G4Media.ro

Fermierii sunt revoltați: În România, dacă nu ai diplomă de Bac, nu…

sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Fermierii sunt revoltați: În România, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți face agricultură! / Subvențiile APIA ar urma să fie acordate doar fermierilor care au certificate de formare profesională, pentru care e nevoie de diplomă de bac

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere un ordin de ministru care dă drept de subvenție APIA numai fermierilor care dețin un certificat de formare profesională, relatează Agrointeligența. Această acreditare se obține în urma unui curs obligatoriu la care eligibilitatea este condiționată de diploma de studii medii sau superioare (diplomă de bac sau de licență).

Certificatul se obține în urma unui curs online, de 18 ore, la finalul căruia se dă un test grilă. Cursurile sunt organizate de oficiile județene ale Autorității Naționale Fitosanitare și costă 193 de lei.

Ca să poată urma cursurile, fermierii trebuie să fie minim absolvenți cu diplomă de liceu. Adică să aibă diplomă de Bacalaureat.

”Ca fermieri, vă recomand să faceți presiuni să se schimbe legea, altfel nu veți mai putea lua subvenții de la APIA. Așa mi-a zis funcționarul când eu i-am zis că eu al liceul, dar nu am diplomă. Mi-a zis că fără copie după diplomă nu se poate”, susține un fermer vasluian care face agricultură de mulți ani, dar cu toate acestea, nu se poate încadra să oblină certificatul obligatoriu pentru APIA.

Culmea este că certificatul de formare profesională reiese, conform proiectului MADR,  a fi obligatoriu chiar și pentru fermierii care sunt ingineri agronomi. Adică au aurmat timp de 5 ani cursurile unei facultăți de profil.

”Politicieni noștri nu s-au gândit că cea mai mare parte din fermieri nu au Bac, așa că vor fi obligați să își vândă exploatațiile sau să depindă de unul și de altul, contra cost, să își înființeze și îngrijească culturile. România a ajuns țara în care, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”, susține un alt agricultor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Cum era aia: n-ai carte n-ai parte. Poate asa mai trimiteti copii pe la scoala.

    • Proverbul asta se aplica in romania sec xix, acum se da spaga.
      Sa fie romani adevarati fiermerii si sa-si plateasca obligatile(spaga) catre angajatii la stat si o sa aiba toate felurile de bac luate si trecute.

    • Insemna ca cel care din diferite motive nu a facut liceul si a terminat o scoala profesionala sau chiar o facultate de agromomir va trebui să achite aprox. 200 lei pt o simpla hartie ca sa poata primi m.. ie de la UE

    • In acel proverb, „carte” nu vine de la scoala, invatatura. „Carte” (domneasca) se numea actul care dovedea ca un sat, o manastire, un boier primeau niste pamanturi. Cand acel document era pierdut/distrus/furat, o parte trebuia sa aduca minim 6 martori la proces si cealalta era obligata sa aduca 12.

  2. Pai tre sa mance și gura soției comunistului Daia ceva nu ? Ca doar de aia a pus-o analfabetul acolo șefa. Da așa le trebe la fermieri ca atunci când vine comunistul Petrică in viza vai ce-l mai lăudați ca ce mare ministru e .

  3. Sunati la MAI sa va invete dom doctor bode

  4. Perfect adevărat. Vrei subvenții și beneficii din bugetul statului trebuie sa ai studii în domeniu în funcție de teren sau animale ex ai100 de ha și câteva animale trebuie sa ai studii medii agricole ai peste 100 de ha trebuie sa ia studii superioare în domeniul agricol. Trimite copii la școală fa tu o școală dacă nu angajează oameni . Toți analfabeții iau „sugventii ” … nu au studii eliminați de la plata subvențiilor și a tuturor beneficiilor din bugetul statului.

    • Draga Luis, atunci când te duci la piață și vrei sa cumperi ceva natural crescut de oamenii de la tara te rog sa ai curajul sa I spui acelui om de la piață ca e un analfabet. Oamenii de rand de la tara care au și iei săracii câteva hectare de pământ din care își întrețin familiile sunt oameni simplii, fără facultăți ca dacă ar fi toți cu facultăți nu am mai găsi prin piețele din România și produse naturale făcute de tanti Maria sau nea Vasile. Acești oameni muncesc din greu și 10 persoane la o lalta cu facultăți nu muncesc cât iei. Nu e păcat de acest om care muncește din greu sa nu primească nici măcar acel minuscul ajutor? Cu acea sugventie abea reușesc săracii sa își achite aratul și discuitul. Acei analfabeți cum I numești produc mancare și pentru tine și pt mulți alții asa ca tine care desconsidera țăranul roman dar care umbla prin piață după produse cât mai naturale si mai eftine. Eu asa am crescut, prin munca ,,analfabetilor” mei parinti care au muncit din greu ca eu sa pot face o facultate, și care mau educat sa fiu cinstita și sa nu uit de unde am plecat. Rușine Luis!

