G4Media.ro

Nicușor Dan, avertisment despre construcțiile din București: Există o uriașă corupție în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Nicușor Dan, avertisment despre construcțiile din București: Există o uriașă corupție în zona de construire, fără să avem corupți. Eu sper că corupții din zona imobiliară să ajungă la pușcărie înainte să avem un cutremur și nu după, cum se întâmplă în Turcia

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni că în România există o ”uriaşă corupţie” în zona de construire, dar nu există şi corupţi, potrivit Agerpres. El a dat ca exemplu planurile urbanistice zonale de sector (PUZ) și a spus că modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională.

„Experienţa pe care o vedem acum în Turcia ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme: modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională. Şi, din păcate, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă. Dau un singur exemplu: PUZ-urile de sector. Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanţele, s-a permis în mod nelegal construirea în plus cu 10 de milioane de metri pătraţi. Şi de doi-trei ani, de când au fost aprobate, nu a existat vreo reacţie de la instituţiile de control ale statului. Aceasta este chestiunea asupra căreia trebuie cu toţii să ne aplecăm. Fără discuţie, există o uriaşă corupţie în zona de construire, fără să avem corupţi. Eu sper că corupţii din zona imobiliară să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia”, a declarat Nicuşor Dan, potrivit agenției Agerpres.

El a spus că în România nu există o lege de amnistie a construcţiilor, aşa cum există în Turcia, dar numeroase autorizaţii de construire contestate de către vecini ajung să fie declarate nelegale de către instanţe. El a menţionat că Primăria pierde cam jumătate din procesele de acest tip, în baza autorizaţiilor emise de administraţii anterioare.

„Ce s-a întâmplat în Turcia a fost că în ultimii cel puţin 15 ani, după cunoştinţele mele, poate şi mai de mult, din când în când venea câte o lege de amnistie care spunea că tot ce s-a construit te duci la Primărie şi legalizezi, indiferent cum s-a construit. Din fericire, lucrul acesta nu s-a întâmplat în România, adică nu a existat o astfel de lege de amnistie. Însă, există nenumărate… Ca să vă dau un exemplu, pe autorizaţiile de construire care sunt contestate de vecini, emise de administraţiile anterioare, un proces din două îl pierdem, în sensul că instanţa spune că autorizaţia este nelegală”, a precizat edilul.

Nicuşor Dan a adăugat că o construcţie, chiar dacă nu respectă prevederile în vigoare, ajunge să intre în circuitul civil în cazul în care nu este contestată.

„Deci, gradul de nelegalitate – etaje în plus, mărirea POT-ului, a CUT-ului, lipsă de spaţii verzi, subsol care nu e subsol, ci e etaj, mansardă cu două etaje – gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare. Toate aceste clădiri, atât timp cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. Adică Primăria a dat autorizaţia nelegală, tot Primăria a făcut procesul-verbal de recepţie şi tot Primăria a dat certificatul de edificare. Ele sunt intabulate în Cartea funciară şi sunt libere să fie vândute mai departe”, a explicat primarul general.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. A ajuns și Plicușor Ban, lacheul lui Câine, să vorbească de corupție. Nu v-ați întrebat de ce i se zice lui ND, Plicușor Ban. Tot cu construcțiile are legătură.

    • Te bucurai cand dadea sarma 1k de euro pe panseluta si 6k de euro pe iepurasi?
      Ai prins vreun voucher sa lingi moastele?

    • Sa stii ca m-am intrebat dar m-am ferit de explicatiile celor cu interese in zona imobiliara : dezvoltatori, functionari, proiectanti cu cararile facute pe la primarii, psdnl – adica aceia care pozeaza in victime, in bieti „antreprenori” care ei „decat” vor sa construiasca, nu ca Nicusor demolatorul.
      Justitia, CSM sunt la mana PSDNL in general, cu exceptii – daca era ceva scos din sertar despre Nicusor Dan, m-as fi asteptat sa apara de mult timp.

    • Sustinatori lui firea = sustinatori lui putin . Simplu

    • @Eugen: Multe argumente si dovezi au produs pentru a-ti sustine afirmatiile. Adica zero

    • Euglen,
      Rusofil, haurar, trol.
      Orice spune e invers față de realitate și adevăr.

