu ale altora din UE.
    Așa discutau și ucrainenii (civilii) ,că ce fac ăștia ,că ard gazul, și uite acum când a venit rusnacul peste ei ,sunt : militarii noștrii ,Ucrainska armya.
    Si tot ei civilii au părăsit primii țara, dar militarii lor au rămas să apere pământul.
    Voi nici nu știți cui le faceți jocul cu afirmațiile astea defăimătoare și mincinoase.
    Așa că voi ăștia care vorbiți fara sa știți realitatea, o să fiți primii care veți face coadă la pașapoarte in caz de de….

  27. Normal ca 1.800.000 de bugetari sa se ascunda in spatele la 60.000 militari …. dar stiti ca un militar nu are voie sa vorbeasca liber , nu are dreptul de asociere…. nu are dreptul de a fi inscris intr-un partid… nu are voie sa calatoreasca unde vrea.. … cind vrea…doar dreptul de a murii si a omorii… vedeti ce a patit Ucraina… au defaimat militarii si iau platit ca la piata… si in 2014 au venit altii au deschis poarta si au luat ce au vrut…. de ce huiduiti ciinele care vrea sa va pazeasca… si nu dati cu bita in toti politicienii …???????

  28. Cine vorbește de pensiile militare, nu cunoaște nimic, spre știința domnilor care sunt frustrați, militarii plătesc taxe exact ca civilii numai ca aceste contribuții nu se duc la CASA NAȚIONALĂ DE PENSII, DECI PLTESC LA FEL CONTRIBUȚII. Nu sunt de vina militarii ca sunt angajați pe salariul minim nu sunt de vina militarii ca sunt chemați la cutremure, inundații sau alte calamități la care frustrații se uita la televizor. Sunt eu de vina ca fost militar ca nu ați pus burta pe carte când trebuia. Apropos eu la pensie și acum muncesc pe contributivitate alooo gara

  29. Și îmi pare rău că la ieșirea la pensie am avut opțiunea sa ies pe contributivitate, la câte măriri au fost la civili cred ca ajungeam la 20.000 lei pensie

  30. PENSIILE SPECIALE sunt rezultatul unor DECIZII POLITICE .

    NEBAZANDU SE PE CONTRIBUTIVITATE, nu exista absolut nici un inpediment pentru ca ele sa reprezinte un BUN CASTIGAT.
    Asa cum au fost date de nicaieri, fara o baza legala,asa se pot si lua.
    Aceste PENSII SPECIALE se aplica in baza unor legi la fel de …..speciale
    si anume

    Pensiile magistraților (judecători și procurori): legea 303/2004 (Guvernul Adrian Năstase / PSD)
    Pensiile personalului auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi din parchetele de pe lângă acestea: legea 567/2004 completată în 2014 (Guvernul Adrian Năstase / PSD)

    Pensiile parlamentarilor: legea 96/2006 (Guvernul Călin Popescu Tăriceanu – PD-PNL-UDMR)

    Pensiile personalului aeronautic: legea 83/2015 (Guvernul Victor Ponta / PSD-UNPR-ALDE)

    Pensiile funcționarilor publici parlamentari: legea 215/2015 (Guvernul Victor Ponta / PSD-UNPR-ALDE)

    Pensiile diplomaților: legea 216/2015 (Guvernul Victor Ponta / PSD-UNPR-ALDE)

    Pensiile militare de stat: legea 223/2015 (Guvernul Victor Ponta / PSD-ALDE-UNPR)

    Pensiile auditorilor publici externi din cadrul Curții de Conturi: legea 7/2016 (Guvernul Dacian Cioloș / tehnocrați susținuți de PSD)

    Din totalul de 8 categorii, 6 din aceste pensii au fost date de guverne P.S.D.
    Halal social democratie !
    Pentru unii muma, penru altii ciuma !

    Decizia CCR , ESTE NULA DE DREPT ! O parte dintre judecatorii care au dat aceasta Decizie , sunt ei insisi beneficiari de pensii speciale … deci sunt incompatibili ! !! Un judecator nu poate judeca un litigiu in care el are interese directe sau indirecte – este un principiu fundamental al Dreptului !!! PS – VA DATI SEAMA IN CE realitate dementa traiesc acesti oameni , daca nu mai tin cont de nimic !
    PENSIILE SPECIALE sunt PRIVILEGII
    FURT CU LEGEA IN MANA, pentru magistrati care, dupa AVOCATUL POPORULUI ( ?!?!?!?!? ) ar fi singurele care nu pot fi desfiintate, Cum este legal asa ceva ??????????
    Li se cuvine , pe contributivitate doar putin peste 4.000 lei restul este HOTIE CU LEGEA IN MANA !
    Notiunea de drept cistigat nu exista in dreptul Romaniei !
    Este o creatie artificiala a practicii judiciare , nu are nici un temei legal !
    Sunt intr-un urias conflict de interese , deciziile lor sunt nule de drept !
    Mintea lor putreda de coruptie , nu mai judeca !
    deoarece s ar lovi de refuzul C.C.R.
    Si iata de ce , 5 din cei 9 judecatori primesc pensii speciale de peste 30.000 lei / luna, care sunt mai mari decat salariu ( nicaieri in lume nu este asa ceva)
    Pentru aceste sume fabuloase nu contribuie cu un leu la buget.