    • Luis::: treci și tu pe la școală… Și învață să scriu (sugventi)..

    • @Roxana
      e vorba de bac, nu de facultati.
      examenul de bac este in mod normal jenant de usor. problema e ca un procent enorm de elevi NU il iau ( si nu sunt cei de la tara )

      Daca familia nu isi poate permite sa isi trimita copiii la scoala ,atunci trebuie sa intervina statul si sa ajute. Nu cred ca poti face mai mult rau unui copil decat sa nu il duci la scoala.

  5. Aceasta măsură ar trebui luată la desemnarea doctorilor fără bac din parlament si alesii locali .

  6. România,eterna capră râioasă mereu cu coada pe sus. Un tractorist cu opt clase poate face agricultură mai bine ca unul cu facultate agrară,nu are dreptul la subvenții sau cum?

  7. Dacă daea reușește asta ,bravo lui ,v a rămâne în istoria agriculturii

    • Adică dacă are bacul luat să primească subvenții și dacă nu, nu? Pe ce criterii ai scos ideea asta? Pe banii lor pot face și cei cu diplomă de bacalaureat

  8. Da tovarăș, nu au ei diplome sa își trimită copii la școală nu vor sa angajeze tineri absolvenți de facultate nu vor eliminați de la plata subvențiilor și a tuturor beneficiilor din bugetul statului. Sunt satul de toți analfabeții foști tractoristi . Statul trebuie sa intervină urgent și sa acorde subvenții și beneficii din bugetul statului doar acelor care au angajați cu caracter permanent cu forme legale cu studii superioare în domeniul agricol care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate.

  9. Înscrierea la cursul de TARANprin concurs cu pile, duce vițelul, purcelul. Certificatul de absolvire se acorda in baza a mici atenții in semn de recunoștință constind in bidoane cu miere, caș, cirnati, iar in loc de flori se acceptă ceriale fructe, legume. Odată intrat în legalitate este binevenit la Apia pentru a implora subvenții, dar și ușile anaf ii sint larg deschise.

  10. Curand va cer si doctorat ! Va explica Bode……..

  11. Prostie mai mare ca asta nu am mai auzit de ceva vreme. Abia astept sa vad tractoare si oi in fata palatului sparlamentului.
    P.S. daca stam sa faca agricultura ‘telectualii raizboinici din fata tastaturii apoi foamete ne paste.
    PPS luis esti un imb. Ecil

  12. O noua proba de tembelism prin guvern.
    Un curs online de 18 ore (din care eventual 16 ai sforait) va învata orice agricultor ca fara spaga la APIA sau la autoritatea fitosanitara nu se poate.
    Va urma cursul „de împrospatare”, minim o data la 5 ani (ca la inginerii constructori verificatori de proiecte), ca poate au iesit pe piata sape noi, sau au aparut vaci cu 3 coarne.

  13. Suntem o țară de savanți doctori ingineri avocați etc etc proveniți de la fabricile de diplome la distanță . Mulți nu au trecut măcar odată pragul unei universități dar se dau mari experți. Febra diplomelor trebuia sa între și în agricultură.

  14. Ceaușescu fără diploma de bac a făcut , o Românie plină de fabrici, uzine,combinate, ect și acm sa vedem ce au făcut cei cu diploma de bac , au vândut tot ….

    • Da,dar a avut o armată de ingineri în spate,iar pe fobdul lipsei de concurentă,tehnologia lor s-a aplatizat.In plus,statul comunist nu promova inovatiile,iar daca se intampla,acestea erau însusite,în mod abuziv,de sefi, care se laudau cu ele peste tot.

  15. Sunt oameni în vârstă care nu știu să scrie dar sunt asi in ale muncii câmpului….în curând o să mâncați viermi…voi credeți că dacă toți aveau studii mai stătea la cur vacii…să intrați odată într-un grajd cu 20 de vaci,să vedeți miros…eu pe ăștia care santeti tare in clanța și trageți pe nas va-s baga într-un grajd să stați acolo jumă de zi apoi va dau să beți lapte de vaca,să simțiți gustul adevărat….