      Vor cădea blocurile ghetou ale lui Negoiță & co ca popicele la un cutremur serios.

    • Dar ce se intampla cu Bucurestiul?

    • Pe Eugen îl lasă domnii moderatori aici să spameze, și alții sunt blocați nejustificat.

    • @Florin și ce câștigăm după ce iese Firea în 2024? Ce am căștigat în 4 ani cu Firea înainte? Tot trafic, tot poluare, tot mizerie, efectiv cu ce ne-am scos în ăia 4 ani și cu ce ne scoatem în 2024 – 2028?

    • Răspunsul corect îl știe Băsescu. Dar nu vrea să vorbească.

  2. Nicusor comite un pic pacat aici,r : ar trebui sa fie mai specific, sa spuna ca pacatele cele mai mari sunt ( cred, sper ) in zona de urbanism ( ce si cat se construieste pe un teren, cat e de bine deservit de circulatii si utilitati etc ). Pe roman il intereseaza acum de feru’ beton din pereti, nu de legalitatea actelor de urbanism si calitatea zonei , asa cum nu l-a interesat nici cand s-a mutat in apartamentul ala ieftin din camp ” la 10 minute de centru”.

    • exact! plus ca oamenii vor sa stie daca blocurile sunt sigure, ca degeaba se duce constructorul la puscarie daca blocurile sunt locuite si raman in picioare pana la primul cutremur.

    • Este obligatoriu sa fie pedepsiti cu inchisoarea constructorii care nu respecta normele.

    • Din păcate, apartamentele din câmp nu sunt in București. Și ăștia de la Chiajna, Popești etc construiesc în haos, nu mai ai cum să mergi pe străzi.

  3. Euglen,
    Rusofil, h.au.rar, trol.
    Orice spune e invers față de r.ealitate și adevăr.

    Vor cădea bloc.u.rile gh.e.t.ou ale lui Negoiță & co ca p.o.pic.ele la un cut.remur serios.

  4. Cum încep sa se pună la adăpost cu toții, și Firea și ND. Și alții… Inevitabilul se va petrece, din vina noastră, a tuturor.

    • Trebuie să fii un trol USL-ist jos.n.ic să o pui în aceiași oală pe Firea, mama co.rup.ției, cu ND, cel care a stopat co.rup.ția în construcții.
      Nu ți-e jenă ?

    • Trebuie sa fii foarte neprecaut sa nu stii ca ND a primit bani in conturile sale personale de la diversi dezvoltatori imobiliari in campania 2016. Sunt date publice. Termina cu propaganda hashtag rezist usr, nu mai crede nimeni.

    • USL-ică,
      Dovezi ? Zero, bineînțeles. Dacă lua un sigur euro ND, îl găsea miliția USL-ului.
      Ești NewReader venit de la Dcnews ? Te-ai rătăcit aici ?

    • @NewsReader esti dragut sa ne arati si noua dovezi cu dezvoltatorii imobiliari care au facut mizerii si dupa aia au sponsorizat campania lui Nicusor Dan? Bineinteles, nu ai asa ceva. Crezi ca nu sareau USListii pe el daca existau? Asa ca nu mai minti.

    • @NewsReader
      Esti penibil…

    • Sunt date publice in declaratia de avere a lui ND din 2015-2016.
      Nu este ilegal faptul ca persoane si entitati private i-au virat bani in cont, ci este cat se poate de imoral.
      Repet: sunt date publice.

  5. Unele tari au utilizat banii adusi la buget pe timpul cresterilor economice, in folosul cetatenilor (infrastructuri, reabilitari, reamenajari, etc) Altele (Bulgaria si Romania) au furat banii. O parte bugetarilor si cea mai mare parte actualilor „bogati”, sau „milionari”, defapt hoti.

    Coruptia va va ucide. Pe voi, pe prietenii vostri, rudele voastre. Insa voi si numai voi sunteti de vina: votul (sau absenta la vot)

  6. Toți cățeii de partid se activează la spusele primarului, inclusiv pupătorii din online, pentru că mafiile politice au amanetat totul în această țară, eșuată și prin colaborarea nefirească între stânga și dreapta.