    • Adevărat ai grăit! Am facultate dar respect oamenii care muncesc, știu ce înseamnă să crești animale și păsări, mi se pare normal sa respectăm tractoristul și ciobanul și fermierul. Creșterea animalelor presupune muncă nonstop. Cine se crede superior, să mănânce iarbă verde pentru că e un do.bi.toc!

  16. Sunteți o țară de proști care votează hoți. N-aveți voie să vă plângeți, asta ați votat.

    • ai dreptate ce sa-i faci n-ai ce face asa ca la inmormantare dumnezeu iarta dar nu uita si la urmatoarele alegeri o sa ne zica :ce facurati iar domnilor votanti

  17. Discriminare pe criterii de diploma.

  18. lipsa bacalaureatului nu este o problema ci organizarea din agricultura este ! subventia de la APIA trebuie regandita in sensul ca trebuie indrumat si urmarit agricultorul sa o utilizeze corect … tratamente fitosanitare, ingrasaminte, rotatia culturilor , combustibil…depozitarea recoltelor …si aici intervin cei ce cunosc si stapanesc cunostintele ! sper sa citeasca ce am scris si cineva din ministerul de resort …ce este asa de greu sa infiintezi in toate zonele agricole centre de informare si distributie( cu specialisti ) cu tot ce am spus mai sus si sa servesti omul care vrea si poate sa munceasca cu tot ce are nevoie ! asta este solutia …nu lasarea la latitudinea cetateanului a aplicarii dupa ureche a tratamentelor si imbunatatirii performantelor solului ca oricat de binevoitor ar fi nu stapaneste informatia …ca nu a studiat si este normal sa nu cunoasca …iar subventia pentru asta este ! sa auzim de bine si sa avem recolte bogate !

  19. Conditionarea este, cel mai probabil, o recomandare/cerinta venita de la institutiile UE si vizeaza FERMIERII, nu TARANII. Pentru majoritatea indigenilor nu este nicio diferenta, dar pentru lumea civilizata este. In plus, cand moldovalahul rural aude de scoala, educatie, formare etc., o ia la fuga.

    Pe bune acum: cum sa ceri, sa obtii si sa gestionezi eficient o subventie cand de-abia stii sa scrii si faci agricultura de sec. XIX

  20. Un inginer trebuie sa obțină un atestat ? Înseamnă că diploma lui nu este valabilă?Aceeași problema este la atestarea ANRE, fara atestat deși am terminat un liceu de profil electric și o facultate tot de același profil, îmi trebuie un atestat sa pot înlocui o priza sau un bec.Asta este normalitatea din tara în care statul nu are încredere în învățământ,deoarece nu mi pot imagina de ce mai trebuie un atestat peste diplomele obținute. Cred că domnii de la guvernare chiar au nevoie de un atestat de politicieni,fiindcă majoritatea sunt niste pseudointelectuali !

    • Asa este și la șoferii profesioniști au permis dat le trebuie atestate și nu ii vad ca fac scandal și ca vin cu tirurile în fata guvernului. Mulți dintre fermieri vor sugventii dar de fapt acei bani nu ajung în agricultură datorita lor noi cu asa potențial agricol importăm mancare alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata etc. Dacă tot statul le acorda atâtea facilități rambursări de tva subvenții la motorina despăgubiri de secetă subvenții la suprafață beneficii din bugetul statului tot felul de scutiri de taxe și impozite tot felul de scheme de plata subvențiilor care mai de care mai dubioasa mai ales aia cu tânăr fermier . Dacă tot acordam niște bani hai sa producem ceva sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite de calitate sa aducem plus valoare economiei sa creeze locuri de muncă bine plătite.

  21. Așa ar trebui să procedeze și G4media, să-i lase să comenteze doar pe cei care au diplomă de bacalaureat.

    • Mai ales pe Orlando,aflat in cursa pt.candidatura AUR la presedintia Romaniei.Ne învată el cum sa obtinem diplomă,că lui i-a venit prin postă.A platit si i-a venit,asa spunea el la televizor,fara sa stie unde se afla scoala.Asa ca nu-i nici o problemă!! Daca faci d-astea „risti”sa ajungi si presedinte de tară,nu de scară😁.

  22. 200 de lei diploma!? Pai tot cam atât te costa una la facultățile de elita privată 🤣
    Cine tine cursurile?
    La min sănătății în urma cu vro 7 ani a apărut un curs pentru cei care vor sa avizeze un srl în domeniu…cursul il tine un fost director din minister dat afară pt spaguiala.🐷🐽🐖