    • TOATE autorizatiile ilegale au fost date pe vremea cand PSD controla primaria. Fie si prin primar si consiliu local (Firea, Opreecu), fie avand majoritatea in consiliu cum a fost inainte sa vina Basescu. Atunci primaria PSD a vandut hectare de terenuri publice din Bucuresti catre politruci si rudele lor si a permis orice constructii pe ele.

  7. Toate primariile din toate orasele din tara din zona cu risc seismic ridicat, din Iasi, pana in Bucuresti, sa faca publice toate constructiile pentru care Nicusor Dan spune ca s-a dat aviz nelegal si motivele pentru care s-a dat aviz.
    Seismologii si inginerii constructori sa verifice daca aceste motive au impact in cazul unui dez.astru.
    In cazul constructiilor vizate, oamenii trebuie ajutati sa se mute.

    • Cine să facă expertize, asta spune ND de ani de zile, că Inspectoratul de Stat în C.o.nstrucții e c.o.r.upt și incompetent ?
      Unde să se mute, înapoi la sate ?

    • Sa se mute in alte locuinte din blocuri cu risc seismic scazut, pana cand locuintele lor vor fi reabilitate.
      In primul rand ei trebuie notificati daca nu stau deja in blocuri cu bulina rosie.
      Expertizele trebuie facute de cei in masura. Ma documentez si vin cu raspunsuri, daca nu cumva am scris mai sus.(inginerii constructori, primaria, proprietarii, seismologii)
      Daca mai sunt, ma interesez.

    • Totul se-nvârte in jurul banilor!
      O campanie serioasă, profesionistă, cu 3xperti adzvarati de evaluare a constructiilor mai vechi sau mai noi cere timp si bani multi. Bani ar fi… zic unii.
      Apoi partea a doua : demolare sau consolidare. Fara legi clare, fara echivoc nimeni nu-si va risca averea chit că viața este in pericol.
      Cum poate fi recuperata valoarea unei proprietăți eligibilă pentru demolare? Asta-i intrebarea vere, nene Iancule.

    • Daca sunt bani, atunci spor la treaba le urez.

      „Apoi partea a doua : demolare sau consolidare.”
      Asta nu hotarasc eu, hotarasc inginerii si primarii, in functie de gradul de deteriorare si de bani.

      „Fara legi clare, fara echivoc nimeni nu-si va risca averea chit că viața este in pericol.”

      Nu e treaba mea ce e mai important pentru altii. Primarii pot cere in scris ca oamenii nu doresc sa se mute chiar daca stiu conditiile: riscul la care se expun, cat timp dureaza consolidarea.

      „Cum poate fi recuperata valoarea unei proprietăți eligibilă pentru demolare? Asta-i intrebarea vere, nene Iancule.”
      De asta se ocupa justitiarii in functie de legile din tara. Daca unii au asigurare, care e obligatorie, trebuie sa astepte dezastrul, nu? Trebuie vazut cum pot fi schimbate legile si de catre politicieni sa includa o clauza acolo referitoare la acest aspect. Daca se poate, daca nu, nu se recupereaza. Care-i problema? Orice lucru vechi, daca nu poate fi folosit, e aruncat, casat, sa inventeze programe gen rab.la si pentru locuinte.

  8. Nicușor nu va găsi nicio soluție decât amendarea tot a celor care stau sub dărâmături, sau daca au murit, a urmașilor, ca fiind singurii vinovați de producerea cutremurului și pentru că n-au consolidat ei înșiși clădirea conform normativului, pe banii lor, evident !
    Iar pentru clădirile noi, amenda va fi dată pentru că, atunci când s-au mutat nu au verificat cartea de imobil și nu au confruntat-o cu normativele în vigoare ! Pentru asta, nu au chemat experții în construcții pe banii lor pentru a identifica defectele de construcție ale clădirii, nu au verificat calitatea armăturii și a cimentului și distribuția grinzilor de rezistenta in cadrul proiectului !!

    • Hai sa nu ii mai plangem pe astia cu bulina ca nu au bani de consolidare!
      In primul rand sunt foarte multi care stau si asteapta sa le pice de la stat! Sa se puna toti de acord sa se mute la tara sa vanda unui dezvoltator care darama blocul si face altul!
      Sunt o gramada de fosile in 4 camere care se plang ca este intretinerea scumpa!

  9. firea si altii din mafia pesedepeneleudemere …au semnaturile pe multe ,,autorizatii,, cu dedicatie…fereasca sfantu de un cutremur mare…3 decenii de ilegalitati , abuzuri si coruptie vor iesi la suprafata ca spuma…la puscarie si averile confiscate….‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞

  10. Plicusor Ban este o porecla pusa de niste incompetenti si corupti pentru a impresiona pe prostovani.

  11. Așa oricine poate spune asta, daca ai dovezi concrete ce mai aștepți , „dai pe goarnă” la DNA.
    Altfel daca ai știut și nu ai spus ști ce spune legea.

  12. Cate reclamatii a facut la parchet pe speta asta?
    Ce inseamna coruptia in constructii? Sa detalieze!
    Autorizatii pe nashpa?
    Constructii viciate?
    Nu inseamna ca daca autorizatia e nasoala constructia e proasta.
    Pot sa spun ca in ultimii 10 ani nu am vazut constructii proaste decat cele executate in regie proprie!
    Si atunci care e coruptia?
    Legea calitiatii in constructii e foarte cuprinzatoare. Acopera toate spetele. Si atunci e alegerea investitorului in cardasie cu executantul si dirigintele de santier. Si responsabilitatea lui!

  13. Cu magistrații noștri nu vor ajunge în închisoare nici înainte nici după cutremur. Vor avea de partea lor și pe politicienii noștri.

  14. Si noi, romanii, „speram” de 35 de ani ca politrucii RESPONSABILI sa RASPUNDA pentru MIILE de vieti oamenesti pierdute din CAUZA coruptiei si a incompetentei lor…
    Am tot „sperat”, dar degeaba… NU raspunde nici unul, niciodata….
    Vorbe goale, Nicusorule!!!

  15. ”Există o uriașă corupție în zona de construire, fără să avem corupți….”

    Din pacate coruptii sunt in guvern si in parlament. Le convine sa atace primarul. Bucurestiul a ajuns o ruina, cu probleme nerezolvate de 33 de ani, care s-au acutizat. Multe din acestea sunt in zona imobiliara. Daca in parlament ar fi oameni corecti, nu am avea coruptie in constructii. Acestea ar fi stopate din fasa. Dupa atatia ani de nepasare fața de confortul si siguranta cetateanului , guvernantii ar trebui sa ajute primariile prin legi, suport, sustinere, bani etc..in vederea rezolvarii problemelor. Dar nu le pasa. Cetateanul vede ca guvernantii se bucura cand primarul capitalei – N. Dan se confrunta cu probleme grave endemice, pe care, fara sustinere nu le poate rezolva. Ba…..i-au mai ”jumulit„ si fondurile.

  16. Din etaje in plus, teren ocupat 100% de betoane au iesit banii de pomeni, si cu banii s-a stat ani buni pe fonctii, reteta succesului. Si aia care au construit au pus stampila si asa mai departe. Si asa e in toata tara. Pana la cutremur, care nu ne iarta, de mai bine de 1000 de ani se tot intoarce periodic, o sa ne tot punem intrebarea daca o sa ne cada etajele in plus in cap sau, daca ramane timp sa fugi din bloc, o sa cada sau nu pe noi blocul construit la patru metri distanta de balconul nostru? Nici soarele nu mai are pe unde intra in case, mucegaim de vii.

  17. Toți vă vaicariti de ce a fost și nimeni nu vine cu o soluție de viitor,cu toate că pericolul este „cât casa”.În caz de cutremur mare nu ne mai salvează nimic.Dupa ce se întâmplă degeaba plângem.Si nici nu ne mai încălzește cu nimic că dezvoltatorul X întra la pușcărie.De unde știm ca nu sunt de vina muncitorii care au lucrat,deobicei anonimi,alături de cei care au verificat și semnat lucrările executate calitativ.